Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

” Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa” Seksuaalinen häirintä palvelualoilla – kyselyn tuloksia 3.6.2015.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "” Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa” Seksuaalinen häirintä palvelualoilla – kyselyn tuloksia 3.6.2015."— Esityksen transkriptio:

1 ” Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa” Seksuaalinen häirintä palvelualoilla – kyselyn tuloksia 3.6.2015

2 ”Asiakkaat kommentoivat ulkonäköä ja vihjailevat tai sanovat suoraan että voisin lähteä heidän mukaansa.”

3 Seksuaalinen häirintä palvelualoilla Naiset ovat miehiä todennäköisemmin häirinnän kohteena vaikka ammatti olisi samakin. Toimialatasolla tarkasteltuna parturi-kampaamoalalla työskentelevät olivat todennäköisimmin kohdanneet seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta. Tilanne oli sama vuonna 2012 tehdyssä PAMin kyselyssä. Tuloksista voi todeta, että ammatit joissa kohtaa päihtyneitä ihmisiä, ovat kaikkien muiden riskiensä lisäksi alttiimpia kohtaamaan myös seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta.

4

5

6

7 ”…koittanut kouria takapuolta ja tuijottaa rintoja. Ällöttävää.”

8 Miten häirintään suhtaudutaan? Asiakkaiden taholta tuleva seksuaalinen häirintä ilmenee useimmiten suullisina kommentteina, mutta myös erilaiset eleet ja ilmeet ovat hyvin tavallisia. Tarjoilijat kohtaavat esimerkiksi myyjiä useammin kosketuksina ilmenevää häirintää. Asiakkaiden häirinnän kohteeksi joutuneista naisista 46 prosenttia pääsääntöisesti pyytää häiritsijää lopettamaan tai huomauttaa asiasta. Vakituiset työntekijät, määräaikaisessa tai hyvin epävarmassa työsuhteessa olevia työntekijöitä useammin, pyytävät häiritsijää lopettamaan tai huomauttavat häiritsijälle asiasta.

9

10

11

12 ”Paljon kysellään olenko naimisissa, mitä teen työvuoron jälkeen, hipelöintiä pöydässä kun hoidan tilausta tai muuten vain kommentteja ulkonäöstä.”

13 Häirinnästä ei aina ilmoiteta Naiset miehiä useammin myös ilmoittavat häirinnästä esimiehelleen. Häirintä jää useimmiten ilmoittamatta silloin, kun sitä ei pidetty lopulta loukkaavana. Kokoaikatyöntekijöitä useammin häirintää on kohdanneet osa-aikaiset sekä nolla- tai ”tarvittaessa työhön kutsuttava” – sopimuksella olevat. Huomattavaa on, että he ovat riskiryhmä sekä asiakkaiden suunnalta, että työkavereiden suunnalta tulevan seksuaalisen häirinnän suhteen.

14

15

16

17 Toteutusta kyselystä Kyselyyn vastasi 580 PAMin jäsentä. Antaa ennen muuta kokonaiskuvan tilanteesta, yksityiskohtien osalta tulokset ennen muuta suuntaa antavia. Kyselyn sisältö noudatteli Tanskassa tehtyä selvitystä seksuaalisesta häirinnästä. Vastaavaa kyselyä ei ole PAMin toimesta aiemmin tehty, joten mahdollisia muutoksia ei voi arvioida. Tiedossa on, että ylipäätänsä asiakkaiden suunnalta tullut sanallinen uhkailu ja sanallinen väkivalta ovat lisääntyneet PAMin edustamilla aloilla muutaman viime vuoden aikana (Työterveyslaitos 2008 sekä PAMin jäsenkyselyt 2012 ja 2015).


Lataa ppt "” Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa” Seksuaalinen häirintä palvelualoilla – kyselyn tuloksia 3.6.2015."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google