Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

NUORISOKULTTURIEN SYNTY

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "NUORISOKULTTURIEN SYNTY"— Esityksen transkriptio:

1 NUORISOKULTTURIEN SYNTY

2 SYNTYI YHDYSVALLOISSA!
Mitä on? SYNTYI YHDYSVALLOISSA! Nuorisokulttuuri on teinien tai laajemmin nuorten alakulttuuri, joka koostuu nuorten tulkinnasta nykymaailmasta ja siitä pohjautuvasta käyttäytymis- ja pukeutumistavoista, se on myös nuorien reaktio sille mitä senhetkinen elämänympäristö on, ja se mitä nuorilta vaaditaan ja odotetaan aikuisena. Se on yhteiskunnallinen ilmiö, joka on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1950-luvun alkupuolella, leviten hiljattains myöhemmin myös muihin läntisiin teollisuusmaihin.

3 Ensimmäiset idolit 1950-luvulla nuorisokulttuurin suurimmat idolit olivat Elvis Presley, James Dean ja Marilyn Monroe Rock-musiikki levisi mustan väestön keskuudesta valkoisten musiikiksi. Suomessa ensimmäiset nuorisokulttuurin muodot olivat lättähatut ja villamyssymissit.

4 Marilyn monroe Marilyn Monroe (1. kesäkuuta 1926 Los Angeles, Kalifornia – 5. elokuuta Los Angeles, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, laulaja ja malli. Hänen varhaiset roolinsa olivat pieniä, mutta hänen suorituksensa elokuvissa Asfalttiviidakko ja Kaikki Eevasta (molemmat vuodelta 1950) saivat hyvän vastaanoton. Hänen komediennen kykyjään ylistettiin muun muassa elokuvissa Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953), Kuinka miljonääri naidaan (1953) ja Kesäleski (1955), ja hänestä tuli yksi Hollywoodin kirkkaimmista ja samalla koko maailman palvotuimmista tähdistä.

5 JAMES DEAN James Byron Dean (8. helmikuuta 1931 – 30. syyskuuta 1955) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänen maineensa perustuu kolmeen lyhyessä ajassa kuvattuun Hollywood-elokuvaan ja traagiseen kuolemaan auto-onnettomuudessa vain 24-vuotiaana. Dean oli ehdolla Oscar- palkinnon saajaksi elokuvista Eedenistä itään (1955) ja Jättiläinen (1956). Dean on ainoa näyttelijä, joka on ollut kuolemansa jälkeen ehdolla kahdesti. 1950-luvun nuorille James Dean antoi roolimallin Jim Starkina elokuvassa Nuori kapinallinen (1955). Varhainen poismeno teki hänestä jälkimaailman ikinuoren palvonnan kohteen ja valkokankaan kuolemattoman ikonin.

6 Elvis presley Elvis Aaron Presley (8. tammikuuta Tupelo, Mississippi – 16. elokuuta 1977 Memphis, Tennessee), lyhyesti Elvis, oli yksi maailman tunnetuimpia laulajia. Elvis Presleyn levyjä on myyty maailmanlaajuisesti arvioiden mukaan noin 2,5 miljardia. Tämä tekee hänestä kaikkien aikojen myydyimmän artistin. Elvistä kutsutaan yleisesti ”Rock and rollin kuninkaaksi” tai ”Kuninkaaksi”. Elviksellä on myös eniten kultalevyjä (82), platinalevyjä (45) ja tuplaplatinalevyjä (24).[3]

7 Nuorisokulttuurin vuosikymmenet
1950-luku: Elvis, Marilyn ja James Dean/ Rock-musiikki yleistyy/ Suomessa lättähatut ja Villamyssymissit 1960-luku: Beatlemania/The Rolling Stones/ Pori Jazz ja Ruisrock Suomessa/Hippiliike/Woodstock 1970-luku: Disco-musiikin kulta-aika/ Punk-musiikki syntyy, Sex Pistols 1980-luku: Heavy Metal/Dingohysteria Suomessa/Michael Jackson 1990-luku: Tyttö-ja poikabändit suursuosiossa esim. Spice Girls 2000-luku: Tosi-tv, Anssi Kela, Lordi


Lataa ppt "NUORISOKULTTURIEN SYNTY"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google