Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut"— Esityksen transkriptio:

1 Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lapset, nuoret ja perheet

2 Lapset, nuoret ja perheet
Perheille kohdennetuilla palveluilla tuetaan vanhempia tai muita huoltajia turvaamaan lasten hyvinvointi ja kasvatus. Palvelujen tuottaminen on kuntien tehtävä. Palvelut perustuvat valtakunnalliseen lainsäädäntöön ja sen perusteella valtio osallistuu palvelujen rahoittamiseen maksamalla kunnille valtionosuutta.

3 Lapset, nuoret ja perheet
Lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjestelmä on sosiaali-, terveys- ja opetustoimen hallinnoima kokonaisuus. Hyvän kokonaisuuden aikaansaamiseksi tarvitaan kunnissa palvelujen keskinäistä yhteistoimintaa ja vuorovaikutuksellista yhteistyötä - kasvatuskumppanuutta perheiden kanssa. Lapsen kannalta on tärkeää, että siirtymävaiheet sujuisivat mahdollisimman saumattomasti

4 Päivähoito Suomalainen päivähoito koostuu hoidosta, kasvatuksesta ja opetuksesta, jotka tukevat lapsen tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista. Kunnallisena palveluna lapsia voidaan hoitaa päiväkodissa, perhepäivähoidossa tai ryhmäperhepäivähoidossa kokopäiväisesti tai osa-aikaisesti. Lisäksi yksityiset päivähoitopalvelut, seurakunnat ja järjestöt tarjoavat vaihtoehtoja hoitojärjestelyille. 

5 Esiopetus ja aamu- ja iltapäivätoiminta
Ennen koulun aloittamista lapset saavat siihen valmentavaa esiopetusta, joka tukee oppimista leikin keinoin. Perusopetuksen ensimmäisellä ja toisella luokalla lapset voivat osallistua ennen ja jälkeen koulupäivän järjestettävään, ohjattuun aamu- ja iltapäivätoimintaan - erityisoppilaille toimintaa järjestetään kaikilla luokka-asteilla.

6 Esiopetus ja aamu- ja iltapäivätoiminta
Esiopetus toteutetaan päivähoidon tai koulun yhteydessä. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa päivähoidon lainsäädännöstä, kun taas esiopetuksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

7 Neuvolat Äitiysneuvoloissa huolehditaan tulevien vanhempien ja sikiön tai vastasyntyneen hyvinvoinnista. Lastenneuvoloissa seurataan ja tuetaan alle kouluikäisen lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kehitystä ja tervettä kasvua. 

8 Kasvatus- ja perheneuvonta
Lasten ongelmiin sekä perhe- ja parisuhdeongelmiin saa asiantuntija-apua kasvatus- ja perheneuvonnan kautta. Perheasiain sovittelussa sovitaan myös lapsen huoltoon, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvistä asioista. 

9 Lastensuojelu Lastensuojelun avohuollon tukitoimin tuetaan lapsen myönteistä kehitystä ja vanhempien kasvatuskykyä silloin, kun vanhemmat eivät itse selviydy yksin lasten kasvatuksesta ja huolenpidosta. Ehkäisevällä työllä ja avohuollon tukitoimilla pyritään hoitamaan lapsen ja perheen ongelmatilanteet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lapsen turvallisuuden takaamiseksi lapsi voidaan ottaa huostaan ja sijoittaa sijaishuoltoon: perhehoitoon tai laitoshuoltoon. 

10 Adoptio Adoptiota suunnitteleville antavat ottolapsineuvontaa kuntien sosiaalitoimistot ja Pelastakaa Lapset ry. Kansainvälisten adoptioiden kustannuksiin on mahdollista saada adoptiotukea. 

11 Terveyspalvelut Lasten ja nuorten terveydenhuollosta, suun terveydenhuollosta ja sairaanhoidosta huolehditaan terveyskeskusten äitiys- ja lastenneuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ja suun terveydenhuollossa. 

12 Huoltajuus, elatus ja isyyden tunnustaminen
Jos lapsen vanhemmat eivät asu yhdessä, on sovittava lapsen huoltajuudesta, elatuksesta ja tapaamisoikeudesta. Elatusavun ja elatustuen avulla varmistetaan lapsen taloudellinen turva. Isyyden tunnustamisesta ja vahvistamisesta säädetään isyyslaissa. 

13 Perhekeskukset Perhekeskustoiminnalla kootaan yhteen alueellisia perheiden palveluja, kuten äitiys- ja lastenneuvola, varhaiskasvatuspalveluja, koulu sekä varhaisen tuen ja perhetyön paikalliset palvelut. Myös järjestöjen ja seurakunnan lapsiperheille järjestämä toiminta on osa perhekeskuksen palveluverkostoa. Monipuolisen palveluverkoston ansiosta perhekeskuksessa voidaan havaita lasten ja perheiden ongelmia mahdollisimman varhain ja antaa niissä tarvittavaa apua. 

14 Lähteet http://www.stm.fi/lapset_nuoret_ja_perheet


Lataa ppt "Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google