Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla"— Esityksen transkriptio:

1 Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Raskausdiabeteksessä äidin insuliinin tuotanto ei riitä kattamaan raskauden ajan lisääntynyttä tarvetta. Raskautta edeltävä ylipaino tai raskauden aikainen runsas painonnousu heikentävät insuliinin tehoa ja äidin sokerinsietoa. Tämän seurauksena äidin verensokeri kohoaa ja sikiö voi kasvaa normaalia suuremmaksi. Hyvät ruokavalinnat ja säännöllinen liikunta parantavat insuliinin tehoa ja alentavat verensokeria. Tavoitteena on kohtuullinen painonnousu raskauden aikana, keskimäärin 8-12 kg. Liikapainoiselle sopiva painonnousu on 6-8 kg. Varsinaista laihduttamista ei suositella raskauden aikana. Sopivat ruokavalinnat Säännöllinen syöminen, kohtuullinen ruokamäärä aterioilla sekä terveellinen ruoka alentaa kohonnutta verensokeria ja pitävät verensokerin tasaisena. Lähtökohtana on kaikille suositeltava runsaskuituinen, vähärasvainen ja vähäsokerinen ruoka. Ota tavaksi syödä useita pieniä aterioita: aamupala, lounas keskipäivällä, pieni välipala iltapäivällä, päivällinen (tai runsas välipala) ja iltapala. Jos verensokerit ovat koholla, ruokavaliossa voi olla vähemmän hiilihydraatteja, mutta hiukan enemmän rasvaa ja proteiinia kuin mitä yleensä diabeetikoille suositellaan. Hiilihydraatin lähteitä ovat viljavalmisteet, peruna, nestemäiset maitotuotteet, hedelmät, marjat ja sokerit. Sopivan annoksen kokoat lautasmallin mukaan: Raskausdiabeetikon verensokerit nousee herkästi aamulla ja aamupalan jälkeen, tämän vuoksi aamupala on normaalia pienempi. Verensokeri pysyy sopivana, kun syödään usein ja vähän kerrallaan sekä panostetaan runsaaseen kuituun. Liikunta auttaa painon ja verensokerin hallinnassa Tavoitteena on liikkua ainakin puoli tuntia 3-4 päivänä viikossa, mieluiten joka päivä. Valitse itsellesi sopiva laji esim. kävely, pyöräily tai uinti. Liikunta auttaa painon hallinnassa, alentaa veren sokeripitoisuutta, parantaa kuntoa ja virkistää mieltä. puolet lautasesta salaattia, raastetta tai keitettyjä kasviksia neljännes perunaa, riisiä tai makaronia vajaa neljännes lihaa, kalaa tai kanaa kun ruokana on keittoa, laatikkoa tai puuroa, sopiva annos on 2-3 dl lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää jos kaipaat jälkiruokaa, valitse marjoja tai hedelmä Laadittu 5/2015_AA_Aksila

2 Ruoan valinta Runsaasti tuoreita kasviksia (juureksia, vihanneksia, palkokasvit). Syö kasviksia runsaasti 5-6 aterialla, vähintään puoli kiloa päivässä. Pääaterioilla puolet lautasesta on hyvä täyttää kasviksilla. Muilla aterioilla joko sellaisenaan tai leivän päällä. Kasvikset tasoittavat aterianjälkeistä verensokerin nousua. Marjat ja hedelmät sisältävät hedelmä- ka rypälesokeria (fruktoosi, glukoosi) ja siksi ne nostavat verensokeria runsaasti syötyinä. Niissä on runsaasti kuitua ja vähän energiaa, joten ne ovat raikas lisä myös raskausdiabeetikon aterioilla. Niistä saat myös monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Voit syödä 3 hedelmä- tai marja-annosta päivän eri aterioilla. Huom! Vain yksi pieni banaani/päivä, viinirypäleannos 1dl (15 kpl). Viljavalmisteet ovat keskeistä perusruokaa. Suosi runsaskuituista leipää (yli 6 g kuitua 100 g:ssa), puuroja, tummaa riisiä tai makaronia ja leseitä. Täysjyvävilja on merkittävä kuidun, B-vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin lähde. Ravintokuitu tasaa verensokerin nousua aterian jälkeen, edistää suolen toimintaa ja ehkäisee ummetusta. Suosi rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita, esim. rasvaton maito ja piimä, rasvaton kevytjogurtti ja ykkösviili. Valitse kevytjuustoja (rasvaa enintään 17 %). Nauti yksi lasillinen maitoa tai piimää tai purkillinen viiliä tai jogurttia kerrallaan, niin maitosokerin määrä pysyy kohtuullisena. Tarvitsemasi määrän kalsiumia (noin 1000 mg) saat, kun päivittäinen ruokailusi sisältää noin kolme lasillista (6 dl) nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta (n. 30 g) juustoa. Kiinnitä huomiota rasvan laatuun ja määrään. Suosi pehmeää kasvimargariinia (40-70%) Sopiva annos on 1 tl margariinia/leipäviipale ja 1 rkl salaatinkastiketta/salaattiannos, yhteensä tl leiville ja 1-2 rkl kasviöljyä päivittäin. Kasvimargariinit ja öljy turvaavat välttämättömien rasvahappojen saannin ja sokerinsieto paranee. Liiallinen kovan eläinrasvan ja rasvaisten elintarvikkeiden käyttö huonontaa rasvan laatua, nostaa painoa ja heikentää sokerinsietoa. Kala, kana, muna, juustot ja leikkeleet. Syö kalaa vaihdellen laatua pari kertaa viikossa. Vähennä eläinrasvojen saantia: valitse vähärasvaisia maitovalmisteita, liha- ja leipomotuotteita ja vähennä juustoa ja leikkeleitä leivältä. Juomat. Janojuomaksi vesi. Sokeroituja mehuja, täysmehuja ja sokerillisia virvoitusjuomia ei suositella. Valitse light –juomia ja syö tavallista sokeria sisältäviä ruokia pieninä annoksina kerrallaan, esim. pieni pulla tai 1-1,5 dl kiisseliä. Makeutusaineena voit käyttää myös aspartaamia ja asesulfaamia sisältäviä puristeita tai jauheita kahvin, teen, juomien ja jälkiruokien makeuttamiseen. Syklamaattia ja sakariinia ei suositella raskaana oleville. Makeutusaineiden E-koodeja: E 420 sorbitoli, E 421 mannitoli, E 950 asesulfaami, E 951 aspartaami, E 952 syklamaatti, E 953 isomaltitoli, E 954 sakariini, E 955 sukraloosi, E 957 taumaani, E 959 neohesperiini, E 965 maltitoli, E 966 laktitoli, E 967 ksylitoli Laadittu 5/2015_AA_Aksila


Lataa ppt "Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google