Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Edustajiston lähetekeskustelu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Edustajiston lähetekeskustelu"— Esityksen transkriptio:

1 Edustajiston lähetekeskustelu 20.5.2015
Asumisen tuet Sosiaalipolitiikka Lotta Aarikka Edustajiston lähetekeskustelu

2 Miksi? Hallitusohjelmaan on kirjattu linjapaperimuutos: 15. AYY:N TOIMEENTULOLINJAPAPERIN MUUTOS OPINTOTUEN ASUMISLISÄN OSALTA Tällä hetkellä linjapaperi rajaa tiukasti, että opiskelijan on saatava opintotuen asumislisää. Linjaa olisi kuitenkin muutettava niin, että mitä asumisen tuelta halutaan. Nyt on käynnissä keskustelua siitä, olisiko kannattavaa siirtää opiskelijan asumisen tuki yleisen asumistuen piiriin. SYL tuo tästä keskustelua luultavasti liittokokoukseen 2015, jolloin olisi hyvä, että AYY:lla on kanta valmiina. Toimeentulolinjapaperista avataan vain tämä yksi kohta.

3 Mitä nyt? Millainen on opintotuen asumislisä?
Millainen on yleinen asumistuki? Millainen on opiskelijoiden vuokrataso? Opintotuen asumislisän ja yleisen asumistuen vertailua Jos opiskelijat siirtyisivät tuesta toiseen, kuka hyötyisi, kuka häviäisi? Vastauksia Keskustelua Kysymyksiä

4 Millainen on opintotuen asumislisä?
Opintotuen asumislisää voivat saada vuokralla asuvat lapsettomat opiskelijat. Suomessa opiskelevalle 80 prosenttia vuokrasopimuksessa mainituista hyväksyttävistä asumismenoista (vuokra tai asumisoikeusasunnon käyttövastike + vuokra- tai asumisoikeussopimuksessasi mainittu kiinteä vesi-, sähkö- ja kalustemaksu) 26,90–201,60 euroa kuukaudessa, sidottu opintotukeen. Jos et nosta opintotukea/et ole oikeutettu siihen, et saa myöskään asumislisää (esim. kesä). <18-vuotiaalla vanhempien yhteenlasketut tulot vaikuttavat asumislisän määrään, puolison tulot eivät

5 Millainen on opintotuen asumislisä?
Vanhemmalta vuokratussa tai vanhempien omistamassa asunnossa asumislisän määrä on enintään 58,87 euroa Puoliso + yksi vuokrasopimus: asumiskustannus = 50% Puoliso + erilliset vuokrasopimukset: asumiskustannus = (vuokra + vuokra) : 2 Kämppis + erilliset vuokrasopimukset: asumiskustannus = oman vuokrasopimuksen mukainen vuokra Kämppis + yksi vuokrasopimus: asumiskustannus = 50% vuokrasta, erityistapaukset otetaan huomioon

6 Millainen on yleinen asumistuki?
Yleistä asumistukea voivat saada opiskelijalapsiperheet, omistusasunnossa asuvat sekä esimerkiksi sairauspäivärahalle siirtyneet ja opintotuen enimmäistukiaikansa käyttäneet. 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Perusomavastuu lasketaan kaavalla, johon vaikuttavat ruokakunnan yhteenlasketut tulot sekä ruokakunnan henkilömäärä. Lapsilla on kaavassa suurempi painoarvo. Enimmäismäärään vaikuttaa asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko. Omaisuudesta ei enää lasketa tuloa, mutta omaisuudesta saatava tuotto vaikuttaa edelleen.

7 Millainen on yleinen asumistuki?
Tuki tarkistetaan, jos tulot pienenevät 200 e/kk tai nousevat 400 e/kk. Tulojen muutokset huomioidaan sitä seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on ollut voimassa kuukauden 1. päivästä. Esimerkiksi, jos tulot muuttuvat , asumistuki tarkistetaan alkaen. Asumistuessa on 300 euron suuruinen ansiotulovähennys, joka tehdään ruokakunnan kunkin jäsenen yhteenlasketuista ansio- ja yrittäjätuloista. Tätä summaa ei huomioida, kun Kelassa lasketaan asumistukeen vaikuttavia tuloja. Jos tuensaaja saa esimerkiksi euroa palkkaa, siitä huomioidaan tuloina 700 euroa. Ansiotulovähennys koskee kaikkia tuensaajia, ja se tulee voimaan

8 Millainen on opiskelijoiden vuokrataso?
Taulukossa 1 on tarkasteltu asumislisän saajien keskivuokrien kehitystä vapaiden markkinoiden vuokra-asunnoissa ja opiskelija-asunnoissa asuvilla opiskelijoilla. Katkoviivat osoittavat asumislisän maksimimäärän ja keskimääräiset maksetut asumislisät asumismuodon mukaan. Opintuen asumislisää korotettiin viimeksi vuonna 2005, mutta opiskelijoiden maksamat vuokrat ovat kasvaneet samana ajanjaksona keskimäärin yli kolme prosenttia vuodessa. Samalla keskimääräiset maksetut asumislisät ovat lähestyneet asumislisän kuukausittaista maksimimäärää (201,60 €/kk). Keskivuokria tarkasteltaessa on otettava huomioon, että ne kuvaavat koko maan keskiarvoa eivätkä siten kuvaa kovin hyvin esimerkiksi pääkaupunkiseudun tilannetta.

9 Millainen on opiskelijoiden vuokrataso?
Opintuen asumislisää korotettiin viimeksi vuonna 2005, mutta opiskelijoiden maksamat vuokrat ovat kasvaneet samana ajanjaksona keskimäärin yli kolme prosenttia vuodessa. Samalla keskimääräiset maksetut asumislisät ovat lähestyneet asumislisän kuukausittaista maksimimäärää (201,60 €/kk). Keskivuokria tarkasteltaessa on otettava huomioon, että ne kuvaavat koko maan keskiarvoa eivätkä siten kuvaa kovin hyvin esimerkiksi pääkaupunkiseudun tilannetta.

10 Opintotuen asumislisän ja yleisen asumistuen vertailua

11 Puolensa ja puolensa Asumislisä:
Riippuu opintotuesta (ympärivuotisuus ja etenemisen seuranta). Jos olet yksin asuva ja nostat 12 kk vuodessa, saat ansaita vuodessa. On henkilökohtainen – puolison tulot eivät vaikuta. Yksi tuloraja sekä opintotuessa että asumislisässä. Yleinen asumistuki: On erillinen tukimuoto. Jos olet yksin asuva ja nostat 12 kk vuodessa, saat ansaita vuodessa, MUTTA Taso ja tulorajat riippuvat ruokakunnasta (puolisosta ja lapsien määrästä)- tuo takaisin avoliittojen ”selvittelyn” myös kämppiksille. Kaksi tulorajaa: opintotuessa oma ja yl. asumistuessa oma.

12 Kaavio: Ilpo Lahtinen, KELA

13 Kaavio: Ilpo Lahtinen, KELA

14 Kaavio: Ilpo Lahtinen, KELA

15 Jos opiskelijat siirtyisivät tuesta toiseen, kuka hyötyisi, kuka häviäisi?

16 Laskiskele netissä Yl. asumistuella voit leikkiä täällä:
on?&lang=fi Opintotuen asumislisällä voit leikkiä täällä: ion?&lang=fi

17 Tältä näyttää koko kuva
Kaavio: Ilpo Lahtinen, KELA

18 Tältä näyttää koko kuva
Kaavio: Ilpo Lahtinen, KELA

19 Vastauksia Miten yleisen asumistuen tulojen seurantaa tehdään?
Kela tarkistaa asumistuen automaattisesti vuoden välein Vertautuu opintotuen etenemisenseurantaan ja tulonvalvontaan, jotka tehdään myös vuosittain. Kela lähettää kirjeen asumistuen vuositarkistuksesta noin kaksi kuukautta ennen vuositarkistuksen ajankohtaa. Vuositarkistusta tulee hakea (voi tehdä netissä) kuukautta ennen tarkistusajankohtaa. Jos ei hae vuositarkistusta ajoissa, asumistuki lakkautetaan. Tulojen muutos tulee siis ilmoittaa itse, jos ei ilmoita, viimeistään vuositarkastuksessa kosahtaa, jonka jälkeen ”liika” asumistuki peritään takaisin.

20 Vastauksia Millaisia ovat ”sallittujen” tulojen ylittämisen sanktiot (takaisinperintä)? Etuus peritään takaisin. Takaisinperintä voidaan pidättää muista tuista, jos sellaisia nostaa (>30 e/kk). KELAn perintäkeskuksen kanssa solmitaan maksusuunnitelma. Lisätietoja:

21 vastauksia Lasketaanko toimeentulotuki ja opintoraha tuloksi yl. asumistuessa? Ei. Yl. Asumistuessa tuloksi ei katsota seuraavia: Toimeentulotuki, Lapsilisä, Kansaneläkelain mukainen lapsikorotus, Äitiysavustus, Sotilasavustus, Opintoraha ja asumislisä, Lapseneläke, Alle 16-vuotiaan vammaistuki, 16 vuotta täyttäneen vammaistuki, Eläkettä saavan hoitotuki, Rintamalisä ja ylimääräinen rintamalisä, Omaishoidon tuen hoitopalkkio, Kulukorvaukset ja ylläpitokorvaukset; Apurahat ja avustukset, kun ne eivät liity toimeentulon turvaamiseen; Perhepäivähoidon kustannusten korvaukset, Sotilasvammalain mukaiset korvaukset; Vian, vamman tai haitan perusteella maksettavat korvaukset; Lapsen elatusapu ja elatustuki, Tapaturmavakuutuslain mukainen haittaraha, Työllistymisraha; Ulkomailta maksettava etuus tai tulo, kun ne vastaavat yllä mainittuja etuuksia ja tuloja; Satunnaiset tulot (esim. perintö, lahja, satunnainen myyntivoitto tai vastaava), Lapsen tulot(tulot huomioidaan vain silloin, kun lapsi tai hänen puolisonsa on tuen hakija), Palkkaan liittyvät kulukorvaukset (km-korvaukset ja matkapäivärahat)

22 vastauksia Mikä on yl. asumistuen maksimi (miten paljon sitä voi enintään saada)? Ruokakunnan asumismenoille on laissa määritelty enimmäismäärät, joiden mukaan asumismenot voidaan enintään huomioida. Enimmäisasumismenoihin vaikuttavat ruokakunnan koko ja asunnon sijaintikunta. Enimmäisasumismenoja tarkistetaan vuosittain Tilastokeskuksen vahvistamalla vuokraindeksillä.

23 vastauksia Mikä on yl. asumistuen maksimi (miten paljon sitä voi enintään saada)? Ruokakunnan koko 1 henkilöä (ei lapsia) 508€ (Hki) 492€ (Espoo, Kauniainen, Vantaa) Ruokakunnan koko 2 henkilöä (ei lapsia) 735€ (Hki) 706€ (Espoo, Kauniainen, Vantaa) Lisätietoja:

24 vastauksia Mikä on yl. asumistuen minimi (miten paljon tienaavalla yl. Asumistuki menee nolliin)? Ruokakunnan koko 1 henkilöä (ei lapsia, yhteenlasketut tulot) 1928 € (Hki) 1888 € (Espoo, Kauniainen, Vantaa) Ruokakunnan koko 2 henkilöä (ei lapsia, yhteenlasketut tulot) 2595 € (Hki) 2523 € (Espoo, Kauniainen, Vantaa) Lisätietoja:

25 vastauksia Miten tulojen nousu käytännössä yl. asumistuen saajan tukitasoon vaikuttaa? Riippuu tulojen luonteesta. Yl. Asumistuessa kaksi huomioitavaa ”tulomuotoa” Jatkuva tulo = Ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden jatkuvat tulot, jotka jatkuvat vähintään kolme kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta. Keskiarvotulo = Jos ”uudet” tulot eivät jatku kolmea kuukautta myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta lähtien, lasketaan kuukausitulo keskiarvotulona (tulo, jota ruokakunnan arvioidaan saavan vuoden aikana).

26 Vastauksia Esimerkki 1 Asuu yksin Ei lapsia Ei tuloja

27 vastauksia Esimerkki 2 Asuu yksin Ei lapsia
Kesätyö: tulot 3kk ajan 2000€ (6000€/12 = 500 €/kk)

28 vastauksia Esimerkki 3 Asuu yksin Ei lapsia
Kesätyö: tulot 3kk ajan 2000€ Osa-aikatyö: tulot 600 €/kk (5400 €/ 9 kk)

29 Kysymyksiä 1/2 Johonkin kelkkaan pitää hypätä, mihin?
”Kehitetään opintotuen asumislisää, ei siirrytä.” Tasokorotusta tai vuokrakaton nostoa lienee turha odotella. Opiskelijoiden oma tuki – uhka vai mahdollisuus? ”Siirrytään yleiseen asumistukeen ja kehitetään sitä.” Perhekuntaisuus ja kämppisväännöt, erilliset tulorajat jne. ongelmat. Takana isompi joukkovoima mutta toisaalta eri agendaisia lobbareita saman tuen äärellä. Jossain kohtaa tämä pitää päättää, mielellään ennen liittaria, jotta olemme siellä vaikutusvaltaisia.

30 Kysymyksiä 2/2 Mitkä seikat seuraavista ovat tärkeämpiä kuin toiset ?
Tuen yleinen taso Ympärivuotisuus Yksilökohtaisuus (vs. ruokakuntaisuus) Tulorajojen joustavuus Tulosrajojen riittävyys Tuen kehitys Perustulokehitys Näitä pitäisi jotenkin lähetekeskustelussa pystyä priorisoimaan, jotta voimme hahmottaa, millaista linjapaperin muutosta lähdemme kirjoittamaan.


Lataa ppt "Edustajiston lähetekeskustelu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google