Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ulkomailla hankitun opettajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ulkomailla hankitun opettajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa"— Esityksen transkriptio:

1 Ulkomailla hankitun opettajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa

2 Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu -yksikön keskeiset tehtävät
Virkakelpoisuuden tai ammattipätevyyden myöntäminen ulkomailla suoritetun (korkeakoulu)tutkinnon perusteella Ulkomaisten ja kotimaisten tutkintojen vertailu; lausunnot Tiedotus tutkintojen viitekehyksistä ja tunnustamisen apuvälineistä Seuraavien verkostojen kansallinen vastuu- ja tiedotuskeskus: Europassi, akateemisen tunnustamisen tiedonvaihto (ENIC/NARIC), ammattipätevyysdirektiivi, eurooppalainen ja kansallinen tutkintojen viitekehys

3 Tunnuslukuja vuodelle 2010
Tutkintojen tunnustaminen ja lausunnot suomalaisesta tai ulkomaisesta tutkinnosta: yhteensä 967 ratkaisua/lausuntoa (2009: 739) Tutkinnon tunnustamista haetaan yleisimmin: Neuvostoliitto/Venäjä, Britannia, Ruotsi, Saksa, Yhdysvallat, Viro, Ranska Yhteensä 130 maata Käsittelyaika kirjauksesta ratkaisuun 3,5 kk (2009: 4,03 kk); viimeisestä asiakirjasta ratkaisuun 2,67 kk (2009: 3,1 kk)

4 Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta (1093/2007)
Opettajakelpoisuus ulkomaisen tutkinnon perusteella: sovellettavat lait Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta (1093/2007) Valtioneuvoston asetus ammattipätevyyden tunnustamisessa edellytetystä sopeutumisajasta ja kelpoisuuskokeesta (1207/2007) EU/ETA-kansalaisten pääosin toisessa EU-maassa hankkima pätevyys EU/ETA-kansalainen, toisen jäsenvaltion tunnustama ammattipätevyys ja jäsenvaltiosta kolmen vuoden ammattikokemus Perustuu ammattipätevyysdirektiiviin (36/2005/EY)

5 Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuus-vaatimuksista (986/1998)
Opettajakelpoisuus ulkomaisen tutkinnon perusteella: sovellettavat lait Laki ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen tuottamasta virkakelpoisuudesta (531/1986) Valtioneuvoston asetus ulkomailla suoritettuja korkeakouluopintoja täydentävistä opinnoista (1207/2007) EU/ETA:n ulkopuolella hankittu pätevyys muut kuin EU/ETA-kansalaiset erillisen opintosuorituksen rinnastaminen Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuus-vaatimuksista (986/1998) kelpoisuus vieraalla kielellä annettavaan opetukseen

6 Päätös tehdään hakemuksesta asiakirjojen perusteella.
Yhteistä Päätös tehdään hakemuksesta asiakirjojen perusteella. Kaikki hakemukset käsitellään erikseen. Päätökset muotoillaan voimassa olevien kelpoisuusvaatimusten mukaan. Päätöksen edellytyksiä mm.: tutkinto ja korkeakoulu ovat virallisia ko. maan koulutusjärjestelmässä henkilö on tutkinnon suoritusmaassa täysin pätevä samaan tehtävään

7 Lisävaatimuksia voidaan asettaa.
Yhteistä Lisävaatimuksia voidaan asettaa. Päätös antaa kelpoisuuden vain vaadittavan koulutuksen osalta; voi olla myös muita vaatimuksia: kielitaito työkokemus Päätöksistä on valitusoikeus. Päätös ei anna oikeutta käyttää suomalaista tutkintonimikettä.

8 Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta (1093/2007) Edellytykset:
EU-kansalaisen toisessa EU-maassa hankkiman opettajanpätevyyden tunnustaminen (AP) Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta (1093/2007) Edellytykset: Hakija on EU/ETA-kansalainen, joka on suorittanut opettajankoulutuksen toisessa EU/ETA-maassa. Hakija on toisessa jäsenmaassa täysin pätevä vastaaviin opetustehtäviin (mm. opetettava ikäryhmä ja aine) julkisissa oppilaitoksissa. Suoritettu opettajankoulutus sijoittuu ammattipätevyysdirektiivin tasojaottelussa vähintään välittömästi edeltävälle tasolle kuin tehtävään Suomessa vaadittava koulutus. Ammattipätevyyden tunnustamispäätöksen lisäksi annetaan päätös tutkinnon tason rinnastamisesta, jos tutkinto tasoltaan vastaa Suomessa suoritettavaa korkeakoulututkintoa.

9 Lisävaatimukset / korvaavat toimenpiteet (AP)
Sopeutumisaika tai kelpoisuuskoe voidaan edellyttää, jos koulutuksen tai ammattitehtävien sisällössä tai koulutuksen kestossa on olennaisia eroja. Sopeutumisaika ja kelpoisuuskoe ovat hakijalle valinnaiset. Ammattikokemus on otettava huomioon arvioitaessa korvaavan toimenpiteen tarvetta ja sisältöä. Korvaavia toimenpiteitä ei määrätä puutteellisen pätevyyden täydentämiseksi. Jollei hakijan koulutus sellaisenaan pätevöitä opettajaksi lähtömaassa, hän voi pätevöityä vain hakeutumalla opettajankoulutukseen Suomessa.

10 Hakija työskentelee määräajaksi nimitettynä opettajana.
Sopeutumisaika (AP) Hakija työskentelee määräajaksi nimitettynä opettajana. Opetushallituksen ehdollisessa tunnustamis-päätöksessä määritellään sopeutumisajan kesto ja tehtävät. ”Sopeutumisaika suoritetaan toimimalla aineenopettajan tehtävässä Suomessa. Vaadittavan sopeutumisajan pituus on x kuukautta. Sopeutumisaikana hakija opettaa ranskan kieltä vähintään 10 opetustuntia viikossa. Sopeutumisaika suoritetaan kaksinkertaisena, jos viikoittaisia opetustunteja on 5–9. Sopeutumisajan voi suorittaa useammassa jaksossa, jolloin jakson vähimmäispituus on 30 vuorokautta. Sopeutumisaikaan ei lasketa yksittäisiä päiviä, alle 30 vuorokauden jaksoja eikä jaksoja, joissa opetustunteja on vähemmän kuin 5 tuntia viikossa.”

11 Kelpoisuuskoe suoritetaan pääsääntöisesti suomen tai ruotsin kielellä.
Kelpoisuuskoe (AP) Kelpoisuuskokeessa selvitetään, onko hakijalla ammatissa tarvittavat tiedot ja taidot. Kelpoisuuskokeen järjestää ko. opettajan tehtävään pätevöittävää koulutusta antava korkeakoulu. Opetushallituksen ehdollisessa tunnustamis-päätöksessä määrätään kelpoisuuskokeen pääasiallinen sisältö ja toimeenpanija. Kelpoisuuskoe suoritetaan pääsääntöisesti suomen tai ruotsin kielellä. Erityisestä syystä hakijalle on tarjottu mahdollisuutta suorittaa englanninkielinen kelpoisuuskoe.

12 Kelpoisuuskokeen sisältöä koskevia linjauksia päivitetty tarvittaessa.
Kelpoisuuskoe (AP) Kelpoisuuskokeen ja sopeutumisajan yleisperiaatteista sekä kelpoisuuskokeen sisällöstä ja järjestämisestä linjasi Opetushallituksen asettama työryhmä (11/2004–4/2005), jossa oli edustajia opetusministeriöstä, yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Kelpoisuuskokeen sisältöä koskevia linjauksia päivitetty tarvittaessa. Opinto-ohjaajan/oppilaanohjaajan kelpoisuuskoe vuodesta 2009.

13 Kelpoisuuskokeen aihealueet: esimerkkinä luokanopettajat, erityisopettajat ja aineenopettajat (AP)
Opettajuutta tutkimassa: opettaja tutustuu opettajuuden ja koulun muutokseen 2000-luvun Suomessa; opettamisen ja oppimisen viimeaikaiset tutkimukset Suomalainen koulu: toimintaympäristö ja siellä vallitsevat normit Opetusnäyte: opetuksen seuraaminen ja opetus-näytteen antaminen, opetussuunnitelman analysointi Suoritustapa: esseet, opetusnäyte, portfolio, palautetilaisuus

14 Päätös korvaavan toimenpiteen suorittamisen jälkeen (AP)
Opetushallituksen tunnustamispäätös on ehdollinen, kunnes sopeutumisaika on kulunut loppuun tai kelpoisuuskoe on suoritettu hyväksytysti. Korvaavan toimenpiteen suoritettuaan hakija toimittaa Opetushallitukselle todistuksen kelpoisuuskokeen tai sopeutumisajan kelpoisuuskokeen suorittamisesta. Opetushallitus tekee lopullisen tunnustamispäätöksen.

15 Opettajan kelpoisuutta koskevia päätöksiä n. 200:
Tilastoja opettajan ammattipätevyyden tunnustamisesta: ammattipätevyyslain mukaiset päätökset (annettu jälkeen) (AP) Opettajan kelpoisuutta koskevia päätöksiä n. 200: aineenopetus 119, luokanopetus 40, lastentarhanopettaja ja esiopetus 16, erityisopetus 8 Tavallisimmat suoritusmaat: Ruotsi, Viro, Britannia, Unkari, Espanja Korvaava toimenpide asetettu 37 %:ssa päätöksistä. Lopullinen päätös annettu 14 hakijalle, joista 8 oli suorittanut sopeutumisajan ja 6 kelpoisuuskokeen. Noin 60 % päätöksen saaneista oli suorittanut vähintään ylempään korkeakoulututkintoon rinnastettavan tutkinnon.

16 EU/ETA-alueen ulkopuolella hankitun opettajankoulutuksen rinnastaminen (UO)
Laki ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen tuottamasta virkakelpoisuudesta (531/1986) Edellytykset Hakija on lähtömaassa pätevöitynyt vastaavaan opettajan tehtävään. Hakijan opinnot vastaavat laajuudeltaan ja vaativuudeltaan Suomessa ko. opettajan tehtävään vaadittavia opintoja. Hakijan opinnot vastaavat sisällöltään Suomessa ko. opettajan tehtävään vaadittavia opintoja joko sellaisenaan tai täydentävien opintojen jälkeen. Myös korkeakoulun opintosuorituksen rinnastaminen on mahdollista: esim. opettajan pedagogiset opinnot tai opetettavan aineen opinnot.

17 Täydentävien opintojen enimmäismäärästä säädetty asetuksessa:
Lisävaatimukset (UO) Lisävaatimuksena edellytetään suomalaisessa korkeakoulussa suoritettavia opintoja. Täydentävien opintojen enimmäismäärästä säädetty asetuksessa: 60 op, jos rinnastetaan ylempään korkeakoulututkintoon (ylempään ammattikorkeakoulututkintoon) 45 op, jos rinnastetaan ammattikorkeakoulututkintoon 30 op, jos rinnastetaan alempaan korkeakoulututkintoon opintojen kokonaislaajuus huomioon ottaen vähäinen määrä, jos rinnastetaan korkeakoulun opintosuoritukseen

18 Lisävaatimukset (UO) Tarvittaessa Opetushallitus pyytää suomalaisen korkeakoulun lausunnon täydentävien opintojen sisällöstä. Käytännössä lausuntoja pyydetään vain muutamia vuosittain. Rinnastettaessa ulkomaisia opintoja Suomessa suoritettaviin opettajan pedagogisiin opintoihin edellytetään käytännössä aina yhden lukukauden opetusharjoittelu ja siihen liittyvät opinnot (yhteensä 15 opintopistettä).

19 Opettajan kelpoisuutta koskevia päätöksiä n. 1145:
Tilastoja opettajan ammattipätevyyden tunnustamisesta: ulkomaanopintolain mukaiset päätökset (annettu jälkeen) (UO) Opettajan kelpoisuutta koskevia päätöksiä n. 1145: aineenopetus 848, luokanopetus 85, lastentarhanopettaja ja esiopetus 50, erityisopetus 41 Tavallisimmat suoritusmaat: Venäjä, Neuvostoliitto, Ukraina, Viro, Yhdysvallat Täydentäviä opintoja edellytetty 95 %:ssa päätöksistä. Noin 95 % päätöksen saaneista oli suorittanut vähintään ylempään korkeakoulututkintoon rinnastettavan tutkinnon.

20 Perusedellytykset päätöksen saamiselle
Päätökset kelpoisuudesta vieraalla kielellä annettavaan opetukseen (RO) Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 986/1998, 21 § (592/2000) Opetushallitus voi erityisestä syystä antaa kelpoisuuden opetukseen, jossa opetuskieli on muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Perusedellytykset päätöksen saamiselle Hakija on lähtömaassa täysin pätevä vastaavaan opetustehtävään. Hakijan suorittama opettajankoulutus on vähintään alemman korkeakoulututkinnon tasoinen. Hakija on suorittanut opettajankoulutuksensa sillä vieraalla kielellä, jolla opettaa Suomessa ja joka on lähtömaan virallinen kieli.

21 Lisäedellytykset opetustyypin mukaan
Päätökset kelpoisuudesta vieraalla kielellä annettavaan opetukseen (RO) Lisäedellytykset opetustyypin mukaan Luokanopettajan kelpoisuus: opintoihin sisältyvät luokanopettajan monialaisia opintoja ja opettajan pedagogisia opintoja vastaavat opinnot. Perusopetuksen aineenopettajan kelpoisuus: opintoihin sisältyvät opetettavan aineen opintoja (vähintään 60 op / 35 ov) sekä opettajan pedagogisia opintoja vastaavat opinnot. Lukion aineenopettajan kelpoisuus: opintoihin sisältyvät opetettavan aineen opintoja (vähintään 120 op / 55 ov) sekä opettajan pedagogisia opintoja vastaavat opinnot.

22 Päätökset kelpoisuudesta vieraalla kielellä annettavaan opetukseen (RO)
Lisävaatimuksena edellytetään yleensä kelpoisuuskoe, jonka tarkoituksena on korvata eroja koulutuksen sisällössä ja/tai varmistaa suomalaisen koulujärjestelmän ja opetussuunnitelmien tuntemus. Kokeen sisältö on samankaltainen kuin AP-lain (1093/2007) nojalla annettavissa päätöksissä sisältää yhden tai useamman seuraavista aihealueista: opettajuutta tutkimassa, suomalainen koulu ja opetusnäyte edellytettävän kelpoisuuskokene sisältö määräytyy tutkinnon tason ja koulutuksen sisällön perusteella Suomessa hankittu työkokemus ko. opettajan tehtävässä huomioidaan

23 Päätöksiä on annettu vuodesta 2000
Päätökset kelpoisuudesta vieraalla kielellä annettavaan opetukseen (RO) Päätöksiä on annettu vuodesta 2000 vieraskielinen luokanopetus 31 päätöstä vieraskielinen perusopetuksen tai lukion aineenopetus 20 päätöstä Kelpoisuus annettu yleisimmin englanninkieliseen opetukseen esim. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa tai Uudessa-Seelannissa suorittu opettajankoulutus Laajemman kelpoisuuden tuottavaa päätöstä (AP tai UO) tarjotaan ensisijaisena vaihtoehtona. Lisäpäätöksenä annetaan UO-lain mukainen päätös tutkinnon tason rinnastamisesta.

24 Lisätietoa


Lataa ppt "Ulkomailla hankitun opettajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google