Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lukijasta kirjoittajaksi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lukijasta kirjoittajaksi"— Esityksen transkriptio:

1 Lukijasta kirjoittajaksi
Tekstitaidon koe Lukijasta kirjoittajaksi

2 1.Tehtävän valitseminen
Silmäile aineistoja ja valitse tehtäviä. Pohdi mm. tehtävien kiinnostavuus, helppous, vaikeus, vaarallisuus, käsitteiden tarve. Valitse tehtävät (3), joissa olet taitavin.

3 2. Tehtävänannon avaaminen
Tehtävänanto on ensimmäinen lukutehtävä: Jos epäonnistut, pisteet putoavat pahimmillaan nollille. Lue tehtävää kynä kädessä! Alleviivaa kohtia, joissa sanotaan, miten sinun pitää toimia.

4 Tutki tehtävänannosta:
Mikä on aihe? (mainonta, jalkapallo…) Onko mainittu näkökulma? (mainoksen vaikuttavuus, jalkapallon sankarit) Mitä pitää kirjoittaa? Miten aineistoa pitää lukea? (vertaillen, arvioiden, eritellen keinoja, tulkiten…) Mitä vastauksen pitää osoittaa aineistosta? Mitä tekstiin liittyviä käsitteitä tulet ehkä tarvitsemaan? TÄYDENNÄ: Vastaukseni pitää osoittaa aineistosta…

5 3. Aineiston lukeminen Motto: Lue pohjateksti monta kertaa eri tavoin! Käytä aikaa ja keskity! Tee jokaisessa lukuvaiheessa muistiinpanoja ja merkintöjä tekstiin. Ohjeita lukemiseen: Silmäile ensin teksti: tee muistiinpanoja, pane merkille tekstin osat, julkaisuaika, paikka ja kirjoittaja. Mieti alustavasti, mikä merkitys niillä on. Lue läpi 1. kerran: hahmota kokonaisuus ja tekstin tavoite. Siivilöi tärkeät ainekset. Lue teksti uudelleen ja poimi tehtävänannon kannalta tärkeät asiat. Lue vielä pikkutarkasti: Lue teksti vielä kerran niin, että panet merkille pienimmätkin yksityiskohdat. Älä unohda tekstin eri osia (kuvia, kainalotekstiä, kuvatekstiä tms.) Yhdistä teksti kontekstiinsa: aikaan ja paikkaan, kulttuuritaustaansa!

6 4. Vastaustekstin sisällön suunnitteleminen
Lue tehtävänanto vielä nyt huolellisesti. Järjestä aineksesi tehtävänannon mukaan. Käytä suunnittelun apuna listausta tai miellekarttaa. Ryhmittele ainekset loogisesti. Hylkää kaikki tehtävänannon kannalta epäolennainen!

7 5. Tukiainesten kerääminen tekstistä
Kerää tekstistä aineksia, joilla voit todistaa väitteitäsi, havaintojasi ja päätelmiäsi. Suunnittele, miten ja mihin kohtaan vastaustekstiäsi ne sijoitat.

8 6. Vastaustekstin rakenteen suunnitteleminen
Piirrä tai suunnittele muuten (visuaalisesti) vastauksesi rakenne. Otsikko Aloitusjakso Tekstijaksot Lopetus

9 Nimeävä otsikko Aloitus: 2-3- virkettä viittaus yleishavainto
3. Reijo Vesterisen uutisen eri osien tavoitteet Reijo Vesterisen uutisen “Itä-Karjalasta löytyneet koiranpennut vailla kotia” (Maaseudun tulevaisuus ) tavoitteena on löytää kahdelle Venäjältä löytyneelle koiranpennulle koti. Vesterisen teksti ei ole aivan perinteinen uutinen, joka vain kertoisi jostakin tapahtuneesta mitä, missä, milloin -periaatteella. Uutisessa on perinteisten otsikon ja leipätekstin lisäksi muita osia, jotka lisäävät sen viestin tehokkuutta. Kaikilla osilla on oma tavoitteensa. Tekstin otsikko kertoo tiivistetysti mistä on kyse, kuten otsikon kuuluukin. Leipäteksti kertoo yleisradion kuvausryhmän jäsenen Marja Lammen sijoittaneen koiranpennut hoitoon.Vesterinen pyrkii antamaan koiranpennuista mahdollisimman positiivisen kuvan lainatessaan Marja Lampea: "Koirat ovat kilttejä, eivät haukkuneet, murisseet eivätkä pelänneet". Mitä positiivisempi kuva koiranpennuista tekstissä annetaan, sitä todennäköisemmin joku ottaa ne kotiinsa. Leipätekstissä Vesterinen pyrkii myös herättämään sääliä ihmisissä kirjoittaessaan, että kuvausryhmä arvelee jonkun yrittäneen hukuttaa koiranpennut. Tekstissä koiria verrataan myös jatkosodan sankariin Lauri Pekuriin, joka teki pakkolaskun Kolejärveen, nousi sieltä ja pääsi omien puolelle. Aloitus: 2-3- virkettä viittaus yleishavainto Tekstijaksot: Väitteet Perustelut Looginen rakenne

10 Käsitteitä tarpeen mukaan
Leipätekstissä Vesterinen kirjoittaa myös koiranpentujen saaneen jo matokuurin ja ensimmäisen rokotuksen, jotka ovat maksaneet 200 euroa. Reijo Vesterinen kirjoittaa, että koirat on mahdollista tuoda Suomeen toisen rokotuksen jälkeen. Suurin osa maksuista on jo siis maksettu, mikä helpottaa uuden isännän löytämistä. Uutiseen on liitetty myös kuva kyseisistä koiranpennuista. Kuvassa koiranpennut on saatu näyttämään hyvin kilteiltä. Ne katsovat suoraan kameraan ja ovat rauhallisen näköisiä… Kuvatekstissä Vesterinen kirjoittaa koirien etsivän kotia suomalaisesta maalaistalosta. Koiranpennut ikään kuin haluavat itse pois Venäjän Karjalasta idylliseen suomalaiseen maalaistaloon. Uutisen yhteydessä on on myös faktalaatikko koiran tuonnista Venäjältä. Siinä kerrotaan mitä kaikkea täytyy tehdä, että koiranpennut saa tuoda Venäjältä Suomeen. Lisäksi faktalaatikossa on… Kaiken kaikkiaan Vesterisen uutisen elementeillä on erilaisia tavoitteita: ne herättävät tunteita, tarjoavat faktaa sekä … Käsitteitä tarpeen mukaan Lopetus 1-3 virkettä Tiivistys havainnoista

11 7. Vastauksen hionta Tarkista vastauksesi kieliasu ja kappalejako.
Käytä tiivistä asiatyyliä, vältä lennokkaita ilmauksia tai persoonallista tyyliä. Lue vastauksesi vielä kerran läpi, tarkista tehtävänannon noudattaminen.


Lataa ppt "Lukijasta kirjoittajaksi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google