Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hanke Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät, 27.–28.4.2015 Seliina.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hanke Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät, 27.–28.4.2015 Seliina."— Esityksen transkriptio:

1 Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hanke Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät, 27.–28.4.2015 Seliina Päällysaho, SeAMK, projektipäällikkö Anne Kärki, SAMK Eero Pekkarinen, Lapin amk Riitta Rissanen, Arene Lauri Tuomi, Haaga-Helia Tapio Varmola, SeAMK

2 Ammattikorkeakoulujen (yht. 24 kpl) TKI-toiminnan kokonaisvolyymi on n. 168 M euroa (2013) Käynnissä olevien projektien määrä lasketaan tuhansissa Päärahoittajia mm. Ely-keskukset, maakuntaliitot, ministeriöt, Tekes, EU, yritykset, kunnat Tärkeitä yhteistyökumppaneita amkeille ovat elinkeinoelämä ja erityisesti pk-yritykset TKI-toiminta muodostaakin laajan, verkostomaisen innovaatioekosysteemin Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI)

3 Yhteenveto TKI-toiminnan tuloksista kaikissa amkeissa (Light report 2013) KategoriaKPL Tuotteet632 Palvelut2 613 Toimintamallit/konseptit282 Koulutuspalvelut591 Työkalut178 TKI-toiminnassa tuotetut julkaisut3 097 TKI-opintopisteet391 950 TKI-toimintaan osallistuneet pk- yritykset 7 521 TKI-toimintaan osallistuneet muut työyhteisöt 2 861

4 Hankkeen tavoitteet Tavoitteena on edistää tieteen ja tutkimuksen avoimuutta ja avoimen tieteen laajaa yhteiskunnallista hyödynnettävyyttä Hankkeessa kehitetään ja viedään käytäntöön toimintamalli, jonka avulla amkien tuottama tieto ja osaaminen saadaan avattua ja tuotua konkreettisesti kaikkien halukkaiden käyttöön Hankkeessa tehdään kiinteää yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa mm. avoimen tiedon tarpeen ja hyötyjen selvittämiseksi sekä hyödyntämiseksi – Millaista tietoa ammattikorkeakouluissa tuotetaan? – Millä tavoin tietoa tulee hallita ja dokumentoida? – Miten tietoa voidaan parhaiten hyödyntää?

5 Työpaketti 1 Työpaketti 1: Tulostavoite (2015-2017) Toimenpiteet (päävastuu SeAMK ja Haaga-Helia) Ammattikorkeakoulujen tutkimusympäristöt (ml. tutkimusinfrat) on kuvattu ja niitä osataan hyödyntää paremmin myös osana yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimusympäristöjä Kartoitetaan erilaisia ammattikorkeakoulujen tutkimusympäristöjä ja selvitetään, millaista tietoa ne pitävät sisällään (4/2015-10/2015) Avoimen tieteen ja tutkimuksen merkitys tunnistetaan ja se on itsestäänselvyys. Avoimuutta sitoudutaan toteuttamaan ja se on toimintatapa Selvitetään tutkimusympäristöjen toimintakulttuurin avoimuuden nykytila ja valmistellaan suositukset tulevaisuutta varten (4/2015-12/2016) Avoimen tiedon merkitys tunnetaan ja sitä osataan hyödyntää eri tilanteissa myös ammattikorkeakoulunäkökulmasta Osallistutaan avoimen tieteen ja tutkimuksen käsikirjan täydentämiseen. Avoimuuteen liittyvää koulutusta ja ohjeistusta lisätään (8/2015-12/2016)

6 Työpaketti 2 Työpaketti 2: Tulostavoite (2015-2017) Toimenpiteet (päävastuu SeAMK ja Lapin AMK) Avatun tiedon kokonaishallinta on selkeää ja järjestelmällistä Luodaan yhteiset linjaukset tulosten tallentamiseen, jakamiseen ja julkaisuun. Niin kansallinen kuin kansainvälinenkin näkökulma huomioidaan (1/2016- 12/2016) Tutkimusdatat, julkaisut ja tutkimusmenetelmät ovat helposti löydettävissä ja saatavilla Tehostetaan tutkimusdatojen, julkaisujen ja tutkimusmenetelmien haku- ja hyödyntämispalveluja (10/2015-6/2016) Avoimuus lisääntyy kaikkien toimijoiden keskuudessa Osallistutaan uusien keskeisten ja isojen kansallisten tutkimusdatojen avaamiseen (1/2016-12/2016)

7 Työpaketti 3 Työpaketti 3: Tulostavoite (2015-2017) Toimenpiteet (päävastuu SeAMK ja SAMK) Tutkimustulosten hyödyntäminen on nopeaa ja ideoiden yhdisteltävyys on parantunut. Yritykset osaavat hyödyntää tietoja omiin tarpeisiinsa Tehdään tarveselvitys, jossa yritysten vaatimukset voidaan konkretisoida. Tunnistetaan käyttäjien erityistarpeet (4/2015-9/2015) Tutkimustieto on myös opiskelijoiden, eri alojen ammattilaisten sekä tavallisten kansalaisten hyödynnettävissä Tutkimustiedon popularisointi. Julkaistaan UAS journalin teemanumero. Kytketään opiskelijaryhmät mukaan (4/2015- 12/2016) Avoin tieto on aidosti innovaatioiden pohjana ja kaupallisesti hyödynnettävissä Uudet toimintamallit tiedon nopeaan liikuttamiseen. Työkalut tietovarantojen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Aktivoidaan eri toimijoita ideoimaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia (4/2016- 12/2016)

8 Hankkeen tulokset Avoimuus tulee luonnolliseksi osaksi tutkimustoimintaa ja siihen liittyvä osaaminen on korkealla tasolla myös amkeissa Hanke systematisoi amkien tuottaman tiedon analysoinnin ja auttaa tunnistamaan amkien innovaatiotoiminnan lisäarvon Hankkeen seurauksena pystytään edistämään avointen innovaatioiden syntyä Hanke vahvistaa korkeakoulujen keskinäistä verkottumista sekä avointa, kokeilevaa yhteistyötä eri toimijoiden välisissä rakenteissa (yliopistot, tutkimuslaitokset, käyttäjät, työ- ja elinkeinoelämä).

9 Hankkeen toteutus Hankkeen toteutusta koordinoi Arenen TKI-valiokunta (Tapio Varmola, SeAMK; Outi Kallioinen, LAMK; Juha Kämäri, SAMK; Eero Pekkarinen, Lapin AMK; Mirja Toikka, KyAMK; Riitta Rissanen, Arene; Lauri Tuomi, Haaga-Helia ja Seliina Päällysaho, SeAMK) Hankkeen toteutusaika: 1.4.2015-31.12.2016 Hankkeeseen sitoutuvat kaikki ammattikorkeakoulut TKI- johdon verkoston kautta. Varsinaisesta toiminnasta vastaa osa-aikainen projektipäällikkö ja projektikoordinaattori Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, osa-aikaiset asiantuntijat Haaga- Heliasta, Lapin AMKista ja SAMKista sekä erikseen nimettävä työryhmä TKI-johtajaverkostosta.

10 Kiitos! Seinäjoen ammattikorkeakoulu Seliina Päällysaho Tutkimuspäällikkö, FT, KTM puh. 040 830 2199 seliina.paallysaho@seamk.fi


Lataa ppt "Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hanke Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät, 27.–28.4.2015 Seliina."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google