Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oseania Lassi Vanhanen 2A.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oseania Lassi Vanhanen 2A."— Esityksen transkriptio:

1 Oseania Lassi Vanhanen 2A

2 yleistä Tyynellämerellä sijaitseva Amerikan ja Aasian mantereiden välissä oleva saaristoryhmä, johon kuuluvat Melanesia, Mikronesia ja Polynesian alueet. Suurimpia saaria ovat Uusi-Guinea ja Uuden-Seelannin pääsaaret. Pinta-ala 9 miljoonaa neliökilometriä sekä asukaslukuarvio n. 34,6 miljoonaa (vuonna 2014). Oseaniaan kuuluu yli saarta. Pääuskontona kristinusko (katolisuus). Myös tuhansia luonnonuskontoja.

3

4 kulttuuri Pääsääntöisinä kielenä puhutaan englantia tai ranskaa löytöretkien seurauksina. Lisäksi alkuperäiskieliä on satoja erilaisia. Puhujamäärältään suurin kieli on fidži (alkuperäiskielistä).

5 fidži

6 fidži Koostuu n. 850 saaresta, joista n. 100 asutettuja.
Pääkaupunki on Suva. Asukasluku on yli Puhutuin kieli englanti, mutta myös paljon vähemmistökieliä. Valtiomuoto: tasavalta. Maan tärkeimmät tulonlähteet ovat sokeri ja turismi. Fidžin alkuperäisasukkaiden kulttuuri on säilynyt hyvin ja se on osa asukkaiden jokapäiväistä elämää.

7 Fidži Fidžin elinkeinorakenne: Maatalous 8,9 % Teollisuus 13,5 %
Palvelut 77,6 % Fidzillä on myös 28 lentokenttää ja rautatietä n. 600km. Yksi Fidzin tärkeimmistä sekä suurimmista satamista sijaitsee Suvassa.

8 Fidziläinen ruoka ja juoma
Perinteisiä ruokia ovat taaro, jamssi, bataatti ja maniokki. Niitä käytetään esim. riisin ja perunan tavoin. Perinteinen juoma on kava. Se valmistetaan kavakasvista ja sillä on lievä päihdyttävä, rentouttava ja väsyttävä vaikutus. Verrattavissa enemmän lääkkeeseen kuin alkoholiin. Lääkkeenä käytetään kivun lievitykseen, tulehdusten hoitoon, masennukseen ja unettomuuteen. Juomaa ei voi ostaa muualta, eikä sitä suositella vietäväksi pois saarilta, sillä se luokitellaan huumeeksi muualla kuin Oseaniassa.

9 pääsiäissaaret Pääsiäissaaret kuuluvat Polynesian alueeseen ja Chilen valtioon. Saarella on noin 5800 asukasta (2012). Puhutut kielet ovat espanja ja rapanui. Saari on tunnettu erityisesti moai-patsaistaan. Niiden suojelusta vastaa Chilen hallituksen alainen CONAF-metsänsuojelujärjestö ja ne ovat kuuluneet Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1995.

10 talous Tyynenmeren saarilla ei ole kehittynyttä teollisuustuotantoa, joten maat vievät raaka- aineita ulkomaille hyödyntämättä niitä itse. Matkailu on tärkeä tulonlähde suuressa osassa Oseaniaa.

11 Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Oseania
740&height=257&constrain=false&Pad=false&crop=resize&valign=center&align=center vanuatu.jpg/640px-Kava-in-bottle-from-vanuatu.jpg


Lataa ppt "Oseania Lassi Vanhanen 2A."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google