Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aivoperfuusio gammakuvaus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aivoperfuusio gammakuvaus"— Esityksen transkriptio:

1 Aivoperfuusio gammakuvaus
Tero Venäläinen Jaakko Kouvonen

2 Tutkimuksen indikaatiot
Dementioiden varhainen toteaminen ja differentiaalidiagnistiikka. Lievät aivovammat. Aivojen tulehdukselliset muutokset. Aivoverenkiertohäiriöiden toteaminen. (TIA,Infarkti) Epilepsia fokuksen paikantaminen yms. Aivoperfuusioon toteaminen.

3 Gammakuvauksen periaate.
Potilaalle annetaan radiolääkettä suonensisäisesti, sen jälkeen kertymää ja jakautumista seurataan gamma kameralla tutkittavassa elimessä. Kuvia voidaan ottaa eri suunnista ja eriaikoina (staattinen kuvaus). Gammakameralla seurataan myös radiolääkkeen saapumista tai poistumista tutkittavasta elimestä (dynaaminen kuvaus). Radiolääkkeen käytöstä ei pitäisi syntyä haittavaikutuksia ja se katoaa lopulta kokoaan potilaasta. Lisäksi puoliintumisen aika radionuklideilla on lyhyt.

4 Toimenpiteen esivalmistelu.
Potilaalle annetaan 30 minuuttia ennen toimenpidettä 400 mg kaliumperkloraattia joka sekoitetaan lämpimään veteen ja annetaan potilaalle p.o. Kaliumperkolaatti (KClO4)-profylaksia annetaan potilaalle kilpirauhasen ja sylkirauhasten säderasitusten pienentämiseksi. (Annostus aikuisilla 400 mg ja lapsilla 250mg.) Potilaalle voidaan antaa rauhoittavaa lääkettä mikäli se on tarpeellista. Potilas asetellaan selälleen tutkimuspöydälle niin että pää osoittaa kohti kuvausputkea. Jos potilaan kunto vaati, voidaan hänet kiinnittää toimenpide pöytään kuvauksen ajaksi. Tämä auttaa potilaan paikallaan pysymistä ja näin edesauttaa kuvauksen onnistumista.

5 Tutkimuslaite, paikka ja tekninen toteutus.
Tutkimus suoritetaan yleensä suurimpien keskussairaaloiden röntgenosastoilla. (Pohjois-Karjalan alueella PKSSK.) Tutkimus tehdään tomografiana (SPECT) kaksipäisellä gamma kameralla. Merkiaine injisoidaan kanyylin kautta potilaan laskimoon ja kuvaus aloitettaan viimeistään 30min injektion jälkeen. Potilasta ohjeistetaan olemaan liikkumatta ja puhumatta 5minuuttia ennen ja jälkeen merkki aineen annon. Kuvauksen aikana potilaan pitää olla liikkumatta ,kuvaus kestää noin 30 minuuttia. Merkkiaine joka injisoidaan potilaaseen on rasvaliukoinen HMPAO yhdiste ja se jakautuu aivoihin riippuen aivojen alueellisesta verenkierrosta eli perfuusiosta. Tutkimuksen jälkeen potilaan kehossa on lievää radioaktiivisuutta jonka vuoksi potilaan olisi hyvä välttää lähikontaktia raskaana olevien naisten ja vauvojen kanssa. Imettävien äitien olisi syytä pitää vrk mittainen tauko imetyksestä. (Raskaana olevia naisia ei kuvata ollenkaan)

6 Tutkimuksen tulokset ja tulkinta.
Tutkimuksien kuvilla saadaan selville aivojen suhteellisesta perfuusiojakaumasta. Hyperperfuusiota on todettavassa akuutissa herpesen kefaliitissa, subakuutissa aivoinfarktiissa ja iktaalisesti epilepsia foksuksissa. Hypoperfuusiota esiintyy akuutissa aivo infarktissaa,TIA- kohtauksissa ,Altzhemerin taudissa ja epilepsia fokuksissa interiktaalisesti. Lääkäri diagnosoi potilaan kuvien perusteella.

7 Virhemahdollisuudet ja vaaratilanteet.
Potilaan liikkuminen voi heikentää kuvauksen lopputulosta. Potilasta on hyvä rauhoitella jos hän kärsii ahtaanpaikankammosta koska kuvan oton ajaksi potilaan pää ”ajetaan” laitteen sisälle josta herkille voi aiheutua ahdistuneisuuden tunnetta. Potilaan siirroissa laitteeseen ja pois täytyy pitää huolta ettei potilas pääse putoamaan. Lisäksi jos potilas on rauhaton voidaan hänet kiinnittää liinoilla toimenpiteen ajaksi.

8 Kuvaus toimenpiteestä opiskelijan silmin.
Potilaan kanssa tulimme huoneeseen jossa oli toimenpide pöytä johon potilas aseteltiin. Pöydässä olevien kiskojen avulla potilas siirrettiin laiteeseen niin että pää ainoastaan jäin itse laitteen sisälle. Poistuimme muun hoitohenkilökunnan kanssa pois huoneesta koppiin, josta oli suora näköyhteys potilaaseen. Toimenpiteen ajaksi valoja himmennettiin ja minulle näytettiin kuinka potilaan aivoista alkoi muodostua kuva tietokoneennäytölle. Kuvien jälkeen potilas poistettiin laiteesta ja nostettiin takaisin omalle sängylleen ja toimenpide oli valmis. Koko toimenpide oli nopea ja se kesti enintään 5 minuuttia.

9 Lähteet: Kuvat: Google, aivokuvaus

10 Gammakuvaus:


Lataa ppt "Aivoperfuusio gammakuvaus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google