Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia"— Esityksen transkriptio:

1 Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia
Katariina Ketonen & Jemina Keinänen

2 Se on yhdistetty tähystys- ja röntgentutkimus.
ERCP:n tarkoituksena on tutkia sappi- ja haimatiehyeiden rakenteita ja niiden poikkeamia, tulehduksia ja esimerkiksi tukoksia. Se on yhdistetty tähystys- ja röntgentutkimus. Tutkimuksen yhteydessä on myös mahdollista poistaa mahdollisia kiviä ja avata tukoksia sekä ottaa näytteitä. ERCP on vaativa toimenpide, joka vaatii asianmukaisen koulutuksen.

3 Kuva: http://www.medgadget.com/im g/876578spy1.jpg

4 Tutkimuksen indikaatiot:
-Keltaisuus -Laajentuneet sappitiet -Kolangiitti -Äkillinen, sappikivien aiheuttamaksi epäilty haimatulehdus -Sapenjohtimen kivi tai sen epäily -Epäily kroonisesta haimatulehduksesta tai haimakasvaimesta -Epäily sklerosivoivasta kolangiitista (tulehduksia aiheuttava autoimmuuninen sappitiesairaus) -Epäily sappiteiden kasvamisesta -Todettu tai epäilty sappiteiden leesio laparoskooppisen tai muun sappikirurgian yhteydessä -Selvittämättömät ylävatsakivut -Epäily papillastenoosista

5 Ennen tutkimusta Potilaalta varmistetaan vuototaipumus ja trombosyyttien määrä. Potilaan tulee olla syömättä ja juomatta vähintään kuusi tuntia. Diabeteslääkkeitä ei saa tutkimusaamuna ottaa ja antikoagulantti- sekä antitromboottisista lääkkeistä annetaan erilliset ohjeet. Muut välttämättömät aamulääkkeet voi ottaa.

6 Tutkimus Tutkimus tehdään röntgenosastolla ja sen tekee gastrokirurgi.
Paikalla on myös kaksi sairaanhoitajaa, röntgenhoitaja ja anestesiaryhmä. Potilas asetetaan makaamaan vatsalleen ja hänen kasvonsa asetetaan oikealle. Sivulle katsova tähystin eli dudenoskooppi viedään suun kautta mahalaukun ohi ohutsuolen alkupäähän, johon sappi- ja haimatiehyet laskevat. Tähystimen kautta laitettavalla katetrilla ruiskutetaan varjoainetta sappi- ja haimatiehyeisiin. Läpivalaisussa seurataan tiehyeiden täyttymistä varjoaineesta ja otetaan samalla röntgenkuvia. Tutkimuksen kesto on noin minuuttia ja tarvittaessa samalla tehtävät tomenpiteet pidentävät tutkimuksen kestoa.

7 Kuva: http://www.medgadget.com/img/876578spy1.jpg

8 KUVA: http://de. wikipedia
KUVA: doskopisch_retrograde_Cholangi opankreatikographie

9 Lääkitys: Tutkimuksessa potilaalle laitetaan laskimokanyyli jonka kautta aloitetaan nestehoito. Antibioottiprofylaksia annetaan tulehduksen ehkäisemiseksi, esim. kefalosporiini, tuntia ennen toimenpidettä. Tulehduskipulääke annetaan yleensä per rectum (?). Rauhoittavana lääkkenä toimii usein bentsodiatsepiini, esim. midatsolaami. Suolen supistelua hillitsemään voidaan antaa glukagonia 0,1 mg i.v. Potilaalle annetaan syljen ilmakuplia rikkovaa ainetta, joka helpottaa tutkimuksen tekemistä. Ilmakuplat häiritsevät kuvantamista. Potilaan nielu puudutetaan esim. sumutettavalla puuduteaineella.

10 Toimenpiteessä tulee noudattaa ehdotonta aseptiikkaa ja steriliyttä infektioiden välttämiseksi. Huonokuntoisille potilaille laitetaan happisaturaatiomittari ja tarvittaessa happiviikset. Tarvittaessa anestesialääkäri voidaan kutsua paikalle.

11 Tutkimuksen jälkeen Potilas siirtyy osastolle tarkkailtavaksi mahdollisten jälkiseurauksien takia. Tälläisia voivat olla mm. sekavus, uneliaisuus, varjoaineallergia, kipu ylävatsassa sekä haima – ja sappitulehdus. Potilaan on oltava vuodelevossa, kunnes lääkkeiden vaikutus on hävinnyt. Potilaalta otetaan tutkimuksen jälkeen myös verikoe ja jos se on normaali, potilas voi syödä ja juoda neljän tunnin kuluttua tutkimuksesta. Potilas kotiutetaan mahdollisesti jo samana iltana tai seuraavana päivänä riippuen voinnista.

12 Lähteet: http://www.gastrolab.net/ksqexerf.htm
7AB?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_lifecycle=0&_Article_WAR_DL6_Articleportl et_hakusana=haimasy%C3%B6p%C3%A4&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_p_frompage=hak u&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tu nnus=duo90308 Lähteet:


Lataa ppt "Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google