Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö
Pohjois-Hämeen sairaanhoitajat ry THM, oh Heleena Laitinen Kommenttipuheenvuoro: THM, KT Aili Huhtinen

2 Varten! mitä varten tarvitaan terveydenhuoltoa?
mitä varten terveydenhuolto on olemassa? mitä varten kutakin työyhteisöä tarvitaan? mitä varten minua tarvitaan? mitä varten potilas tulee sairaalaan?

3 Hoitotyön substanssi (Katie Erikssonin mukaan)
Hoitotyö I ”caring” Sisäisin hoitotyön ydin – huolenpito Ihmisen kohtaaminen sellaisena kuin hän on, yksilönä ilman ennakko-oletuksia, dialogi Hoitotyö II ”nursing care”, ”hoitotyö prosessina” Sairauskeskeinen toiminta, diagnoosit, tarkoituksena kohdata potilaan tarpeet Hoitotyö III ”nursing nursing” Hoitotyön suunnitelman struktuurit Systemaattinen hoitotyön suunnittelu

4 Ihmiskäsityksen merkitys hoitotyössä
hoitotyö on ihmissuhteissa olemista hoitaminen edellyttää aina tiettyä ihmiskäsitystä  ihmiskäsitys heijastuu ihmisestä käyttäytymisenä, ajatteluna, toimintana, asenteena “Ihmisen auttaminen on sellaista, millaiseen lähtökohtaan toimija käytännössä tukeutuu.” (Kiikkala &Munnukka 1995)  jatkuva pohtiminen hoitotyön erilaisissa suhteissa

5 Holistinen ihmiskäsitys (Rauhala Lauri)
Kehollisuus “Ihminen ei ole koskaan kehollisena vakuumina, eikä häntä sellaiseksi voi irrottaa... ” Tajunnallisuus Nykyään tapaa usein potilaita jotka itse ehdottaa hoitomenetelmiä.. heillä on omat mielipiteet asioista” Ne oli yhtä iloisia mun onnistumisesta kuin mä itte.” Elämäntilanteellisuus “Monella potilaalla saattaa olla huoli kotiin jääneistä, niin aikuisista kuin lapsista.” “Kun yksi ihminen sairastuu, on siinä osallisena pian puoli kylää.”

6 Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö
Yksilövastuinen hoitotyö Yksilö—vastuu—hoitotyö (Huhtinen Aili) Yhteistyösuhde on ”potilaan ja omahoitajan yhteistyösuhde, jossa molemmat työskentelevät potilaan senhetkisen terveyden edistämiseksi.” (Munnukka Terttu, 1993) Yhteistyösuhteeseen perustuvan hoitotyön ydin hoitajan suhde potilaaseen ja perheeseen hoitajan suhde itseensä hoitajan suhde kollegoihinsa (Koloroutis 2006)

7 Vastuun ydinkäsitteitä hoitotyössä
Vastuu on äärimmäisen eettinen ja moraalinen asia... eikä vastuuta voida irrottaa mistään ihmistä koskevasta kysymyksestä Vastuullinen henkilö on vastuullinen myös käyttäytyessään ei-vastuullisesti Ihminen tulee vastuulliseksi ottaessaan jonkin tehtävän hoitaakseen (Huhtinen A. 1993; Kotkavirta J. 2000) Vastuun epäsymmetria hoitotyössä (Levinas)

8 Terveydenhuollon toiminnan lähtökohtien tarkastelun kolme mallia
Työntekijälähtöinen näkökulma Asiakaslähtöinen näkökulma Yhteistyösuhteeseen perustuva näkökulma

9 Tutkittua tietoa Sydäninfarktiin sairastuneen potilaan osallistuminen omaan hoitoonsa (Höglund et al. 2010) 5 ryhmäteemahaastattelua kaksi potilaille ja kolme henkilökunnalle lääkäri: ”osallistuminen on sitä että potilaat hyväksyvät mitä lääkärit sanovat” potilas: ”oletan että kova tahti täällä on este osallistumiselle” potilas: ”lääkäri istuu sängyn laidalle ja antaa jotain nopeaa informaatiota...” potilas: ”henkilökunnan tulisi rohkaista potilaita osallistumaan!” potilas: ”uskon että potilaan osallistuminen lisää potilaan sitoutumista omaan hoitoonsa” lääkäri: ”luulen että he ovat osallisia kun kerromme heille koko ajan mitä teemme. ja mitä tapahtuu.” potilas: ” He koettivat kertoa minulle mitä tapahtuu ja mitä me aiomme tehdä ja nyt teemme näin. Tämä olikin kaikki se oma osallistumiseni jota sillä hetkellä saatoin tehdä.”

10 Potilaiden käsityksiä osallistumisesta omaan hoitoonsa (Larsson et al
Mahdollisuus osallistua potilaana tarkoitti luotettavaa ja riittävää tietoa turvallisessa ja tukevassa ympäristössä. Hoitajien oletettiin tukevan potilaiden tiedon lisääntymistä siten että he ymmärsivät oman merkityksensä toipumiselleen. Hoitajilta odotettiin että he oma-aloitteisesti tulisivat vastaan ja etsisivät tilanteita jolloin potilas ja hoitaja voisivat keskustella.

11 Potilaiden käsityksiä osallistumisesta omaan hoitoonsa (Larsson et al
Omahoitajan merkitys korostui: ”minun omahoitajani näkee ja ymmärtää tilanteeni. Aina ei tarvi aloittaa alusta...” Potilaat odottivat että hoitajat rohkaisevat heitä osallistumaan.

12 potilaan aikaisemmalla tiedolla on merkitys kokemukseen
Potilaiden näkemys terapeuttisesta ja ei-terapeuttisesta vuorovaikutussuhteesta tulokset potilaat kuvasivat turvallisuuden tunteen, tiedon ja arvostuksen erilaisia tasoja potilaan aikaisemmalla tiedolla on merkitys kokemukseen

13 ”jos ammattitaitoo on se tarttee näkyä”
Potilaiden näkemys terapeuttisesta ja ei-terapeuttisesta vuorovaikutussuhteesta turvallisuuden tunne ”jos ammattitaitoo on se tarttee näkyä” ”koska itse en pysty mitään vaikuttamaan tai tekemään, on paras luottaa toisten ammattitaitoon...minä luotin täysin siihen...”

14 Potilaiden näkemys terapeuttisesta ja ei-terapeuttisesta vuorovaikutussuhteesta
ei-terapeuttinen vuorovaikutussuhde syntyi: turvattomuuden tunteesta Potilaat tunnistivat hoitohenkilökunnan epäpätevyyttä epävarmuuden tunteesta Potilaat eivät tienneet koska saisivat apua. Puhumattomuus ja kohtaamattomuus, katsekontaktin puute, pirstaleinen tieto, eri kieli arvostuksen puutteesta

15 ”Mä en tiennyt oikein että missä mä olin
”Mä en tiennyt oikein että missä mä olin. Mä sanoin sille hoitajallekin, että on kylmä ja sellainen tunne että olisin niinkuin jossain ...takapihalla. ...Kyllä se hoitaja anto peitteet siinä... Mutt sitte siihe tuli hoitaja joka rupes mua passaan. ... Otti mut huolekseen ja oikein turvakseen. Se otti mut omakseen... Se otti laitto kaikki mitä vaan ikinä voi olla... Sen hoitajan läsnäolo oli aika—aika tärkeää... Se puhu se ensimmäinen hoitaja ja rauhotti, sanoi että kyllä se siitä menee ohitse. Mutt sillä oli suurempi merkitys sillä toisella... Se tais laittaa paidat ja housut ja kaikki... Se oli pirteä täti se!”


Lataa ppt "Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google