Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten."— Esityksen transkriptio:

1 Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten viinin jumalaan. Dionysoksella oli yleensä seurassaan metsämaiden henkiä: sileenejä, jotka olivat hevosenkorvaisia karvaisia miehiä, hyvin viisaita mutta myös hyvin juopuneita, sekä satyyreja, pukin tai hevosen kaltaisia miehiä, joissa yhdistyi juopumus ja himo. Nämä mellastavat seuralaiset suojelivat hedelmällisyyttä, mikä osoittaa, että Dionysos on saattanut olla Demeterin tavoin kasvillisuuden ja maanviljelyn jumala. Hänen ihmisseuralaisensa olivat naisia, joita sanottiin mainadeiksi. Todennäköisesti Dionysoksen palvontaan liittyvä estojen häviäminen ja varsinkin hänen suosionsa naisten keskuudessa huolestuttivat antiikin viranomaisia. Vuonna 186 eKr. Rooman senaatti joutui säätämään ankaria lakeja juuri omaksutun jumalan orgastisia palvontamenoja vastaan. Lakien nojalla teloitettiin useita tuhansia mainadeja. 

2 Uskonnon synty: Kreikkalaisten uskonto oli polyteistinen, eli monijumalainen. uskonto syntyi ilmeisesti toisistaan erillään olevien kaupunkien vaihtaessa kultteja keskenään, tai sitten sukujen ja ammattikuntien suojelusjumalista Monella kaupungilla säilyikin oma suojelus- tai suosikkijumala, vaikka virallinen uskonto tukikin olympos-vuoren jumalaperhettä Draamakirjallisuus tuki uskonnon kehitystä

3 Jumalaperhe: Jumalaperheestä ks. mm.
Jumalperheen lisäksi muita kultteja ja riittejä. Mm. Delfoin oraakkeli. Siinä luolassa asuva nainen, Pythia ennusti hurmostilassa, ja papit antoivat kysyjälle tulkinnan vastauksesta


Lataa ppt "Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google