Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti"— Esityksen transkriptio:

1 Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Teiniäitien raskaus Miila Halonen ja Dan Apter: Huulikiilteestä housuvaippoihin, Duodecim, 2010 Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti Vanhemmuuskeskus

2 Perheverkko Kehittämistoimintaa Asiakastyötä
Julkaisuja, myös verkossa. Verkkopalveluja: nettivastaanottoja, chatteja, nettiluentoja, keskusteluja, asiantuntijavideoita, artikkeleita, nettikursseja, mm. vanhemmuusvalmennus

3 Teiniraskaudet Suomessa
Ikä Lähde: Tilastokeskus Teinien synnytykset ja raskauden keskeytykset vähentyneet.

4 Teiniäidit – marginaalissako?
Teiniäitien näkyvyys julkisuudessa: Teiniäidit –ohjelmassa seurataan vuotiaiden äitien elämää Blogeja:

5 Teini-iän raskaus tutkimuksen valossa
Harvoin suunniteltu tai toivottu. Taustalla saattaa olla puutteita tiedoissa ja taidoissa, päihteiden käyttöä, niukkaa sosiaalista tukea. Usein ylisukupolvista: ovat itse teiniäitien lapsia. Rikkonainen perhetausta vaikuttaa, kahden biologisen vanhemman kanssa olevalla nuorella harvemmin teiniraskauksia. Vaikea päätös: jatkaako raskautta vai keskeyttää? Jos teini päättää jatkaa raskautta, hän kohtaa samanaikaisesti nuoruuden kehitysvaiheen ja raskausajan ja tulevan vanhemmuuden psykologisia, emotionaalisia ja fyysisiä haasteita.

6 Kuva: Osmo Penna

7 Teiniraskauden myönteisiä vaikutuksia
Raskaus ja äitiys voidaan kokea myönteisenä ja palkitsevana. Nuoret äidit kokevat itsensä vastuullisemmiksi kuin aiemmin. Raskaus voi motivoida muuttamaan elämäntyyliä, antaa elämälle uuden merkityksen. Sosiaalinen tuki on ensiarvoisen tärkeää.

8 Käytännön kokemuksia Nuorten äitien ryhmä vuonna 2011. Hyvin erilaisessa elämäntilanteessa olevia äitejä. Toisilla parisuhde, omien vanhempien vahva tuki. Toiset yksinhuoltajia, enemmän riskitekijöitä taustalla. Kokemuksia liian tunkeutuvasta avusta.

9 Tapaus ”Maija” Raskaaksi 18-vuotiaana, isä pari vuotta vanhempi, suhde juuri alkanut Maijan äidillä mielenterveyden ongelmia, taustalla lastensuojelun asiakkuus Parisuhde päättyy pian vauvan synnyttyä

10 Tapaus ”Maija” Maijan elämässä monta suojaavaa tekijää:
Ex-anopin vahva tuki ja kannustus Maijan positiivinen luonne, yritteliäisyys Myös toinen parisuhde kariutui, nyt kaksi lasta. Nuoremman lapsen isän kanssa yhteishuoltajuus. Vaikka parisuhteet kariutuvat, voi olla hyvä vanhempi.

11 Mikä voi mennä vikaan? Stereotyyppiset ennakko-oletukset.
Nähdään vain ongelmat ja haasteet, eikä ihmistä niiden takana.

12 Kohtaamisen tärkeys Yksilön kohtaaminen.
Vaikka odottaja on nuori, miten kohdata hänet oman elämänsä asiantuntijana? Jokainen odottaja on ainutlaatuinen. Miten kysyä oikeat kysymykset? Miten välittää vilpitöntä kiinnostusta? Miten ohjata ja tukea? Tukiverkostojen kartoitus ja mukanaolo.

13 Kiitos! Anja Saloheimo Puh +358504117078


Lataa ppt "Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google