Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuulet.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuulet."— Esityksen transkriptio:

1 Tuulet

2 Mitä on tuuli? Tuuli on ilmassa esiintyvää liikettä. Joskus se on hyvin nopeaa ja joskus se pysyy paikoillaan. Esim. jos jumppapalloon tehdään reikä, niin syntyy nopeaa ilmaa ja reiän ympärille ilmaantuu paikallinen tuuli, joka aluksi ilmenee hyvin kovana. Kun pallo on sitten tyhjä, niin tuulikin laantuu.

3 Miten syntyy? Tuuli syntyy paine-eron seurauksena. Mitä suurempi on paine-ero alueiden välillä, sitä suurempi on tuuli syntyy ilmakehässä. Ilmakehässä paine-erot johtuvat ilmanpaineen vaihtelusta.

4 Matala -ja korkeapaine
Kun aurinko lämmittää maan pintaa, ilma lämpenee, sen tiheys pienenee ja se nousee ylöspäin. Tällöin ilmanpaine maan päällä pienenee eli syntyy matalapaine. Ylös kohoava ilma jäähtyy, sen kohoaminen lakkaa, ja ilma kääntyy troposfäärin yläosassa sivuille, pois kohoavan ilman edestä. Jäähtynyt ilma on tiheää, joten se laskeutuu maanpinnalle ja synnyttää näin korkeapaineen

5 kun nämä ilmanpaineet törmäävät toisiinsa, syntyy tuuli.
Joten... kun nämä ilmanpaineet törmäävät toisiinsa, syntyy tuuli.

6 Erilaisia tuulia On olemassa alueellisia tuulia, kuten monsuunituulet, jotka johtuvat mantereen ja meren erilaisesta lämpenemisestä. Monsuunituulet ovat alueellisia vuodenaikaistuulia. Sitten on myöskin paikallistuulia, jotka vaihtavat suuntaansa yleensä vuorokaudenaikoja noudattaen.

7 Lisää erilaisia tuulia
Vuoristoalueilla esiintyy vuorituulia ja kylmiä laskutuulia. Ne ovat paikallistuulia. Sitten on vielä myrskytuulet, joita harvoin Suomessa tavataan. Suurimmat ja laajimmat myrskytuulet ovat trooppiset pyörremyrskyt, joita esiintyy lämpimillä merialueilla, kuten Indonesiassa. Pyörremyrskyjä kutsutaan Amerikassa hurrikaaneiksi ja Aasiassa taifuuneiksi. Tornado ja trombi ovat pilven ja maa -tai vesialueen välille muodostuvia tuulenpyörteitä. Tornado voi aiheuttaa suuria tuhoja, mutta trombit ovat pienempiä ja lyhytaikaisempia ja niitä voi kesäisin näkyä Suomessakin.


Lataa ppt "Tuulet."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google