Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISO GPS-toleranssit 1 Yleiset perusteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISO GPS-toleranssit 1 Yleiset perusteet"— Esityksen transkriptio:

1 ISO GPS-toleranssit 1 Yleiset perusteet
Kysymyspankki tekniikan alan oppilaitoksia varten 2015

2 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Esipuhe
Tämä ISO/GPS-toleransseja käsittelevä kysymyspankin on laadittu tukemaan teknisen piirustuksen opetusta ja harjoitustöiden tekemistä. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti ja sieltä voi poimia haluamiaan tehtäviä. Materiaali on suunnattu pääasiassa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetushenkilökunnalle ja opiskelijoille täydentäväksi luentomateriaaliksi, mutta se soveltuu myös sellaisenaan kenen tahansa ISO/GPS-toleransseista ja -standardeista kiinnostuneen käytettäväksi. Aineisto on laadittu METSTAn johdolla SFS:n tukemassa projektissa. Materiaalin ovat laatineet: TkT Björn Hemming, asiantuntija, VTT Ins. YAMK Antti Henell, lehtori, Jyväskylän AMK Di Jyrki Laaksonen, koulutusasiantuntija, konepajatekniset mittaukset ja kalibroinnit, AEL TkL Heikki Lehto, emeritus-tutkija Di Anssi Suhonen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu Di Jukka-Pekka Rapinoja, asiantuntija, METSTA ry Di Tero Ristonen, tutkimuspäällikkö, TTY. METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) on Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisö. METSTAn standardisointialue kuuluu Teknologiateollisuus ry:n toimialaan. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää standardisoinnin avulla suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjän turvallisuutta. Lisäksi yhdistyksen tehtävänä on turvata alan yrityksille ja yhteisöille edellytykset osallistua toimialan standardisointityöhön ja huolehtia alan teollisuuden tarvitsemien SFS–standardien laadinnasta. Lisätietoa Suomessa standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. SFS:n verkkosivujen lisäksi SFS:n oppilaitosportaali on hyvä tietolähde standardien hakemiseen. Sieltä löytyy myös muuta opintoja tukevaa, standardeja koskevaa materiaalia. Useat oppilaitokset ovat solmineet online-sopimuksen SFS:n kanssa, jolloin standardeja on saatavilla internet-yhteyden kautta. Kysy online-käytöstä oppilaitoksesi kirjastosta. Tämä materiaali on päivitetty viimeksi Varmista tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus voimassaolevista standardeista. © Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys ry, Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

3 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Sisällys
Osa 1: Yleiset perusteet (tämä tiedosto) Osa 2: Pituusmitat Osa 3: Geometriset toleranssit Osa 4: Peruselementit Osa 5: Maksimimateriaalin vaatimus Osa 6: Yleistoleranssit Osa 7: Pinnankarheus Osa 8: Kokoonpanotehtävä

4 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Kysymys Minkä standardijärjestelmän mukaan kuvan piirustusta tulkitaan?

5 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Vastaus Koska piirustuksessa on ISO GPS -järjestelmän mukaisia merkintöjä eikä otsikkotaulun lähellä ole muuta edellytetty, käytetään ISO GPS –järjestelmää (ks. SFS-EN ISO 8015, kohta 5.1, käyttöperiaate).

6 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Kysymys Minkä standardijärjestelmän mukaan kuvan piirustusta tulkitaan?

7 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Vastaus Koska piirustuksessa on ISO GPS -järjestelmän mukaisia merkintöjä ja otsikkotaulun lähellä on teksti ”Tolerancing ISO 8015”, käytetään ISO GPS –järjestelmää.

8 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Kysymys Minkä standardijärjestelmän mukaan kuvan piirustusta tulkitaan?

9 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Vastaus Koska piirustuksessa otsikkotaulun lähellä on teksti ”Tolerancing ASME Y 14.5”, sovelletaan standardia ASME Y

10 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Kysymys Minkä standardijärjestelmän mukaan kuvan piirustusta tulkitaan?

11 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Vastaus Otsikkotaulun lähellä olevan merkinnän mukaisesti sovelletaan ISO GPS –järjestelmää, jota on muunneltu tehdasstandardilla ABC12345:2010.

12 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Kysymys Voiko tehdas- tai tuotekohtaisesti muuttaa ISO GPS -järjestelmän mukaista oletustulkintaa ja pitääkö se merkitä piirustukseen?

13 Standardijärjestelmät (SFS-EN ISO 8015)
Vastaus Kyllä. Piirustuskohtaisesti voidaan muuntaa ISOn mukaista toleranssijärjestelmää, jolloin noudatetaan tehdasstandardia, joka on merkittävä piirustukseen otsikkotaulun lähelle.

14 Piirustuksen tulkintaa
Kysymys Rajoittavatko piirustuksen toleranssimerkinnät akselin suoruutta ympyrämäisyyttä reunojen pyöristyksiä pinnankarheutta.

15 Piirustuksen tulkintaa
Vastaus Piirustuksen halkaisijamerkintä 10h7 ei oletusarvoisesti rajoita (ks. SFS-EN ISO ) akselin suoruutta, eikä ympyrämäisyyttä (rajoittaa kyllä parillisia muotovirheitä). Otsikkotaulun lähelle merkityt yleispintamerkki ja yleismerkintä pyöristyksille ja viisteille rajoittavat reunojen pyöristyksiä ja (SFS-EN ISO 13715) pinnankarheutta (SFS-EN ISO 1302).

16 Perusoletukset piirustusten mukaisille kappaleille
Kysymys Mitkä ovat perusoletukset mittausolosuhteille ja kappaleisiin vaikuttaville voimille?

17 Perusoletukset piirustusten mukaisille kappaleille
Vastaus Olosuhteet (ks. SFS-EN ISO 1): Lämpötila + 20 °C Puhtaus. Voimien vaikutus (ks. SFS-EN ISO 8015): Kappaleet ovat jäykkiä Kappaleisiin ei kohdistu edes painovoimaa (esim. omasta painosta taipuva kappale on tuettava siten, että taipuma kompensoidaan).

18 Mittausepävarmuuden merkitys
Kysymys Miten mittausepävarmuus vaikuttaa vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen?

19 Mittausepävarmuuden merkitys
Vastaus Mittausepävarmuus pienentää ”myyjän” käytettävissä olevaa toleranssialuetta ja kasvattaa toleranssialuetta, jolla ”ostajan” on vielä tuote hyväksyttävä. Mittausepävarmuuden vaikutusta selvitetään lisää kahdessa seuraavassa diassa.

20 ISO 14253-1 mukainen mittausepävarmuuden tulkinta
Valmistaja voi toimittaa ja vastaanottaja hyväksyy Valmistajan ei pidä toimittaa ja vastaanottaja voi hylätä Mittaustulos Mittaustuloksen mittausepävarmuus Toleranssialue Nimellismitta Hyväksytty HYLÄTTY

21 ISO 14253-1 mukainen mittausepävarmuuden tulkinta
Toimittaja ei voi toimittaa eikä tilaaja hylätä Toimittaja ei voi toimittaa eikä tilaaja hylätä OK, kun ostaja mittaa OK, kun ostaja mittaa HYLÄTTY, kun myyjä mittaa HYLÄTTY, kun myyjä mittaa


Lataa ppt "ISO GPS-toleranssit 1 Yleiset perusteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google