Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SOMALIA Tietoa somaliasta (sijainti,pinta-ala jne.)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SOMALIA Tietoa somaliasta (sijainti,pinta-ala jne.)"— Esityksen transkriptio:

1 SOMALIA Tietoa somaliasta (sijainti,pinta-ala jne.)
Somalian kieli (alue, missä kieltä puhutaan, jne.) Lyhyesti somalian kulttuurista

2 Tietoa somaliasta Maa Somalia. Sijaitsee itä-Afrikassa, ”Afrikan sarvessa”. Pinta-ala 637 657km2 Pääkaupunki Mogadishu Asukasluku Kieli Somali. Somalian kieltä puhutaan neljässä maassa. Kieli on virallisena kielenä Somaliassa ja Djiboutissa. Keniassa ja Etiopiassa puhutaan myös somaliaa tietyillä alueilla.

3 Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla
Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla. Somalia oli aikaisemmin kolonialismin aikaan jaettuna Eglannin, Italian ja Ranskan siirtomaiksi. Kun Somalia itsenäistyi jäivät somalialaiset usean maan alueelle. Kieltä puhutaan edelleen noilla alueilla, joissa somalialaiset ovat aina asuneet. Somalian lippu symbolisoi viittä aluetta, joilla somalialaiset asuvat.

4

5 Magac u yaal= persoonapronominit
Aniga = minä Adiga = sinä Isaga = hän (mies) Iyada = hän (nainen) Innaga = Me Idinka = Te Iyaga = He

6 Somalian kielen kirjainten ääntämisohjeita
Somalian kielessä ei ole kirjaimia: Z, V, Ö, Ä, P Somalian kielessä osa aakkosista lausutaan eritavalla kuin ne lausutaan monissa Eurooppalaisissa kielissä. Nämä aakkoset ovat: C, J, X, Y, (S, F, SH, DH) Calan, Ciid, Cir, Cali, Cabdi, Caasho Jallaato, Jeer, Jaranjaro, Jawahir Xalay, xareed, xaraf, Xasan, Xuseen Yeeris, yaanyuur, Yonis, Yasiin Sariir, sabuun, salaan, Saynab, Suudi

7 Helppoja lauseita Subax wanaagsan = Hyvää huomenta
Galab wanaagsan = Hyvää iltaa Habeen wanaagsan = Hyvää yötä Iska warran? = Mitä kuuluu? Nabad = Hyvää / Rauhaa Adiga magacaa? = Mikä sinun nimesi on? Salaan! = Terve / Moi

8 Lyhyesti somalian kulttuurista
Somalian perinne on suulista perinnettä. Perinteisesti uutisia, tapahtumia, tarinoita ja runoutta on välitetty suullisesti ihmisiltä toisille. Perinteisesti perheet ovat iltaisin istuneet juttelemassa yhdessä tai kuuntelemassa vanhempien kertomia opettavaisia tarinoita. Nykyäänkin somalit arvostavat runoutta ja hyviä juttuja. Somalit ovat hyvin yhteisökeskeisiä ihmisiä. Suku ja perhe ovat tärkeitä. Somalialaiset pitävät lapsista. Perheet ovat usein suomalaisen käsityksen mukaan isoja. Somaliassa perheeseen kuuluvat isä, äiti, lapset, isovanhemmat, sedät, tädit ja muita sukulaisia. Kun somalit tapaavat sukulaisia tai ystäviä, yleensä puhutaan ja nauretaan paljon.

9 Dhamaad Loppu


Lataa ppt "SOMALIA Tietoa somaliasta (sijainti,pinta-ala jne.)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google