Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lauseenvastikkeet AI 15.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lauseenvastikkeet AI 15."— Esityksen transkriptio:

1 Lauseenvastikkeet AI 15

2 Lauseenvastikkeet eivät ole lauseita  niissä ei ole persoonamuotoista verbiä Siksi niitä ei eroteta hallitsevasta lauseesta pilkulla. Lauseenvastikkeen tulee sopia virkkeeseen sisällöltään aikamuodoltaan

3 Lauseenvastikkeiden vaarat
Älä käytä tehden ollen sanoen esseessä lainkaan. Lauseenvastikkeet voivat tehdä tekstistä raskasta. Siksi kannattaa käyttää sivulauseita. Jos et ole varma siitä, meneekö lauseenvastike oikein, käytä sivulausetta.

4 Lauseenvastikkeet Temporaalirakenne = aikaa ilmaiseva kun-lause
Samanaikainen tekeminen: esim. Luin kirjaa istuessani bussissa  EI eriaikaista tekemistä, esim. Juna törmäsi aseman seinään vaunujen kasautuessa toistensa päälle. Eriaikainen tekeminen: esim. Hän joutui sairaalaan loukattuaan kätensä  EI Urheilija heitti kiekkoa vain kaksi kertaa loukattuaan kätensä toisella kierroksella.

5 Lauseenvastikkeet, jatkoa
Temporaalirakenteen subjekti Lauseenvastikkeen subjekti sama kuin päälauseen: Saapuessaan kentälle Saku oli aivan uupunut. EI Sakun saapuessa kentälle hän oli aivan uupunut. Lauseenvastikkeen subjekti eri kuin päälauseen: Auringon lämmittäessä nokkosperhonen herää. Sakun saapuessa kentälle hän oli aivan uupunut. Temporaalirakenne EI ilmaise ehtoa tai syytä EI Jaksaessasi harjoitella tarpeeksi pääset mukaan kilpailuihin. Jos jaksat harjoitella tarpeeksi, pääset mukaan kilpailuihin.

6 Lauseenvastikkeet, jatkoa
Finaalirakenne ilmaisee tarkoitusta. Sitä ei voi käyttää muuhun. EI Klaus lähti matkalle palatakseen kuukauden kuluttua.  Klaus lähti matkalle, jolta hän palasi kuukauden kuluttua. Klaus lähti matkalle oppiakseen näkemään elämänsä eri tavalla.  jotta hän oppisi Modaalirakennetta ei voi käyttää jos- tai kun-lauseen korvikkeena EI Ottaen huomioon rajusti lisääntynyt työttömyys verotulojen voi olettaa laskevan.  Kun otetaan huomioon rajusti..., verotulojen… Rakenne tarkoittaa ”siten että”  Hän meni kotiin nauraen.


Lataa ppt "Lauseenvastikkeet AI 15."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google