Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kulttuurikameleontit ry NÄKYMÄTTÖMÄT LAPSET Päivi Arvonen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kulttuurikameleontit ry NÄKYMÄTTÖMÄT LAPSET Päivi Arvonen."— Esityksen transkriptio:

1 Kulttuurikameleontit ry NÄKYMÄTTÖMÄT LAPSET Päivi Arvonen

2 Kulttuurikameleontit ry Miten niin näkymätön? Näkymätön on henkilö, jota ei virallisesti ole olemassa. – Ei syntymä- tai henkilötodistusta – Ei kansalaisoikeuksia (esim. sosiaaliturva, äänestysoikeus, oikeusturva) – Ei näy tilastoissa eikä rekistereissä – Elää virallisen yhteiskunnan ulkopuolella

3 Kulttuurikameleontit ry Laaja ongelma Näkymättömiä on miljoonia ympäri maailmaa. Näkymättömiä yhdistää köyhyys ja syrjittynä eläminen. Näkymättömyys on ihmisoikeusloukkaus. Valtioiden tulisi puuttua ongelmaan ja huolehtia siitä, että kukaan ei joudu elämään yhteiskunnan ulkopuolella. Näkymättömyydestä pitää tehdä näkyvä ongelma. – Ihmiset tietoisiksi ongelmasta – Näkymättömille kansalaisoikeudet

4 Kulttuurikameleontit ry YK:n näkökulma YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan: ”Jokainen lapsi on rekisteröitävä heti syntymän jälkeen.” Syntyneellä lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen (...).” ”Lapsella on oikeus sosiaaliturvaan.” ”Lapsella on oikeus käydä ilmaiseksi peruskoulua.” Kaikista yllä mainituista ja monista muista oikeuksista näkymättömät lapset jäävät paitsi.

5 Kulttuurikameleontit ry Syntyneen lapsen rekisteröinti Erityisesti Egyptin / kehitysmaiden maaseudulla on ongelmana se, ettei kaikkia syntyneitä lapsia rekisteröidä. Vanhemmat, jotka jättävät lapsensa rekisteröimättä, aikovat luultavasti pitää lapsen työvoimana kouluun lähettämisen sijaan. Erityisesti tyttöjen osalta koulutus, ja siten usein myös rekisteröiminen, saatetaan nähdä tarpeettomana. Kadulle ajautuessaan rekisteröimätön lapsi on vailla oikeusturvaa.

6 Kulttuurikameleontit ry Kansalaisjärjestöt auttavat rekisteröimättömiä ihmisiä henkilöllisyystodistuksen hankinnassa. Kuvassa kansalaisjärjestön työntekijä (vas.) ojentaa henkilökortin kyläläiselle (oik.). Senni Jyrkiäinen

7 Kulttuurikameleontit ry Näkymättömät katulapset Kairossa Katulapset ovat riskiryhmää, sillä näkymättömien joukko koostuu köyhistä ja syrjityistä. Näkymättömät katulapset eivät voi käydä koulua tai perätä muita oikeuksiaan. Näkymättömyys on yksi todiste katulasten heikosta asemasta. Näkymättömän lapsen tulevaisuudennäkymät ovat heikot.

8 Kulttuurikameleontit ry Riskiryhmänä kadulla syntyneet vauvat Katuäitien lapsilla on erityisen suuri riski joutua näkymättömän asemaan. – Usein isä on tuntematon, ja raskaus seksuaalisen väkivallan seurausta. – Isättömälle lapselle henkilöllisyyspapereiden hankkiminen on todella vaikeaa Egyptissä, sillä viranomaiset saattavat kieltäytyä rekisteröinnistä, vaikka nykyinen laki takaa oikeuden rekisteröintiin. – Usein joudutaan turvautumaan tekaistuun isyyteen, jotta rekisteröinti onnistuu.

9 Kulttuurikameleontit ry Näkymättömyys näkyväksi Näkymättömyyden ongelmaan pitää puuttua: A) ruohonjuuritasolla, jotta vanhemmat rekisteröisivät lapsensa. B)valtiollisella tasolla, jotta hallitus reagoi tilanteeseen. C)median kautta, jotta ihmiset oppivat näkemään näkymättömät.

10 Kulttuurikameleontit ry Kysymyksiä Kuvittele mitä näkymätön katulapsi tekee, kun A) poliisi ottaa hänet kiinni ja syyttää varkaudesta. B) hän on tehnyt viikon hanttihommia kauppialle, joka nyt ilmoittaa, ettei aio maksaa tehdystä työstä penniäkään. C) hän haluaisi opetella lukemaan ja mennä ensi kertaa elämässään kouluun.

11 Kulttuurikameleontit ry Lähteet Consortium for Street Children 2004. A Civil Society Forum for North Africa and the Middle East on Promoting and Protecting the Rights of Street Children. http://www.streetchildren.org. uk/reports/northafrica.pdf (5.8.2009) Kirkon Ulkomaanapu. Näkymättömät-kampanjan materiaalit. http://www.kua.fi/fi/ylanavigo inti/materiaalit/nakymattomat /?id=542 (5.8.2009) UNICEF Suomi. Lapsen oikeuksien sopimus lyhennettynä. http://www.unicef.fi/LOS_lyhy t (5.8.2009) Päivi Arvonen


Lataa ppt "Kulttuurikameleontit ry NÄKYMÄTTÖMÄT LAPSET Päivi Arvonen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google