Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellinen kirjoittaminen Tekstin muokkaaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellinen kirjoittaminen Tekstin muokkaaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellinen kirjoittaminen Tekstin muokkaaminen
Tuula Marila Syksy 2006 Kielikeskus/Kielipalvelut

2 Tieteellinen kirjoittaminen
Sen uskominen, että tieto on saavutettu, on vaarallista. Sen uskominen, että tieto on lopullisesti saavutettu, on erittäin vaarallista – taolainen filosofi Tieteellinen kirjoittaminen Tuula Marila Kielikeskus/Kielipalvelut Sisältö: Hyvän tieteellisen tekstin keskeiset piirteet 3–11 Kirjoittaminen prosessina 12–17 Tekstin viimeistely 18–30 Lauseet ja rakenteet 31–41 Kirjallisuutta 42–45

3 Millainen on hyvä teksti?
Riittääkö, että pilkut ovat paikoillaan? Tärkeämpää on tarkastella tekstiä kokonaisuutena. 1. Hyvä teksti täyttää tehtävänsä. 2. Lukija oivaltaa sen funktion. 3. Teksti on tekstilajinsa mukaista. 4. Kirjoittajan pyrkimys tulee esille.

4 Hyvä teksti on ymmärrettävää
A) teksti muodostaa loogisesti etenevän kokonaisuuden käsitellyt asiat liittyvät toisiinsa = koherenssi (vrt. Hallidayn 3 tasoa) ideationaalinen, interpersoonainen, tekstuaalinen B) teksti on sidosteista (koheesio) metateksti kytkentäsanat selkeät viittaukset luonteva sanajärjestys

5 Tekstin loogisuus informaatiorakenne
TEEMA = NP finiittiverbin edellä REEMA = kaikki finiittiverbin jäljessä Luonteva informaatiorakenne: tuttu asia teemassa uusi asia reemassa

6 Tekstin informaatiorakenne teeman kuljetus
Pysyvä teema Leena on opettaja. Hän asuu Hyvinkäällä. Hänellä on kaksi lasta ja kissa. Viime viikolla hän osti auton. Lineaarinen teema Kalevala on hyvä esimerkki eeppisestä runoelmasta. Eeppiset runoelmat sisältävät tavallisesti pitkän kertomuksen. Kertomus on yleensä muodoltaan tietynlainen.

7 Tekstin loogisuus sidostuskeinoja ovat
tiettyyn aihepiiriin, merkityskenttään ja käsitehierarkiaan perustuva sanasto tyyliväri lauseiden väliset viittaussuhteet: informaation kulku tutusta uuteen, pronominit, toistot, poistot, synonyymit, ilmausten kiteytykset kytkentäsanat eli konnektorit vertailu, vastakkainasettelu aikamuotojen käytön yhtenäisyys ajan ja paikan viittausten käyttö.

8 Metateksti Kirjoittaja kommentoi omaa tekstiään ja antaa lukemis- ja tulkintavihjeitä lukijalle. Kirjoittaja erottelee oman tekstinsä tasoja ja ottaa tekstin näkyvästi hallintaan. Metateksti voi koskea tekstin jäsentelyä, jolloin kirjoittaja toteaa esimerkiksi, mitä asioita on käsitelty ja mitä vielä käsitellään. Lukijan tulkintaa ohjaavat vihjeet kertovat mm. kirjoittajan valinnoista ja painotuksista tekstin laatimisessa.

9 Asiantuntija ja termit
Termien ja käsitteiden käyttö, kun asiantuntija (A) kirjoittaa maallikolle (M) tai toiselle asiantuntijalle. Käsitteen mää- ritelmä, kuvaus, esimerkki ym. Käsitteen mää- ritelmä, kuvaus, esimerkki ym. Käsitteen mää- ritelmä, kuvaus, esimerkki ym. A  M Termi Termi Termi A  A Tekstin eteneminen

10 Käsitteiden määrittely
Käsite + nimitys = termi Määrittele käyttämäsi termit silloin, kun ne ensimmäisen kerran esiintyvät. Kerro, missä merkityksessä niitä käytät. Ole looginen. ”Kulutus on oikullinen käsite. Kaikki kuluttavat, kaikki puhuvat siitä, mutta sitä on mahdotonta täsmällisesti määritellä.” (Sulkunen 1990a, 81.) ”Myytti on käsitteenä moniselitteinen ja useiden eri tieteiden tutkimuksen kohde” (Lepistö 1990, 127).

11 HYVÄN TEKSTIN OMINAISUUDET

12 Kirjoittamisprosessi 1/4
LISTA MIELLEKARTTA KUUTIOINTI Kuution tahot: Kuvaile! Vertaile! Yhdistele! Sovella! Analysoi! Valitse hyviä/huonoja puolia! Perustele valintasi!

13 Kirjoittamisprosessi 2/4
Valmistautuminen: muistin ja ajattelun virittely ongelman alustava pohtiminen lyhyiden kirjoitelmien avulla keskustelu, lukeminen. Luonnostelu: palautteen hankkiminen omien ja toisten tekstien tarkastelu vertaispalautteen hyödyntäminen lukijan huomioon ottaminen.

14 Kirjoittamisprosessi 3/4
Tekstin tuottaminen: sisällön muokkaaminen kokonaisuutena, palautteen hyödyntäminen ongelman muuntuminen, rajautuminen ja lopullinen muotoutuminen lukijan asemaan asettuminen luettavuuden huomioiminen asiasisällön annostelu havainnollistaminen ilmaisujen muokkaaminen.

15 Kirjoittamisprosessi 4/4
Toimittaminen ja viimeistely: rakenteen ja ilmaisun johdonmukaistaminen erilaisten tekniikoiden tarkistaminen kieliasun tarkistaminen palautteen hyödyntäminen tarvittava uudelleen kirjoittaminen viimeistely. Arviointi

16 Revising Revisingilla tarkoitetaan taaksepäin katsomista ja eteenpäin suuntautumista Kirjoituksen tarkastelu ei ole lineaarista vaan kirjoitusta on tutkittava kokonaisuutena MITEN? Siten, että kiinnität huomion: * aiheen rajaamiseen (näe metsä puilta) * kohokohtien miettimiseen (fokusointiin) * olennaisten kohtien korostamiseen * alun ja lopun parantamiseen * jaksottelun hiontaan.

17 KIRJOITTAMINEN TYÖPROSESSINA Linnakylä - Mattinen - Olkinuora

18 Tekstin viimeistely Kappaleiden pituus
Virkkeiden ja lauseiden pituus ja rakenne (lauseenvastikkeet, infinitiivit ja partisiipit) Substantiivirakenteet Passiivityyli Semanttisesti kalpeat ilmaukset Muoti-ilmaukset, maneerit Rektiot

19 Tekstin viimeistely (jatkoa)
Pronominit ja niiden viittaussuhteet hän – tämä joku – jokin eräs – yksi joka – mikä

20 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen
virkailija tyyppi teollisuus tuotteemme suurperhe käytäntö ydinvoimala onnettomuudet helsinkiläis yleisö leasing sopimus devalvointi kustannukset prime asiakas internet markkinointi

21 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen
esitelmän pitäminen sairauksien vastustuskyky nykyinen maailman tila muutoksen haku palvelun tarjoaja

22 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen
tiedon haluinen saman näköinen viime aikaiset heikompi osaiset vähä arvoinen ohi menevä

23 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen
suomen kielinen suomen kieli voimassa olo voimassa oleva edellä mainittu lukuun ottamatta

24 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen
meille päin eteen päin alun perin kirkolle päin alin omaa

25 Tekstin viimeistely harjoitus: sanaliitot ja yhdysviiva
mies ja ääni periaate Pohjois Karjala projekti Ruotsi Suomi maaottelu Potilas lääkäri suhde Lähi itä Kauko itä Ruotsin matka kansalais ja poliittiset oikeudet Social och kommunalhögskolan Vuodesta s. 5 8 (viidestä kahdeksaan)

26 Tekstin viimeistely luetelma 1
Kunnallisen kuluttajaneuvojan tehtävänä on antaa kuluttajalle neuvontaa ja opastusta seurata kulutushyödykkeiden laatua, hinnoittelua ja markkinointia tehdä tarvittaessa ilmoitus toimivaltaiselle viranomaiselle.

27 Tekstin viimeistely luetelma 2
Tärkeimmät ulkomaisten investointihyödykkeiden valintaan vaikuttaneet syyt ovat seuraavat: Ulkomainen tuote on hinnaltaan kotimaista edullisempi. Aiemmilla ostokerroilla on saatu hyvät kokemukset hankitusta laitemerkistä. Ulkomaisen tuotteen huolto- ja varaosapalvelujen varmuus on todettu kotimaisen valmistajan palveluja paremmiksi.

28 Välimerkit Älä eksy Wordin viivaviidakkoon!
Yhdysmerkki - ”tavuviiva” Ajatusviiva – en-dash Repliikkiviiva — em-dash Kun ajatusviivaa käytetään välimerkkinä – se erotetaan tyhjin välilyönnein. Kun ajatusviivaa käytetään rajakohtailmausten erikoismerkkinä, se kirjoitetaan kiinni ilmauksen ääripäihin. Tätä sääntöä nautitaan 1–3 kertaa päivässä. Pro gradu -työ sen sijaan kirjoitetaan näin.

29 Tekstin viimeistely välimerkit: pilkku
Pilkkua käytetään erottamaan toisistaan virkkeen lauseita, lauseenosia, lisäyksiä tms. Suora esitys ja sen jälkeinen johtolause erotetaan pilkulla. Jos sivulause on päälauseen keskellä, sivulause erotetaan molemmin puolin pilkulla. Rinnasteiset päälauseet erotetaan pilkulla, ellei niillä ole yhteistä lauseenjäsentä. Rinnasteisten lauseenosien väliin tulee pilkku, ellei niitä yhdistä rinnastuskonjunktio. Peräkkäiset adjektiivimääritteet erotetaan pilkulla, jos ne ovat rinnasteiset (siis jos niiden väliin voidaan kuvitella ja-sana). Lauseen irralliset lisät erotetaan pilkulla.

30 Tekstin viimeistely välimerkit: kaksoispiste ~ puolipiste
Kaksoispistettä käytetään, kun seuraa: 1) suora repliikki, 2) täsmennys tai 3) luettelo. Huom. Myös päätteiden liittäminen: 15  15:een  15:nteen Puolipiste on ryhmittelymerkki. Esim. Leirille tulee ottaa mukaan: lämpimät vaatteet, sadetakki, kumisaappaat; pyyhe, saippua, hammasharja; lautanen, muki ja lusikka. Puolipistettä voi käyttää myös, jos pilkku tuntuu liian heikolta ja piste liian vahvalta välimerkiltä. (Jos kaksi virkettä kuuluvat läheisemmin yhteen kuin muut ympärillä olevat virkkeet.)

31 Tekstin viimeistely substantiivitauti
Käytä iskevää verbiä substantiivin ja verbin sijaan! aiheuttaa rasitusta aiheuttaa vaikeuksia aiheuttaa huolta suorittaa etsintää suorittaa viimeistely tapahtua pilaantumista tulla punaiseksi laittaa piiloon laittaa järjestykseen panna käyntiin

32 Substantiivitauti – nominaalistukset
Vältä 2. infinitiivin instruktiivia: Petra aloitti opintonsa vuonna 1998 Helsingin yliopistossa valmistuen maisteriksi vuonna (tekeminen ei ole samanaikaista) - Tähän asiaan liittyen ohjaaja ehdotti - - (par. tämän asian yhteydessä) Pitkä neuvottelu käytiin koskien lakialoitetta. (lakialoitteesta) Naiskaupan ja prostituution huiman kasvun taustalla pidetään yleisesti entisen Neuvostoliiton alueella järjestäytynyttä rikollisuutta, joka kidnappaa ja käyttää hyväkseen naisia kuljettaen näitä länteen etsimään ”uusia mahdollisuuksia”. Henkilötietojen suojan voidaan katsoa olevan muodostumassa omaksi ihmis- ja perusoikeudekseen irrottautuen yleisoikeuden luonteisesta yksityiselämän suojasta.

33 Tekstin viimeistely sisäkkäislauserakenteet
Suomen rannikolla, jossa suurin osa tuulivoimaloista sijaitsee, jäätymispäivien lukumäärä on vain 2–7 päivää vuotta kohden.  Jäätymispäiviä on vain 2–7 vuodessa Suomen rannikolla, jossa suurin osa voimaloistamme sijaitsee. Siitä, milloin asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä, on laissa tarkat säännökset. Laissa on tarkat säännökset siitä, milloin…

34 Tekstin viimeistely rektio ja symmetria
Teoksen ensimmäinen osa julkaistiin ja tuli voimaan vuonna 529. Arviointiperusteita ovat viivästymisen kesto, viivästyneen määrän suuruus, onko kyseessä yksityisten välinen kauppa sekä kaupan luonne. Tämän näkökannan mukaan kuka tahansa vihollistaistelijaksi epäilty amerikkalainen voitaisiin pidättää määräämättömäksi ajaksi.

35 Päälause ja lauseenvastike
EI NÄIN: Olette ilmoittanut toimineenne avustajana eri lehdille ja saanut artikkelikohtaiset palkkiot eri töistä. VAAN NÄIN: a) Olette ilmoittanut toimineenne eri lehtien avustajana ja saaneenne artikkelikohtaiset palkkiot eri töistä. TAI: b) Olette ilmoittanut, että olette toiminut eri lehtien avustajana ja saanut artikkelikohtaiset palkkiot eri töistä.

36 Sivulause ja lauseenvastike
EI NÄIN: Tällöin työsuhteessa edellytetään luovan taiteellisen työn osuuden olevan ratkaiseva ja että työsuhde on tarkoitettu jatkumaan vähemmän aikaa kuin vuoden. VAAN NÄIN: Tällöin edellytetään, että työsuhteessa luovan taiteellisen työn osuus on ratkaiseva ja [että] työsuhde on tarkoitettu jatkumaan vähemmän aikaa kuin vuoden. TAI: b) Tällöin edellytetään luovan taiteellisen työn osuuden työsuhteessa olevan ratkaiseva ja työsuhteen tarkoitetun jatkumaan vähemmän aikaa kuin vuoden.

37 Kaksi erilaista sivulausetta
EI NÄIN: Sama koskee henkilöitä, jotka työnsä vuoksi joutuvat oleskelemaan vieraalla paikkakunnalla tai kun muu seikka välttämättä vaatii sairaanhoidon antamista vieraassa sairaanhoitopiirissä. VAAN NÄIN: - Samoin menetellään myös silloin, kun joku joutuu työnsä vuoksi oleskelemaan vieraalla paikkakunnalla tai kun muu seikka välttämättä vaatii sairaanhoidon antamista vieraassa sairaanhoitopiirissä.

38 Sana ja lause Rakenne ontuu:
On selvitettävä palveluiden tuottamiskustannukset ja vastaavatko nykytuotteet tiedontarvitsijoiden tarpeita. oikein: - On selvitettävä palveluiden tuottamiskustannukset ja se, vastaavatko nykytuotteet tiedontarvitsijoiden tarpeita.

39 joko – tai Virke on rakennettava siten, että koko joko-sanaa edeltävä jakso voidaan sijoittaa myös tai-lauseeseen. Ei näin: Informaalisella sektorilla tehty työ on joko vailla sosiaaliturvaa tai oikeuttaa vähäisempään turvan tasoon. symmetria vaatii seuraavaa järjestystä: Informaalisella sektorilla tehty työ joko on vailla sosiaaliturvaa tai oikeuttaa vähäisempään turvan tasoon.

40 Epäpariset lauseenjäsenet
1. Palkkaraja on sidottu TEL-indeksiin ja muuttuu kalenterivuosittain. - symmetrisesti oikein: Palkkaraja on sidottu TEL-indeksiin ja se muuttuu kalenterivuosittain. 2. Opiskelijat kertoivat tuntemistaan ja vierailemistaan maista. Opiskelijat kertoivat maista, jotka he tunsivat ja joissa he olivat vierailleet.

41 Verbien epäsymmetriaa
olla-verbillä on kaksi erilaista tehtävää: olla = ’olla olemassa’ (vara) olla = ’omistaa’ (ha) EI NÄIN: Tällaisessa onkimisessa pitää olla todella hyvät hermot ja pitkäjännitteinen. PITÄÄ SANOA: Tällaisessa onkimisessa pitää olla todella hyvät hermot ja on oltava pitkäjännitteinen. TAI: b) Tällaisessa onkimisessa pitää olla todella hyvähermoinen ja pitkäjännitteinen.

42 Kirjallisuutta 1/3 Tieteellinen kirjoittaminen
- Hirsjärvi, Sirkka – Remes, Pirkko – Sajavaara, Paula Tutki ja kirjoita. Kirjayhtymä, Helsinki. - Jyrkiäinen, Jyrki – Luostarinen, Heikki – Nieminen, Hannu 1991: Opasta, kärsi ja unhoita: avuksi tutkielman laatijoille. Tampereen yliopisto, Tampere. - Kangasharju, Helena – Majapuro, Marketta Tutkimusraportin kirjoittaminen. Helsingin kauppakorkeakoulun julkaisuja, Helsinki. - Kinnunen, Merja – Löytty, Olli (toim.) 2002 Tieteellinen kirjoittaminen Vastapaino, Tampere. - Luukka, Minna-Riitta Mikä tekee tekstistä tieteellisen? Teoksessa Merja Kinnunen & Olli Löytty (toim.) Tieteellinen kirjoittaminen. Vastapaino, Tampere. - Karisto, Antti & Seppälä, Ullamaija Maukas gradu. Valmistusvihjeitä tutkielman tekijöille. Vastapaino, Tampere.

43 Kirjallisuutta 2/3 Tekstin viimeistely
-Iisa, Katariina – Oittinen, Hannu – Piehl, Aino Kielenhuollon käsikirja. Yrityskirjat, Helsinki. - Iisa, Katriina – Kankaanpää, Salli – Piehl, Aino Tekstintekijän käsikirja. Yrityskirjat, Helsinki. - Itkonen, Terho Uusi kieliopas. Tarkistanut ja uudistanut Sari Maamies. Tammi, Helsinki. - Miestamo, Riitta Kielineuvo. WSOY, Helsinki. - Muikku-Werner, Pirkko (toim.) 2005 Kielipoliisin käsikirja Tammi, Helsinki. - Niemelä, Pirkko & Lagerspetz, Kirsti & Lagerspetz, Kari & Näätänen, Risto (toim.) Miten kirjoitan tieteellisen artikkelin: tieteellinen kirjoittaminen ja kansainvälinen julkaiseminen. WSOY, Porvoo.

44 Kirjallisuutta 3/3 Muu kirjallisuus
- Bereiter, C., Scardamalia, M The psychology of written composition. Erlbaum, Hillsdale, NJ. - Heikkinen, Vesa Ideologinen merkitys. SKS, Helsinki. - Lonka ym Taitava kirjoittaja: opiskelijan opas Helsingin yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenia, Helsinki. - Pääkkönen, Irmeli – Varis, Markku Kriittinen lukutaito Oy Finn Lectura, Helsinki.

45 Linkkejä Jelpin kirjoitusviestinnän osio:   Verkko-Kielikello: Nelli-portaalin aineistovalinnan kautta sekä tiedekunnan kirjaston verkkosivulta: Graduoppaita: Kotus: Kielitoimiston kysytyimmät: Kielen korjausta


Lataa ppt "Tieteellinen kirjoittaminen Tekstin muokkaaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google