Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."— Esityksen transkriptio:

1 Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Moraalinen relativismi Moraalinen relativismi on varsin suosittu ajattelutapa. Se on yksi relativismin eli suhteellisen ajattelun muoto. Suhteellisen ajattelun vastakohta on absolutismi, jonka mukaan on asioita (esim. kokemus, uskonnollinen ilmoitus, looginen totuus), jotka eivät ole suhteellisia. Suhteellisen ajattelun sisällä on monia mahdollisuuksia, joista moraalinen relativismi on yksi.

3 Relativistinen johtopäätös Radikaalin moraalisen relativismin mukaan moraali perustuu vain yhteisön (tai kulttuurin) käyttäytymissääntöihin. Siksi moraalin arvosteleminen yli kulttuurirajojen ei ole mielekästä. Miltä väite kuulostaa?

4 Relativistin paradoksi Epämielekkäältä! Siinä yritetään sanoa jotain siitä, minkä väite itse kieltää eli moraalin arvostelemisesta yli kulttuurirajojen (nimittäin, että se ei ole mielekästä). Väite kieltää siis itsensä, koska se on itse sellainen kulttuurirajat ylittävä moraaliväite, jollaiset se kieltää. Paradoksia kutsutaan relativistin paradoksiksi. Sillä on sukulaisparadokseja, esimerkiksi skeptikon paradoksi.

5 Paradoksien voima? Sekä relativisti että skeptikko voi (luultavasti – asia on jossain määrin avoin filosofinen kiistakysymys) muotoilla kantansa niin, ettei ajaudu paradoksiin. Silti relativistin paradoksilla on merkittävä moraalikasvatuksellinen merkitys, koska se kumoaa naiivin relativismin, joka voi tuntua oppilaasta houkuttelevalta.

6 Moraalisen relativismin ongelmat Paradoksi ei ole suurin moraalisen relativismin ongelmista. Suurempi moraalinen ongelma on, että radikaali relativismi (eli kaiken salliminen) johtaa juuri siihen suvaitsemattomuuteen, jota sillä halutaan vastustaa. Koska suvaitsevaiset yhteisöt tai kulttuurit eivät muka saa puuttua vähemmän suvaitsevaisten käytäntöihin. Vrt. Kuinka pitkälle pitää suvaita suvaitsemattomuutta?

7 Moraalisen relativismin kysymyksiä 1 Usein ajatellaan, ettei asialla ole arvoa, jollei sitä kukaan arvosta. Arvokkuus on siis suhteellista. Suhteellisuudella on kuitenkin useita mahdollisia asteita ja tapoja.

8

9 Moraalisen relativismin kysymyksiä 2 Kysymys subjektiivisuuden ja relatiivisuuden suhteesta ei aina ole selvä. Käytännössä subjektiivisuus on joskus relativismin (äärimmäinen) muoto, koska se merkitsee riippuvuutta yhdestä subjektista. Loogisesti suhteellisuus ja sunjektiivisuus ovat kuitenkin eri asioita.

10


Lataa ppt "Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google