Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen 31.1.2008.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen 31.1.2008."— Esityksen transkriptio:

1 The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen 31.1.2008

2 Johdanto ► Artikkelissa tarkastellaan työuupumusta sosiaalisen vaihdon teoriataustaa vasten. ► Artikkeli käsittää noin kaksikymmentä pitkittäistutkimusta, joiden kohteena on ollut yli 8000 ammatinharjoittajaa. Artikkeli kokoaa näiden tutkimusten tietoja yhteen.

3 Työuupumus ja sosiaalinen vaihto ► Työuupumus ilmenee uupumuksena, psyykkisenä pidättäytyvyytenä ja vähentyneenä suorituskykynä, jotka ovat yhteydessä sosiaalisissa suhteissa antajan (caregiver) ja saajan (recipient) väliselle vuorovaikutukselle. ► Vastavuoroisuus (reciprocity) on keskeisessä osassa sosiaalisissa suhteissa ja välttämätöntä yksilön terveydelle ja hyvinvoinnille. “The equality of one’s perceived investments in and benefits from an exchange relationship, relative to the person’s own internal standards regarding this relationship.” ► Oikeudenmukaisuusteoria: Teorian mukaan ihmiset tavoittelevat vastavuoroisuutta sosiaalisissa suhteissa. Vastavuoroisuuden puute tai epätasapainoinen auttamissuhde ammentaa tyhjiin tunnepohjaiset resurssit ja johtaa lopulta uupumukseen (emotional exhaustion), joka on työuupumuksen tunnusmerkki. (Buunk ja Schaufeli, 1993 & 1999) ► Depersonalisaatio on toisten ihmisten kohtaaminen pikemminkin objekteina kuin ihmisinä. Depersonalisaatio sisältää negatiivisen, kylmän, välinpitämättömän tai ylipuolueettoman asenteen toisia kohtaan.

4 Sosiaalisen vaihdon malli Vastavuoroisuuden puute yksilötasolla Vastavuoroisuuden puute tiimitasolla Vastavuoroisuuden puute organisaatio- tasolla TYÖUUPUMUS VETÄYTYMINEN TIIMISTÄ VETÄYTYMINEN ORGANISAATIOSTA Sosiaalisen vaihdon malli käsittää kolme tasoa. Ihmisten välisen vastavuoroisuuden puutteen lisäksi työuupumusta voi aiheuttaa vastavuoroisuuden puute organisaatiotasolla (= kaksitasoinen sosiaalisen vaihdon malli). Sosiaalisen vaihdon prosessi koskettaa myös tiimitasoa.

5 Vastavuoroisuus yksilötasolla ja työuupumus ► Vastavuoroisuuden puute on positiivisessa yhteydessä työuupumukseen silloinkin, kun otetaan huomioon monet muut stressitekijät, ihmisten erilaiset ominaisuudet, persoonallisuuden puolet ja väestötieteelliset erot.  Tämä on todettu sekä poikittais- että pitkittäistutkimuksella. ► Kuitenkin oikeudenmukaisuusteorian oletuksien vastaisesti, ne jotka kokevat saavansa enemmän kuin ovat panostaneet, kokevat enemmän työuupumusta.  Vrt. lääketieteen ja sosiaalityön professioiden erot!  Communal Orientation! ► Erityisesti niissä ammateissa, joissa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa, vastavuoroisuuden puute ja työuupumus ovat yleisimpiä.

6 Vastavuoroisuus organisaatiotasolla ja työuupumus ► Organisaatiotasolla vastavuoroisuuden puutteen on nähty aiheuttavan tunneperäistä ahdistusta ja halua vetäytyä organisaatiosta. ► Tunne vastavuoroisuuden puutteesta johtuu negatiivisesta kommunikaatiosta organisaation johdon kanssa; mitä negatiivisemmaksi ammattilaiset arvioivat kommunikointinsa johdon kanssa, sitä epätasaisempi oli heidän suhteensa organisaatioon. ► Organisaatiotasolla vastavuoroisuuden puutteeseen ei kuitenkaan liittynyt depersonalisaatiota.  Nämä tulokset tukevat oikeudenmukaisuusteoriaa.

7 Vastavuoroisuus useilla sosiaalisen vaihdon tasoilla ► Yksilötaso:  uupumus, psyykkinen pidättäytyvyys ja vähentynyt suorituskyky ► Tiimitaso:  tunneperäinen ahdistus ► Organisaatiotaso:  vähäinen sitoutuminen  Kullakin kolmella sosiaalisen vaihdon tasolla voi erottaa eriäviä vaikutuksia.

8 Lopuksi ► Miksi aihetta pitää tutkia?  Vastavuoroisuuden puutteella on selkeä yhteys työuupumuksen puhkeamiseen, mutta myös muihin tekijöihin kuten erillisyyden tunteeseen työtovereista, sairaspoissaoloihin ja vähentyneeseen organisaatioon sitoutumiseen.


Lataa ppt "The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen 31.1.2008."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google