Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030"— Esityksen transkriptio:

1 ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –

2 Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelma 2030
tausta: kuntajohdon neuvottelutilaisuus (tammikuu 2004) EPSHP:n aloite hyvinvointialan kokonaissuunnitelman laatimiseksi (kevät 2004) Maakuntahallitus päätti ”käynnistää hyvinvointialan ohjelman valmistelun osana maakuntasuunnitelman tarkistusprosessia”. ( )  myöhemmin painopisteeksi tarkentuneet peruspalvelut kytkentä PARAS-hankkeeseen (kevät 2005) Mervi Lehtola ( )

3 Peruspalveluohjelmatyön organisoiminen
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelma -hanke alk ohjausryhmä (pj. Tapio Liinamaa) toiminut myös PARAS-hankkeen sosiaali- ja terveyspalvelujen teemaryhmänä ”peruspalveluohjelmatiimi” Mervi Lehtola ( )

4 Ohjelman hyväksyminen ja seuranta
ohjelman velvoittavuus asiakirjan käsittely ohjausryhmä maakuntahallitus maakuntavaltuusto (ja elokuu 2006) Maakuntahallitus arvioi ohjelman uusimistarvetta vähintään neljän vuoden välein. Mervi Lehtola ( )

5 Peruspalveluohjelman visio (E-P:n maakuntasuunnitelma 2030)
”Etelä-Pohjanmaa on luova, kansallisesti ja kansainvälisesti vetovoimainen yrittäjyysmaakunta, jossa osaaminen, elinkeinot, hyvinvointi ja saavutettavuus kehittyvät ajassa. Ihmiset ja yritykset haluavat valita Etelä-Pohjanmaan asuin- ja toimintaympäristökseen kiinnostavien arvojen, viihtyisyyden ja kilpailukyvyn vuoksi.” Mervi Lehtola ( )

6 Peruspalveluohjelman strategiset tavoitteet
Nykyisille ja uusille asukkaille tarjotaan viihtyisä ja hyvän elämän mahdollistava asuin- ja elinympäristö. Hyvinvointipalvelut tuotetaan taloudellisesti kestävästi ja rajoja ylittäen mutta kansalaisia tasa-arvoisesti palvellen. Hyvinvointiin panostetaan ennaltaehkäisevällä ja terveyttä edistävällä toiminnalla. Yrittäjyys laajentuu hyvinvointipalvelujen tuotantoon. Työpaikat, rakennettu, kulttuuri- ja luonnonympäristö sekä sosiaalinen ympäristö ja maakunnan hyvä saavutettavuus muodostavat hyvinvoinnin laatutekijät. Mervi Lehtola ( )

7 Peruspalveluohjelman yleiset kehittämistavoitteet
terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy ihmisten ja alueiden tasa-arvoisuus palvelutuotannon kustannustehokkuus kuntien välisen yhteistyön kehittäminen julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyön kehittäminen palveluosaaminen ja koulutus Mervi Lehtola ( )

8 Peruspalveluohjelman toimenpide-ehdotukset (1/2)
Tuetaan alueellista ja paikallista, terveyspoliittista strategia- ja ohjelmatyötä. Tuetaan kuntia palvelujen järjestämissuunnitelmien laatimisessa. Käynnistetään toimiala- ja palvelukohtaisia prosesseja, jotka tähtäävät ylikunnallisen yhteistyön tiivistämiseen. Laaditaan maakunnallisten erityispalvelujen järjestämistä koskeva selvitys. Vahvistetaan rakenteita ja menetelmiä, jotka helpottavat peruspalveluja koskevassa suunnittelussa ja päätöksenteossa tarvittavan alueellisen tiedon tuottamista, välittämistä ja hyödyntämistä. Vahvistetaan palvelujen saavutettavuutta. Mervi Lehtola ( )

9 Peruspalveluohjelman toimenpide-ehdotukset (2/2)
Kiinnitetään huomiota peruspalveluja tuottavan henkilöstön riittävyyden, osaamisen ja jaksamisen kysymyksiin. Kehitetään alueellista hyvinvointiklusteria laatimalla klusteriohjelma ja sopimalla eri toimijoiden työnjaosta. Tehostetaan merkittävästi peruspalvelujen tuottamista tukevaa tietojärjestelmäyhteistyötä ja järjestelmien kehittämistä. Vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa ja sosiaalista pääomaa esimerkiksi lisäämällä kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksia, tukemalla järjestötoimintaa ja järjestämällä kansalaistoimintaan liittyvää koulutusta. Mervi Lehtola ( )


Lataa ppt "ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google