Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Palokan koulun Luma-viikko 6. – 10.11.2006 teemat tiede ja yhteiskunta ihminen, teknologia ja yhteiskunta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Palokan koulun Luma-viikko 6. – 10.11.2006 teemat tiede ja yhteiskunta ihminen, teknologia ja yhteiskunta."— Esityksen transkriptio:

1 Palokan koulun Luma-viikko 6. – 10.11.2006 teemat tiede ja yhteiskunta ihminen, teknologia ja yhteiskunta

2 7. luokkien ohjelmaa Tähtitieteen kuulumisia Arto Oksanen, Jyväskylän Sirius ry http://www.ursa.fi/sirius/sivut/index.php Oksanen kertoi auditoriossa oppilaille paikallisten tähtiharrastajien maailmankuuluista havainnoista ja yhteistyöstä alan ammattilaisten kanssa sekä muista kiinnostavista ajankohtaisista tapahtumista. Asteroidien nimeäminen Nyrölä ja Laurisirén Nyrölässä on havaittu asteroideja eli pikkuplaneettoja. Alussa keskityttiin uusien löytämiseen ja löydettiinkin kaksi aiemmin tuntematonta taivaankappaletta: (22978) Nyrölä ja (103422) Laurisirén. Ensimmäinen nimettiin löytäjiensä ehdotuksesta Nyrölän observatorion ja toinen Siriuksen perustajan ja pitkäaikaisen sihteerin Lauri Sirénin mukaan. Kansainvälinen tähtitieteen unioni (IAU) on nimennyt pikkuplaneetan numero 103422 Jyväskylän Sirius ry:n perustajan ja pitkäaikaisen sihteerin Lauri Sirénin mukaan. Nimiehdotuksen lähettivät pikkuplaneetan löytäjät Arto Oksanen ja Marko Moilanen. Tämä on ensimmäinen suomalaisen tähtiharrastajan mukaan nimetty taivaankappale. Pikkuplaneetta Laurisirén löydettiin Jyväskylän Siriuksen Nyrölän observatoriossa 9.1.2000. Tästä aiemmin tuntemattomasta Aurinkoa kiertävästä kohteesta saatiin silloin löytöön vaadittavat kaksi valokuvahavaintoa. Noin 2 km läpimittainen pikkuplaneetta eli asteroidi kiertää Aurinkoa Marsin ja Jupiterin ratojen välissä. Sen keskietäisyys Auringosta on 2.35 tähtitieteellistä yksikköä (1 AU on Maan keskietäisyys Auringosta) eli 352 miljoonaa km. Sen kiertoaika Auringon ympäri on 3.6 vuotta. Pikkuplaneetta on tällä hetkellä näkymättömissä Auringon takana Kalojen tähdistössä. Lauri Sirén kutsui koolle Jyväskylän tähtitieteellinen yhdistys Sirius ry:n perustavan kokouksen vuonna 1959 ja toimi yhdistyksen sihteerinä ja primus motorina kahdeksankymmentäluvun puoliväliin saakka. Pitkälti hänen aikaansaannostaan on pian yhdistyksen perustamisen jälkeen rakennettu Rihlaperän tähtitorni, jossa hän on tehnyt havaintoja ja esitellyt tähtitaivaan ihmeitä lukemattomissa tähtinäytännöissä. Nyt 85-vuotias Sirén on yksi Siriuksen neljästä kunniajäsenestä.

3 Eksoplaneetta havaittiin Nyrölässä Nyrölän observatoriossa havaittiin eksoplaneetan TrES-1 ylikulku 25.11.2004. Kaukaista tähteä kiertävä 'kuuma jupiteri' kulkee tähtensä editse noin kolmen vuorokauden välein. Tähti sijaitsee Lyyran tähtikuviossa lähellä Vegaa. Lisätietoa eksoplaneettasivulla. eksoplaneettasivulla Revontulikamera Nyrölän RAINBOW-värirevontulikameran kuvat päivittyvät minuutin välein yöaikaan. Kuvat ovat nähtävissä osoitteessa http://aurora.phys.ucalgary.ca/realtime/RAINBOW/ http://aurora.phys.ucalgary.ca/realtime/RAINBOW/ Jyväskylän maalaiskuntaan (kotikuntaamme) Nyrölän kylään rakennetaan Suomen moderneinta planetaariota. Päätös 15.5.2006 "TE- keskus on myöntänyt Nyrölän Tähtikeskus Oy:lle työllisyysperusteista investointitukea Kallioplanetaarion ja sen oheistilojen rakentamiseen yhteensä 337 500 euroa. " Pitkään mietitty, ja odotettu suurhanke sai lopullisen sinettinsä näillä sanoilla. Rakennustyöt pääsevät täysillä liikkeelle lähiaikoina uuden kalliosuunnittelijan ja urakoitsijan voimin. Valmista voimme odotella JO kesäkuussa 2007. Tiedotustilaisuus pidettiin toimitusjohtaja Ilpo Kuuselan isännöimänä 24.5.2006. Sateisesta kevätsäästä huolimatta paikalle oli saapunut runsaasti tiedotusvälineitä ja muita asiasta kiinnostuneita, Jyväskylän Maalaiskunnan kunnanjohtaja Arto Lepistö mukaan lukien. Sirius Ry:stä mukana olivat: Aimo Nikander, Pertti Poutiainen, Mikael Papatheocharis ja Kyösti Lappalainen. Lisää aiheesta: www.kallioplanetaario.fiwww.kallioplanetaario.fi Pluto ei ole enää planeetta Kansainvälisen tähtitieteen unionin (IAU) yleiskokous päätti Prahassa 24.8.2006 pitämässään kokouksessa, että Pluto ei ole enää planeetta vaan uuden Neptunuksen-takaisten (Trans-Neptunian) kääpiöplaneettojen luokan prototyyppi. Aurinkokunnassa on siis kahdeksan planeettaa: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Kaikkien planeettojen havaitseminen helpottui siis mukavasti, kun himmeä Pluto tippui joukosta. Historian tuntien aiheena oli teollinen vallankumous, joka sopi myös hyvin viikon teemaan.

4 8. luokkien ohjelmaa: Matematiikka : Jyväskylän maalaiskunnan kolmen yläkoulun 8. luokkien välinen Päässälaskun loppukilpailu järjestettiin Jyväskylän ammattikorkeakoululla to 9.11. klo 15 alkaen. Koulumme edustajista paras sijoittui toiseksi. Alkukilpailussa ke 4.10. olivat kaikki 8-luokkalaiset mukana. Kilpailutehtävien laatijaryhmään osallistui kaksi opettajaa koulustamme. Kilpailun tukijoina toimivat Maol ry ja Teknologiateollisuus ry. Hajujen ja tuoksujen kemiaa Tutkija Anja Veijanen Jyväskylän yliopiston Bio- ja ympäristötieteenlaitokselta. Mielenkiintoisessa esityksessään hän vertasi koiran ja ihmisen hajuaistien tarkkuutta, kertoi näytteiden ottamisesta ja tutkimisesta sekä laittoi ”hajupussin” kiertämään oppilaiden nuuhkittavaksi. Äidinkielen tunneilla oppilaat keskustelivat viikon teemoista ja tekivät mielipidekirjoituksia niistä.

5 Science-ryhmä kokosi näyttelyn syksyllä tekemistään luontotutkimuksista aulan seinälle Ryhmäläisiä koulun pihalla biologian opettaja Markku Tossavaisen kanssa. Koulukeskus sijaitsee Palokkajärven rannalla. Meillä on Vaisalan sääasema ja kuulumme kansainväliseen Globe-ryhmään http://www.peda.net/veraja/jklmlk/palokanylaste/ymparistokasvatus Syksyllä alkoi myös Comeniushanke ”NATURE WITHOUT BORDERS”, jonka osallistujat ovat Espanjasta, Tsekin tasavallasta ja Suomesta. http://www.peda.net/veraja/jklmlk/palokanylaste/comenius

6 9. luokkien ohjelmaa: 9. luokkien ohjelma alkoi jo edellisellä viikolla opojen järjestämillä vierailuilla toisen asteen oppilaitoksissa Jyväskylän ammattiopistolla sekä, kun kolme koulumme kolmihenkistä joukkuetta osallistui Taitaja 9 kisaan Jyväskylän ammattiopistolla. http://www.taitaja9.com/ Tehtävät olivat hyvin monipuolisia ja suorituksia arvioitiin sekä ajan että ryhmän yhteistyön kannalta. Onnistuikohan viemäriputken kokoaminen helposti?

7 9. luokkien yritysvierailut: Fortum Rauhalahden turvevoimalaitos Suur-Savon Sähkö Vaajakosken voimalaitos Jyväskylän Energia Viitaniemen pintavesilaitos M-real Kankaan paperitehdas Vapo Jyväskylä Energiayhtiöt tukivat meitä linja-autokyytien järjestämisessä, joten kaikki 9-luokkalaiset pääsivät johonkin vierailukohteeseen tutustumiskäynnille. Koulussa oppilaat kirjoittivat palautteen vierailukohteestaan. M-realillä Sami Kettunen kertoi paperikoneen toiminnasta. Oppilaille oli järjestetty esittelyn ja tehdaskierroksen lisäksi limsatarjoilu. Äidinkielessä 9c:lle Danny Crowe Show –tosi-tv:stä kertova teatteriesitys, jota työstetty etukäteen mediatyöpajassa (ma23.10. ja ke 8.11.)

8 Yhteiset tapahtumat koko koulukeskuksessa: to 9.11. Bänditapahtuma aloitti toisen jakson ja lukion kolmannen jakson. Esiintyjiä oli niin paljon, että tapahtuma kesti koko päivän. Oppilaskunta jakoi halukkaille korvatulpat, jotteivät desibelit aiheuta vaurioita. Värivalot ja savukone lisäsivät tunnelmaa. Innokasta yleisöä lavan ääressä … pe 10.11. oli yläkoulussa Taksvärkkipäivä, kohde: Elämä lapselle, Lastenklinikoiden kummit ry  Koulussa oleville oli työskentelyä luokka-asteittain.


Lataa ppt "Palokan koulun Luma-viikko 6. – 10.11.2006 teemat tiede ja yhteiskunta ihminen, teknologia ja yhteiskunta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google