Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus"— Esityksen transkriptio:

1 2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
2. Keskiaika (n. 400 – 1500 jKr.) 2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus Justinianusta esittävä mosaiikki Ravennan San Vitalessa.

2 2.2. Keskiajan koulutus, tieteet ja kirjallisuus 1 Tehtävä: Lue oppikirjasta s. 66 – 67 ja vastaa kysymykseen: Kristillinen kirkko hallitsi henkistä kulttuuria ja luostarit olivat kulttuurikeskuksia. Tutki seuraavassa diassa olevaa kuvaa luostarista. Miksi on perusteltua sanoa, että luostarit olivat kulttuurikeskuksia?

3 Luostari kulttuurikeskuksena
1 Kirkko 7 2 Koulu 6 3 Kirjasto 4 4 Köyhäinhoito 5 Sairaala 6 1 Kylpylä 5 7 3 Panimo 2 8 8 Lääkeyrttimaa

4 2 Tehtävä: Lue oppikirjasta s
2 Tehtävä: Lue oppikirjasta s. 68 – 72 ja vastaa kysymyksiin: a) Koska ja miksi yliopistoja ryhdyttiin perustamaan? b) Mitä tiedekuntia yliopistoissa oli? c) Mikä oli filosofinen tiedekunnan tehtävä? d) Kuka oli Tuomas Akvinolainen? e) Selitä sana skolastiikka mahdollisimman kattavasti.

5 Keskiajan maailmankuva
Geosentrinen maailmankuva: taivaankappaleet kiertävät maapalloa kiinnittyneinä taivaankansiin. Maapallon ajateltiin olevan noin 6000 vuotta vanha. Maailma ja maailmankaikkeus oli luotu ihmistä varten, joten ihminen saattoi muokata luontoa omiin tarpeisiinsa. Kaikki tieto oli jo olemassa: oppineiden tehtävä oli välittää jumalan lahjana antama tieto ihmisille, ei keksiä uutta. Jokaisella ihmisellä oli jumalan säätämä paikka yhteiskunnassa  staattinen sääty-yhteiskunta.

6 f) Lue oppikirjan teksti Abélard ja Heloise – tosielämän Romeo ja Julia sivulta 70. Mitä Abélardin tarina kertoo aikakautensa kirkon ja tieteen välisistä suhteesta?

7 3. Tehtävä: Lue oppikirjasta s. 84 – 88.
Millainen oli keskiajan sääty-yhteiskunta? Selvitä oppikirjan ja netin avulla - Beowulf-teos: - Nibelungen laulu: - Trubaduurirunous: - Minnelaulut: - Keskiajan kärsimys- ja mysteerinäytelmät:

8 2.3. Keskiajan ihmisen maailma
Tehtävä 1: Lue oppikirjasta s. 78 – 88. Selvitä alleviivatut termit kirjan/netin avulla Eurooppaa yhdisti feodalismi, säätyjako, ritarikulttuuri, latina, kristinusko ja yhteisöllisyys Kansa pelossa ja järjestyksessä uskonnon avulla - Rutto Jumalan rangaistus  Kuoleman tanssi maalaukset (Etsi kuva kuoleman tanssi maalauksesta ja liitä muistiinpanojen yhteyteen esim. omana diana) Katolisen kirkon kanoninen oikeus - Kirkon oppeja vastustivat kerettiläiset - Inkvisitio tuomitsi Tiukka säätyjako ja epätasa-arvo Karnevaaliaikana tavallinen kansa pääsi nauttimaan paremmista ruuista ja viihteestä

9 Keskiaika ei ollut pimeä
YHTEENVETOTEHTÄVÄ : Oliko keskiaika pimeä? Kerää väitettä puolustavia ja vastustavia perusteluita. Keskiaika oli pimeä Keskiaika ei ollut pimeä


Lataa ppt "2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google