Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL."— Esityksen transkriptio:

1 Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL

2 Avoin riskinhallinta yhteiskunnassa: tieto toiminnan tukena QRAQRA

3 Mikä on Opasnet? Opasnet on avoin verkkotyötila tiedon keräämiseksi ja jäsentämiseksi päätöksenteon tueksi. Kaikenlainen tieto kerätään Opasnetiin samanlaisessa muodossa, jotta sitä on helppo yhdistellä ja muokata. Käyttäjän rajapintana toimii Mediawiki eli sama ohjelma kuin Wikipediassa.

4 Wikiin on yhdistetty uusia toiminnallisuuksia: Laskentatyökalu R mallitukseen Joustava tietokanta datalle Keskustelujen jäsentämistyökalu – Olemassaolevia keskusteluja voi tiivistää ja ryhdistää puolustavien ja vastustavien väitteiden ketjuksi.

5 Tärkeimpiä toiminnallisia innovaatioita Asialähtöisyys: joka sivulla on tietty aihe, joka esitetään tutkimuskysymyksenä. Sivulle koottavan tiedon tarkoitus – ja ainoa tarkoitus – on löytää perusteltu vastaus. – Toimijoiden roolit, organisaatiot, tiedon hyödyntämistarkoitus ovat toissijaisia. Yhtenäiset työkalut: tietoa käsitellään aina samalla tavalla, koskipa se alkuperäistutkimusta, toimintavaihtoehtoja tai kansan mielipiteitä. Ne vastaukset jäävät voimaan, joiden perustelut vakuuttavat osallistuvan yhteisön.

6 Mitä on päätösanalyysi? Kaksi pääaluetta – Kuvaileva päätösanalyysi tutkii, miten päätöksiä oikeasti tehdään ja mitkä asiat niihin vaikuttavat. – Normatiivinen päätöanalyysi arvioi ääneen lausuttujen tavoitteiden ja harkittujen toimenpiteiden suhdetta ja neuvoo, mitä pitäisi tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi. Normatiivinen päätösanalyysi yhdellä virkkeellä: harkittavien vaihtoehtojen kaikki olennaiset vaikutukset arvioidaan määrällisesti epävarmuuksineen (=todennäköisyyksinä), yhteismitallistetaan ja vertaillaan niiden odotusarvoja.

7 Esimerkki: sikainfluenssa Tutkimuskysymys: oliko järkevää rokottaa suomalaiset sikainfluenssaa vastaan, kun nyt tiedämme, että rokote näyttää aiheuttavan narkolepsiaa lapsissa ja nuorissa? http://en.opasnet.org/w/Assessment_of_the_healt h_impacts_of_H1N1_vaccination Assessment of the health impacts of H1N1 vaccination http://en.opasnet.org/w/Assessment_of_the_healt h_impacts_of_H1N1_vaccination


Lataa ppt "Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google