Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Verkkokasvio osana tutkimuskansiotyöskentelyä Perusasteen ja lukion ympäristöekologia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Verkkokasvio osana tutkimuskansiotyöskentelyä Perusasteen ja lukion ympäristöekologia."— Esityksen transkriptio:

1 Verkkokasvio osana tutkimuskansiotyöskentelyä Perusasteen ja lukion ympäristöekologia

2 PERUSASTE YMPÄRISTÖOPETUS Paikalliseen kasvilajistoon tutustuminen : Herbertti - oman verkkokasvion kokoaminen perinteinen kasvikokoelma (prässättyjä kasveja) paikallisiin luonnonmuistomerkkeihin ja kulttuurimaisemaan tutustuminen Ympäristö- ja luonnontiedossa on kolme toisiinsa liittyvää tavoitealuetta: luonnontieteellinen ajattelu ekologisesti kestävä ympäristösuhde kulttuurikasvatuksen tukeminen. Biologian opetuksen tavoitteet: oppilas oppii käyttämään biologialle ominaisia käsitteitä ja tiedonhankinta- ja tutkimusmenetelmiä liikkumaan luonnossa sekä kuvaamaan elämän perusilmiöitä ja hahmottamaan ekosysteemien rakennetta ja toimintaa. eliölajien tunnistaminen ja tunteminen ovat osa yleissivistystä, ja ne auttavat oppilasta arvostamaan luonnon monimuotoisuutta.

3 PERUSASTE YMPÄRISTÖEKOLOGIA Tutkimuskansio voi sisältää pienemmistä osista koostuvan ’tutkimuskokoelman’: –Oman kotiseudun kasvillisuuteen perehtyminen -verkkokasvion kokoaminen (Herbertti) –Ympäristöuutisten seuraaminen –Uhanalaisiin lajeihin perehtyminen –Havupuiden neulasten tutkiminen –Jäkäläkartoitus –Paikallisiin luonnonmuistomerkkeihin tutustuminen –Kierrätyskeskusvierailu-raportointi –Kaatopaikkavierailu-raportointi

4 LUKIO YMPÄRISTÖEKOLOGIA Tutkimuskansio voi sisältää pienemmistä osista koostuvan ’tutkimuskokoelman’: –Ympäristöuutisten seuraaminen –Ympäristöpäiväkirja –Uhanalaisiin lajeihin perehtyminen –Havupuiden neulasten tutkiminen –Oman kotiseudun kasvillisuuteen perehtyminen -verkkokasvion kokoaminen (Herbertti) –Jäkäläkartoitus –Paikallisiin luonnonmuistomerkkeihin tutustuminen

5 YMPÄRISTÖUUTISTEN SEURAAMINEN Seuraa tiedotusvälineiden ympäristöasioita koskevia uutisia ja kerää aiheeseen liittyviä artikkeleita. Luokittele artikkelit aihepiireittäin ja perustele, miksi luokittelit artikkelit valitsemallasi tavalla. Mieti uutisten taustoja ja kirjaa syitä, miksi artikkeli on kirjoitettu. Listaa lukemiesi ympäristöuutiset niiden maantieteellisen sijainnin perusteella ja pohdi miksi juuri nämä uutiset ovat päässeet tiedotusvälineisiin.

6 YMPÄRISTÖPÄIVÄKIRJA Valitse lähiseudultasi mieleisesi kohde, kuten puu, järvi tai puro. Tee havaintoja kohteestasi esimerkiksi kahden viikon välein. Voit käyttää apunasi digikameraa tai piirroksia. Kokoa havaintosi kurssin lopulla päiväkirjaksi ja kirjaa mitä muutoksia kohteesi ympäristössä on tapahtunut havainnointiaikana.

7 UHANALAISIIN LAJEIHIN PEREHTYMINEN Tee tutkimuskansioosi raportti, josta käy ilmi Suomen uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Liitä raporttiisi kuva, lajin yleistiedot ja keskeisimmät syyt lajin uhanalaisuuteen. Lisätietoa aiheesta esim. WWF: http://www.wwf.fi/ymparisto/uhanalaiset_lajit

8 HAVUPUIDEN NEULASTEN TUTKIMINEN Ilman epäpuhtaudet voivat vahingoittaa havupuiden neulasia. Vauriot voivat näkyä esim. värivaurioina tai neulasen pinnan vaurioina. Hae erilaisilta kasvupaikoilta neulasnäytteitä ja tutki niitä paljain silmin ja mikroskoopilla. Voit myös tehdä yksinkertaisen kokeen mikroskoopin avulla; lisää pipetin avulla pienenpieni vesipisara neulasen pinnalle ja tarkastele jääkö pisara pyöreäksi vai ’leviääkö se neulasen pinnalle. Jos neulasen vahapeite on kunnossa, vesipisara näkyy pyöreänä. Kirjaa eri paikoista keräämiesi näytteiden kunto ja pohdi syitä mahdollisiin vaurioihin.

9 VERKKOKASVION KOKOAMINEN – HERBAARIO - HERBERTTI Tutustukaa paikalliseen kasvillisuuteen esim. kirjallisuuden avulla. Oulun seudun kasvillisuus avautuu erinomaisesti esim. kirjan Oulun kasvit Piimäperältä Pilpasuolle –teoksen avulla. Kirja ohjaa sinut etsimään ja kuvaamaan tavallisia ja harvinaisempia kasveja oikeisiin paikkoihin. Verkkokasviossa käytettävät työvälineet, joita tarvitset ovat digikamera, tietokone ja toimiva verkkoyhteys. Lisätietoa kirjallisuudesta esim. http://www.fmnh.helsinki.fi/julkaisut/kirjat/oulunkasvi t/index.htm

10 LISÄÄ TIETOA OHEISIIN TUTKIMUSMENETELMIIN Jäkäläkartoitus: http://www.helsinki.fi/biosci/environment/moni steet/Opmon08- 2004.pdf#search=%22standardi%20SFS%2 05671%22 Paikalliset luonnonmuistomerkit: Sanomalehti Kaleva+ (maksullinen) http://www.kaleva.fi/plus/index.cfml?j=592879 Sanomalehti Kaleva 29.8.2006, s.4. (Mukana kartta Oulun suojelluista puista).

11

12

13

14


Lataa ppt "Verkkokasvio osana tutkimuskansiotyöskentelyä Perusasteen ja lukion ympäristöekologia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google