Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ARGUMENTOINTI =toimintaa, jolla kuulija tai lukija pyritään saamaan jonkin asian puolelle tai sitä vastaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ARGUMENTOINTI =toimintaa, jolla kuulija tai lukija pyritään saamaan jonkin asian puolelle tai sitä vastaan."— Esityksen transkriptio:

1 ARGUMENTOINTI =toimintaa, jolla kuulija tai lukija pyritään saamaan jonkin asian puolelle tai sitä vastaan

2 ARGUMENTointi Koostuu teesistä eli väitteestä ja argumenteista eli perusteluista sekä retorisista keinoista. Taustaoletus= mitä tekstin ulkopuolella olevaa tietoa tekstin ymmärtäminen edellyttää?

3 Teesi: Kreikkaan kannattaa matkustaa Argumentointitapoja Perustelu voi vedota
Auktoriteettiin Kaikkihan pitävät Kreikkaa upeana lomakohteena. Arvoihin Kreikka on kaunis. Tapaan, historiaan Olen tottunut matkustamaan Kreikkaan. Jo muinaiset roomalaiset lomailivat Kreikassa. Omaan kokemukseen tai tunteeseen Olen matkustanut paljon Kreikassa, joten voin suositella matkaa sinne.

4 Argumentointitapoja Perustelu voi nojata esimerkiksi
Etuun tai haittaan Kreikan-matka sopii lapsiperheenkin budjettiin. Vastaavaan ilmiöön Kreikka tarjoaa samat nautinnot kuin suomalaisten suosima Espanja. Asian uutuuteen Kreikka tarjoaa uusia elämyksiä. Yleisyyteen Kreikka on jo pitkään ollut aurinkoa rakastavien suosiossa.

5 Millaisia argumentointikeinoja edustavat seuraavat perustelut?

6 Teesi: Kannattaa opiskella
Olen huomannut lähes päivittäin, miten kemian tunneista on iloa ruuanlaitossa ja biologian tunneista oman terveyden tarkkailussa. Kouluttamattomat syrjäytyvät helposti. Kouluttaminen on pitkäjänteistä itsensä kehittämistä aivan samoin kuin ihmissuhteiden vaaliminen. Lukuisat tutkimukset osoittavat kouluttamattomuuden olevan syy lukuisiin ongelmiin. Esimerkiksi naisten koulutus nostaa koko kansakunnan elintasoa. Yli puolet ikäluokasta käy lukion. Koulutetut elävät pidemmän ja onnellisemman elämän.

7 Tee TK:sta teht. 5 s. 18 ja vastaa Särmä- kysymyksiin TK:sta s. 16 ja s. 20.
Hyvä perustelu riittää, pitää paikkansa, on selkeä, osuu asian ytimeen, sopii tilanteeseen, ei riitele muiden argumenttien kanssa.

8 TK s. 18 teht. 5 Turhat kyselyt omaksutaan virheellisesti tosiasioiksi. Epämääräisten kyselyiden varaan rakentuva päätöksenteko on kavala menetelmä kuljettaa kansalaisia haluttuun suuntaan. Tampereen kaupungin nettikysely ei täytä totuudellisia vaatimuksia, mutta paikalliset poliitikot ottavat sen tosissaan. Tulkintoja kyselyistä tehdään niin, kuin halutaan. Epämääräisiä Lukijalla on kokemuksia kyselyistä

9 Argumentaatioanalyysi
Millaiselle yleisölle teksti on tarkoitettu? Mikä on tekstin teesi eli pääväite? Mitkä ovat tekstin lähtökohdat eli esisopimukset? Mitä argumentteja eli perusteluja on ? Mitä taustatukea perusteluille esitetään? Mitä varauksia esitetään ja mitä tarkennuksia teesiin ja perusteluihin tehdään? Onko tekstissä myönnytyksiä eri mieltä oleville?

10 Erittele pääkirjoituksen Ylikiimingin liitos Ouluun osoittanut uhkat vääriksi argumentaatiota.

11 Internetin hakukone on armoton arkisto
Tarkoitettu niille ihmisille, jotka käyttävät internetiä. Teesi: Internetin hakukone rikkoo ihmisen yksityisyyden suojaa. Argumentit: Linkkilistaus voi vaarantaa ihmisen maineen tai turvallisuuden. (haitta) Linkkilistaa muokataan lähinnä kaupallisin perustein (arvo). Yksityisyys työnhakutilanteessa on uhattuna (kokemus). Epämieluisien linkkien poistaminen onnistuu harvoin (yleisyys). Esisopimukset

12 Internetin hakukone on armoton arkisto
Taustatukea argumenteille Tietosuojatoimisto käsittelee parhaillaan 90:tä tapausta. Street view. Italiassa kiusausvideo. Yritykset voivat ostaa niissä itselleen paremman sijoituksen. Työnantajalla on oikeus arvioida vain työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, mutta ei voida tarkistaa sitä, mitä tietoja työnantaja katsoo Googlesta. Internetin hakupalvelut lupaavat poistaa vain rikollisen tai rikollisuuteen yllyttävän materiaalin.

13 Mene seuraavaan nettiosoitteeseen ja tee argumentaatiotehtävä.
o/aidinkieli/kurssi3/argume ntointi.html

14 4 hengen ryhmissä kierrätetään tekstit.
Tk s. 86 Sarja 2 teht. 5 4 hengen ryhmissä kierrätetään tekstit. Kirjoita kysymys vastaustekstistä paperiin. Kun saat omasi, vastaa kysymyksiin suullisesti. Valitaan paras vastaus monisteen tuntomerkkien perusteella.


Lataa ppt "ARGUMENTOINTI =toimintaa, jolla kuulija tai lukija pyritään saamaan jonkin asian puolelle tai sitä vastaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google