Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

 Missä onnistuttiin / Missä ei? Sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteiden saavuttamisen arviointi syyskuu 2007 Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaalialan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: " Missä onnistuttiin / Missä ei? Sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteiden saavuttamisen arviointi syyskuu 2007 Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaalialan."— Esityksen transkriptio:

1  Missä onnistuttiin / Missä ei? Sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteiden saavuttamisen arviointi syyskuu 2007 Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaalialan kehittämishankkeen loppuarviointi 2007 – 2008.

2 PricewaterhouseCoopers syyskuu 2007 Slide 2 Sosiaalialan kehittämishankkeen arviointi Tavoitteena keskustella siitä, mitkä osa-alueet onnistuivat sosiaalialan kehittämisessä 2003 – 2007 ja mitkä puolestaan epäonnistuivat. Esitettyjä näkemyksiä käytetään suuntaamaan arviointia nyt ja vuonna 2008.

3 Sisältö Arvioinnin kohde, tausta ja tavoitteet Hankkeen organisoinnin arvioinnin ydinviestit Keskustelu

4 PricewaterhouseCoopers syyskuu 2007 Slide 4 Sosiaalialan kehittämishankkeen arviointi Arvioinnin tavoite ”Arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten hanke on edennyt selvityshenkilötyöstä toimeenpanoon, miten hankkeen toteuttaminen sosiaali- ja terveysministeriön, Stakesin, lääninhallitusten, sosiaalialan osaamiskeskusten, muiden alueellisten toimijoiden, kuntien ja järjestöjen kumppanuutena on onnistunut sekä kuinka oikeaan osuneita valtioneuvoston periaatepäätöksessä määritellyt tavoitteet ovat olleet nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa.” Arvioinnin kohde, tausta ja tavoitteet

5 PricewaterhouseCoopers syyskuu 2007 Slide 5 Sosiaalialan kehittämishankkeen arviointi Arvioinnin osa-alueet Arvioinnin kohde, tausta ja tavoitteet Arvioinnin osa-alueetArviointikysymykset Sosiaalialan kehittämishankkeiden tavoitteenasettelu  Ovatko valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaiset sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteet olleet oikeaan osuneita?  Onko edellä mainitut tavoitteet saavutettu?  Mitkä tekijät ovat edistäneet ja mahdollisesti estäneet tavoitteiden toteutumista? Sosiaalialan kehittämishankkeen ja sen osahankkeiden organisointi  Kuinka Sosiaalialan kehittämishankkeen ja sen hankkeiden o Organisointi o Ohjaus o Rahoitus ja o Poliittinen päätöksenteko … ovat edesauttaneet tavoitteiden toteutumista Vaikutukset palvelurakenteiden ja toimintapajojen uudistamiseen  Millaisia vaikutuksia palvelurakenteiden ja toimintatapojen uudistaminen sekä palvelujen saatavuuden ja henkilöstön osaamisen parantaminen ovat saaneet aikaan… o Hyvinvoinnin edistämisessä o Syrjäytymisen ehkäisemisessä o Sosiaalisen turvallisuuden vahvistumisessa Hyvinvointi 2015-ohjelmanlinjausten merkitys sosiaalialan kehittämisen jatkuvuuden varmistamisessa sekä kehittämistarpeisiin vastaamisessa?  Kuinka hyvin ohjelmassa esitetyillä linjauksilla on onnistuttu turvaamaan sosiaalialan kehittämisen jatkuvuus?  Kuinka hyvin linjaukset vastaavat alan keskeisimpiin kehittämistarpeisiin?  Kuinka ohjelman toimeenpano on edennyt vuoden 2008 loppuun mennessä?

6 PricewaterhouseCoopers syyskuu 2007 Slide 6 Sosiaalialan kehittämishankkeen arviointi Neljä keskeistä asiaa arvioinnin ensimmäisestä vaiheesta Hankkeelta on puuttunut ohjelmateoria, joka olisi kytkenyt sen tavoitteet, toimenpidekategoriat ja resurssit toisiinsa Tästä syystä hankkeen ja sen valtakunnallisten osahankkeiden suunnitelmallisuus on vaihdellut. Osan hankkeista on nähty toimivan positiivisesti. Hankkeen organisoinnissa on sekä hyviä asioita (aluejohtoryhmät) että haasteellisia ratkaisuja (esim. johtoryhmän rakenne, kytkeminen linjaorganisaatioon) Rahoitusmuodot (valtionavustukset ja toimeenpanomääräraha) ovat täydentäneet esim. aikaisempaa sosiaalialan rahoitusta. Niissä on kuitenkin haasteita (rahoitusprosessi, rahoitusperusteet, instrumentin rakenne) Hankkeen organisoinnin arvioinnin ydinviestit

7 PricewaterhouseCoopers syyskuu 2007 Slide 7 Sosiaalialan kehittämishankkeen arviointi Alustavia johtopäätöksiä arvioinnin toisesta vaiheesta Tavoitteenasettelu on ollut laaja-alaista ja kattavaa, mutta samalla selkeä kehittämisen fokus puuttunut Valtionavustusjärjestelmä on pitänyt rahoituksen painopisteet väljinä: tämä on mahdollistanut paikallisten tarpeiden huomioimisen kehittämistyössä. Lasten ja perheiden palvelujen osalta edistytty parhaiten Lastensuojelulainsäädännön ja -palvelujen kehittäminen Perhekeskusten kehittäminen Uudet yhteistyörakenteet ja mallit esim. varhaisen puuttumisen osalta Hankkeisiin sisällytetty osaamisen kehittämisen elementti Valtakunnan tason toimenpiteet sosiaalialan työvoimapulan ratkaisemiseksi vähäisiä (n. 40 %:lla palveluntuottajista rekrytointiongelmia / EK) Hankkeen tavoitteiden arvioinnin ydinviestit

8 PricewaterhouseCoopers syyskuu 2007 Slide 8 Sosiaalialan kehittämishankkeen arviointi 20 – 30 minuuttia 1. Millä tavoitealueilla sosiaalialan kehittämishanke onnistui parhaiten? 2. Millä osa-alueilla onnistuminen oli heikointa? 3. Mitkä ovat sosiaalialan kehittämishankkeen tärkeimmät ennakoidut vaikutukset? (eli mitä erityisesti tulisi arvioida v. 2008) Sosiaalipalvelujen saatavuuden ja laadun kehittäminen Sosiaalipalveluiden rakenteiden ja toimintatapojen kehittäminen Henkilöstön riittävyys, osaaminen ja työolojen kehittäminen

9 © 2007 PricewaterhouseCoopers. All rights reserved. “PricewaterhouseCoopers” refers to the network of member firms of PricewaterhouseCoopers International Limited, each of which is a separate and independent legal entity. *connectedthinking is a trademark of PricewaterhouseCoopers LLP (US).  ”Evaluation is a part of the ECONOMIC DEVELOPMENT PROCESS… not an administrative exercise”.


Lataa ppt " Missä onnistuttiin / Missä ei? Sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteiden saavuttamisen arviointi syyskuu 2007 Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaalialan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google