Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kohdennetun tuen antaminen Torkinmäen koulu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kohdennetun tuen antaminen Torkinmäen koulu"— Esityksen transkriptio:

1 Kohdennetun tuen antaminen Torkinmäen koulu
Kota- hanke Kohdennetun tuen antaminen Torkinmäen koulu

2 Keltikangas-Järvinen (2006, 150) toteaa teoksessaan Temperamentti ja koulumenestys seuraavaa:
”Mitä hyväksytymmäksi oppilas itsensä tuntee, sitä paremmin hän kykenee vastaamaan koulun haasteisiin”.

3 Mestarioppimisen pääajatuksena on, että kaikki voivat omaksua opetettavan asian riittävän hyvin, kunhan oppimiselle annetaan riittävästi aikaa. (Kivi 1994, 61.)

4 Rajoittavana tekijänä yksilöllisyyden huomioimisessa on suuret luokkakoot. Opetusryhmien pienentäminen ja luokan jakaminen koulupäivän aikana pienempiin yksiköihin antaisi opettajalle paremmat mahdollisuudet yksilöllistämiseen. (Keltikangas-Järvinen 2006, 262.)

5 Tukitoimien tehokasta suuntaamista korostetaan usein paperilla, mutta arjen toiminnot jäävät usein pieniksi. (Tilus 2004, 76.)

6 Heikot tukipalvelut ja niukat erityisopetuksen henkilöstöresurssit eivät ole kannustamassa varhaisen puuttumisen tielle. Sen sijaan erityisopetuksen vankka asema ja selkeät toimintamallit ovat tukemassa varhaisen puuttumisen käytänteitä. (Huhtanen 2007, 59.)

7 Joustava yksilöllinen oppiminen
Kota toiminnan tavoitteena on: Lähikouluperiaatteen turvaaminen/säilyttäminen ja soveltaminen Torkinmäen koululle Huomioida oppilaiden yksilölliset lähtökohdat ja tarjota opetusta, jossa oppimiselle annetaan riittävästi aikaa

8 Tarjota osa-aikaista erityisopetusta, joka saavuttaisi kaikki koulun ikäluokat
Tarjota tukea ennaltaehkäisevästi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa Vahvistaa oppilaan oikeutta koulunkäynnin tukeen (perusopetuslaki) Lisätä opettajien moniammatillista yhteistyötä (esim. samanaikaisopetus)

9 huomioida lahjakkaat oppilaat (jousto)
vähentää vanhempien epätietoisuutta lapsen koulupolusta

10 Toiminta pähkinänkuoressa
Koululla toimiin kaksi erityisopettajaa Samanaikaisopetuksessa luokanopettaja ja erityisopettaja Joustoryhmiä matematiikassa ja äidinkielessä Erityisopettajilla selkeä työnjako Kollegiaalinen tuki lähellä, mahdollisuus konsultaatioon ja työnohjaukseen Yleinen tuki voidaan järjestää koulupäivän yhteyteen Nopeat joustot mahdollisia Resursseja kohdistettu alkuopetukseen (perusopetuslaki) Toiminnasta raportoidaan Kelpo- tiimille Toiminta käynnistyi 2009

11 Uusi perusopetuslaki - vahvistaa oppilaan oikeutta koulunkäynnin tukeen - uudistus vaatii lisää osa-aikaista erityisopetusta, samanaikaisopetusta ja tukiopetusta - korostaa, että voimavaroja on kohdennettava nykyistä varhaisempaan vaiheeseen, mikä edellyttää resurssien lisäämistä esiopetukseen ja alimmille luokka-asteille (poimintoja Opettaja- lehdestä nro 47/2010)

12 Maria Jotuni: ”Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi, että hän voisi terveenä ja väkevänä täyttää tulevan paikkansa maailmassa ja löytää itsensä”.

13 Syksyn (2011) toiminnan arviointia
Joustoryhmien toiminta on ollut aktiivista ja se on joustanut tarpeen vaatiessa Oppimiselle on voitu antaa lisää aikaa Joustoryhmät toimivat kaikilla luokka-asteilla Opettajien kanssa tehty toiminnan suunnittelu ja väliarviointi koettu tärkeäksi Torkinmäen koulun toimintakulttuuri tukee toimintaa ja antaa sille hyvät puitteet Samanaikaisopetus on todettu tärkeäksi Jaettu kasvatusvastuu helpottaa opettajan työtä Konsultoinnin tarvetta on Suunnittelu ja yhteispalaverit vievät aikaa ja vaatisivat lisää aikaa Perusopetuslain perusteet toimivat meillä käytännössä Toiveena olisi hankkeen vakiintuminen pysyväksi käytännöksi hankkeen sijasta

14 Erityisopettajan yhteistyöverkosto
Opettajat Huoltajat (tiedotus Wilman kautta) Oppilashuoltoryhmä (rehtori, kuraattori, terveydenhoitaja, erityisopettaja, lisäksi sosiaalityöntekijä ja koulupsykologi Esiopettaja, erityislastentarhanopettaja, yläkoulun erityisopettaja, yläkoulun rehtori Sairaalakoulu, pajaluokka

15 Puheterapeutti Lasten psykiatrinen poliklinikka Perheneuvola Nopsa Muut laaja-alaiset erityisopettajat


Lataa ppt "Kohdennetun tuen antaminen Torkinmäen koulu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google