Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia."— Esityksen transkriptio:

1 Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia keskusteluja, esiintyy yleisötilaisuuksissa ja kirjoittaa perusteluja ja vastauksia muistutuksiin Suunnittelu alkaa aina Osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla, joka sisältää vuorovaikutuksen ja vaikutusten arvioinnin periaatteet

2 MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä. Tavoitteena on myös turvata jokaisen osallistumismahdollisuus asioiden valmisteluun, suunnittelun laatu ja vuorovaikutteisuus, asiantuntemuksen monipuolisuus sekä avoin tiedottaminen käsiteltävinä olevissa asioissa. (1 §)

3 Kaavoitusprosessi Kaavoituksen käynnistäminen (kaavoitusohjelma, esiselvitykset, viranomainen käynnistää) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma -> kommentointi Yleisötilaisuudet, workshopit, www ja muu vuorovaikutus osallisten kanssa Viranomaisneuvottelut Kaavaluonnos nähtäville -> mielipiteen esittäminen? Kaavaehdotus nähtäville -> muistutus? Kaavaehdotuksen hyväksyminen -> valitus? Hallinto-oikeus -> valitus KHO:een? Korkein hallinto-oikeus – lainvoimainen kaava?

4 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis-ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista. Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä.

5 Vuorovaikutusprosessi Kaavaehdotus on asetettava julkisesti nähtäville. Nähtäville asettamisesta on tiedotettava kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Kunnan jäsenille ja osallisille on varattava tilaisuus esittää mielipiteensä asiassa (muistutus). Muistutuksen tehneille, jotka ovat sitä kirjallisesti pyytäneet ja samalla ilmoittaneet osoitteensa, on ilmoitettava kunnan perusteltu kannanotto esitettyyn mielipiteeseen.(65 §)

6 Muutoksenhaku Yleiskaavan, asemakaavan ja rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevaan päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen siten kuin kuntalaissa säädetään.

7 Vaikutusten arviointi Kaavan tulee perustua riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin. Kaavaa laadittaessa on tarpeellisessa määrin selvitettävä suunnitelman ja tarkasteltavien vaihtoehtojen toteuttamisen ympäristövaikutukset, mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset. Selvitykset on tehtävä koko siltä alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan olennaisia vaikutuksia. (9 §)

8 Ongelmia? Kaavoitus on perinteisesti ollut korostetun praktinen, teknis-esteettinen käytäntö Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus on ollut vähäistä ja/tai hajanaista, eikä sitä ole systemaattisesti sovellettu käytäntöön Suunnittelijoiden koulutukseen ei ole perinteisesti kuulunut argumentaatio- ja vuorovaikutustaitoja Osin suunnittelu perustuu tietotaitoon, joka ei ole suoraan argumentoitavissa (esim. estetiikka, kulttuurihistoriallinen merkitys)

9 Ongelmia? Juridinen (muodollinen) argumentointi poikkeaa luonteeltaan suunnittelun (sisällöllisestä) argumentoinnista Johtaako muutoksenhaun siirto hallinto- oikeuksiin muotoperusteiden korostumiseen? Miten sisällöllisen argumentaation edellyttämä asiantuntemus taataan? Johtavatko ennakkotapaukset suunnitteluargumentaation laadun asteittaiseen laskuun?


Lataa ppt "Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google