Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus?"— Esityksen transkriptio:

1 Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus?
Eva Isaksson Helsingin yliopiston kirjasto Tutkijan identifiointi -seminaari

2 Tapaus Keijo Hämäläinen
HY vararehtori, fyysikko ORCID: ResearcherID: A Scopus Author ID: ISNI: ei ole Web of Science 11/2013: Virtaset artikkelia Korhoset 2660 artikkelia Hämäläiset 1882 artikkelia

3 Tapaus ResearchGate HY Fysiikan laitokseen linkittäytynyt 139 RG:n käyttäjää – kirjo professoreista jatko-opiskelijoihin Heistä 16 (+1?) myös ORCIDissa = n. 12% Näistä 5:llä ResearcherID, 7:llä Scopus Author ID, 8 (+1?):llä ei kumpaakaan – linkitys heikkoa!

4 Motivoiko tunnistautuminen tutkijaa?
Keijo Hämäläiselle tunnistautuminen on kannattavaa RG:sta poimitussa ORCID-ryhmässä 16 tutkijalla ei erityisiä erottautumisongelmia nimen puolesta, ORCIDin käyttöönottoon siis jokin muu motiivi 17. tutkija: ORCIDissa monta kaimaa, useimmilla ei muita tietoja kuin nimi – mahdoton kysymättä selvittää, kuka (jos kukaan) heistä on HY:n tutkija! Hämälainen K Keijo, Kirsi, Kai, Kari, Kauko, Kaisa, Krista…?

5 Tapaus ”minä itse” Muiden tunnisteet ovat muiden tunnisteita, vain omat tekevät tunnisteista kouriintuntuvia ORCID (liiankin?) helppo tehdä ResearcherID on helppo tehdä ja helppo linkittää Scopus Author ID ei oikeasti itse luotavissa?* ISNI ei omassa kontrollissa, ei voi linkittää ORCIDiin * CSC:n esiselvitys väittää muuta ORCID: ResearcherID: F Scopus Author ID: ei ole ISNI: arXiv:

6 Kv. kampanja: kaikki tähtitieteilijät mukaan ORCIDiin
Vastaanotto ollut ”ristiriitaisen myönteistä” Joukkoliittymisestä ei vielä voi puhua

7 Mikä motiiviksi tähtitieteilijälle?
Keskeinen vastaväite: oma viitetietokanta (NASA Astrophysics Data System) ei käytä ORCIDia Toinen vastaväite: oma ”uutisvirta” (arXiv) ei käytä → ORCID ei näy tutkijan arjessa vielä mitenkään! Alan suurimmat kustantajat tukevat ORCIDia (mutta yksikään kustantaja ei vaadi sen käyttöä!) arXiv tutkii ORCIDin käyttöönottoa NASA ADS: bibtex-importointi ORCIDiin ja ORCIDin tallennus omaan profiiliin toteutuu keväällä 2014 Ei pakkoa – riittävätkö syötit & kannustimet…?

8 Tutkijan tunnistemuistilista
Onko sinulla jo ResearcherID? Oletko kytkenyt artikkeleita ResearcherID:hesi? Tiedätkö, onko sinulle annettu Scopus Author ID? Oletko tarkistanut omat Scopus-artikkelisi? Onko sinulla jo ORCID? Oletko kytkenyt siihen muut ID:t? Miksi – oma hyöty vai taas yksi lisävelvoite? Helpotusta vai lisätyötä? Keneltä kysyt tunnisteista? (Ahdistaako jo?)

9 Sillä välin kun pohdimme: Wang-ongelma on täällä ja nyt
Web of Sciencessä on n artikkelia jossa yhtenä tekijänä Wang Y tai J Wang ovat kirjoittaneet n artikkelia Näistä suomalaisella osoitteella 367 artikkelia Näistä Helsingin yo:sta 282 artikkelia (11/2013) TUHATissa 6 J / Y Wangia (3 kampuksella 2/2014)

10 Kiitos!


Lataa ppt "Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google