Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."— Esityksen transkriptio:

1 Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Tehtävä Keskustelkaa ryhmissä käsitteestä onnellinen. Pohtikaa sen lähikäsitteitä ja vastakohtaa (vastakohtia).

3 Ilo Tyytyväisyys Hauskuus Hyvä fiilis Onnistuminen Kukoistus

4 Onnellisuus ja halujen tyydyttäminen Gorgias-nimisessä dialogissa Platon vastustaa hedonismina tunnettua oppia, jonka mukaan inhimillinen hyvä on olemukseltaan mielihyvää. Protagoras-nimisessä dialogissa Platonin Sokrates puolestaan kannattaa tämäntapaista oppia! Gareth Matthews on tehnyt tästä Gorgiaan kohdasta lapsille sovelletun filosofiaa lapsille -tarinan.filosofiaa lapsille -tarinan

5 Onnellisuus ja halujen tyydyttäminen Gorgiaassa Sokrates on ensin keskustellut nimihenkilön sitten Polus-nimisen henkilön kanssa. Kumpikin on joutunut vaikeuksiin, kun on jossain määrin sitoutunut luonnolliseen moraaliseen intuitioon ja myöntänyt, että on rumempaa tehdä väärin kuin kärsiä vääryyttä. Sokrateen viimeiseksi keskustelukumppaniksi asettuu asiasta kiihtynyt Kallikles, joka on ykis länsimaisen kirjallisuuden tunnetuimpia itsekkään hedonismin ja voimapolitiikan kannattajia. Hän ei myönnä minkäänlaisen omista eduista riippuamttoman vääryyden tai rumuuden olemassaoloa.

6 Platon Gorgias (katkelma 494b–495a) KALLIKLES Nautittavaa elämässä on se että saa mahdollisimman paljon. …- SOKRATES … Tarkoitatko sinä jotain sellaista, että kun ihmisellä on nälkä hän syö? KALLIKLES Sitä juuri. SOKRATES Ja kun hänellä on jano hän juo. KALLIKLES Aivan niin. Kun ihmisellä on haluja ja hän pystyy ne tyydyttämään, hänen elämänsä on iloista ja onnellista. SOKRATES Loistavaa rakas ystävä, jatka vain samaa rataa äläkä ujostele; ujostella ei sovi minunkaan. Sanohan nyt aluksi: jos ihmistä kutittaa ja hän haluaa raapia itseään, niin onko hänen elämänsä onnellista jos hänellä on rajattomat mahdollisuudet raapia itseään, jos hän elää koko elämänsä itseään raapien? KALLIKLES Sinä olet kiero – todellinen kansanpuhuja! SOKRATES Sillähän minä säikytin Poloksen ja Gorgiaan äsken, saatoin heidät häpeään, mutta sinä et varmaankaan säiky etkä häpeile, sinähän olet rohkea mies. Vastaa pois vaan. KALLIKLES No minä vastaan että tuollainen itsensä raaputtaja eläisi miellyttävästi. SOKRATES Ja jos miellyttävästi niin myös onnellisesti? KALLIKLES Kyllä. SOKRATES Jos jatkan kysymistä – koskeeko tämä ainoastaan pään raapimista? Harkitse tarkoin mitä vastaat, ajattele että minä jatkan muihin ruumiinosiin ja äärimmäisenä esimerkkinä kysyn sinulta ilopoikien elämästä, eikö se ole surkeaa, rumaa ja onnetonta - vai rohkenetko sinä väittää että hekin ovat onnellisia, kunhan vain saavat mikä heitä miellyttää?

7 ObjektiivinenSubjektiivinen

8 Pitkäkestoisuus Sekä subjektiivinen että objektiivinen


Lataa ppt "Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google