Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HATANPÄÄN KANTASAIRAALA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HATANPÄÄN KANTASAIRAALA"— Esityksen transkriptio:

1 HATANPÄÄN KANTASAIRAALA
TAMPERE

2 NIVELRIKKOPOLIKLINIKKA
Nivelrikkopoliklinikka perustettiin 2006 palvelemaan tamperelaisen polvi- ja lonkkanivelrikkoisen potilaan koko hoitopolkua. Tavoitteena oli selkiyttää nivelrikkopotilaan hoitoa ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Nivelrikkopoliklinikka sijaitsee Hatanpään kantasairaalassa ja kuuluu erikoissairaanhoitoon ja fysiatrian osastoon Nivelrikkopoliklinikalla työskentelee 5 fysioterapeuttia ja sihteeri.

3 NIVELRIKKOPOLIKLINIKAN TOIMINTA
1. Ensiarvio Polvi- ja lonkkanivelrikkopotilaan liikunta- ja toimintakyvyn kartoitus/pisteytys. Liike- ja liikuntaharjoitusten ohjaus ja apuvälineneuvonta. Jatkokuntoutuksen järjestäminen. 2. Valmennus ja leikkauksen jälkeinen ohjaus/kontrollit Tekonivelleikkaukseen valmentava ohjaus ja välittömät leikkauksen jälkeiset kontrollit ja ohjauskäynnit (ryhmävalmennus ja yksilökäynnit). 3. Määräaikaisseuranta Tekonivelpotilaan säännönmukainen seuranta lääkärin jatkohoito-ohjeiden mukaisesti määrävuosina.

4 NIVELRIKKOPOTILAAN HOITOPOLKU
ENSIARVIO Lääkärin lähete ortopedian poliklinikka nivelrikkopoliklinikka HAASTATTELU kipu (kivun voimakkuus, VAS, esiintyvyys, luonne, kipulääkkeet) kävely (kävelymatkan pituus/aika, apuvälineet) toiminnalliset rajoitukset (seisomaan nousu, pukeutuminen/peseytyminen, arkiaskareet/avuntarve/apuvälineet, porraskävely, harrastukset, kyky tehdä työtä, elää itsenäisesti, huolehtia omaisista)

5 TUTKIMINEN kävelyn analysointi nivelliikkuvuuksien mittaaminen lihasvoimien tutkiminen, palpointi lihaskireydet toimintakykytestaukset (istumasta ylösnousu, varpaille nousu, kyykistymien, yhdellä jalalla seisominen) OHJAUS JA NEUVONTA perustiedot nivelrikosta (infolehti) sopivat liikuntamuodot apuvälineneuvonta täsmäharjoitteiden ohjaus (kirjalliset ohjeet) Yhteenveto potilaan tilanteesta kirjataan sairauskertomusjärjestelmään (Pegasos), johon on kirjattu myös kiireettömän leikkaushoidon pisteytys (STM, U-S) ja tieto arviosta ortopedille. Ortopedi saa potilaan tilanteesta keskeistä tietoa jatkotoimenpiteitä varten.

6 KONSERVATIIVINEN HOITO / OPERATIIVINEN HOITO
KONSERVATIIVINEN (< 50 pist.) YKSILÖHARJOITTELU täsmäharjoitteet seurantakäynti noin 3 kk:n kuluttua (polvi) KUNTOSALIHARJOITTELU harjoitteiden ohjaus itsenäinen harjoittelu 2 kk:n ajan 2 kertaa viikossa Seurantakäynti noin 3 kk:n kuluttua RYHMÄKUNTOUTUS sisältää teoria- ja liikuntaosuudet ryhmäkäyntejä 6, joista 1 käynti on kuntosaliharjoittelua Seuranta-aika nivelrikkopoliklinikalla on noin 1 vuosi OPERATIIVINEN (> 50 pist.) osa osallistunut konservatiivisen linjan kuntoutukseen LEIKKAUSVALMENNUSRYHMÄ pidetään Hasa:n fysiatrian osastolla 2 kertaa kk:ssa, noin 1 kk ennen leikkausta ryhmää pitävät ft ja sh kertaluotoinen iltaryhmä, kesto 1,5 tuntia ilmoittautuminen nivelrikkopoliklinikan ft:lle omainen / ystävä mukaan

7 NIVELRIKKOPOLIKLINIKKA ENSIARVIO
ORTOPEDI saanut yhteenvedon arviosta tekee hoitolinjauksen KONSERVATIIVINEN HOITOLINJA OPERATIIVINEN HOITOLINJA ORTOPEDIKÄYNTI COXA SEURANTA NOIN 1 V.

8 TEKONIVELPOTILAAN HOITOPOLKU
ENSIKÄYNTI COXASSA LEIKKAUS- VALMENNUSRYHMÄ LEIKKAUKSEN JÄLKEISET KONTROLLIT POLVET demiartroplastiat 3 vk leikkauksesta totaaliartroplastiat 4 vk leikkauksesta LONKAT mini-invasiiviset 2 vk leikkauksesta pinnoite- ja meganuppiset 4 vk leikkauksesta totaaliartroplastiat 6 vk leikkauksesta TULOTARKASTUS COXASSA TEKONIVEL- LEIKKAUS COXASSA

9 TEKONIVELPOTILAAN MÄÄRÄAIKAISSEURANTA
Oireiset potilaat FTSEU ft:n tutkimus + röntgen määrävuosivälein kirjaus Pegasos ja iCFM Oireiset potilaat FTSEU ft:n tutkimus + röntgen määrävuosivälein kirjaus Pegasos ja iCFM Jatkoseuranta- tai hoitosuunnitelma tai Hasan ortopedin konsultaatio Coxasta lähetteet leikatuista potilaista Nivelrikkopoliklinikan fysioterapeutti hoitaa jonoja, kutsuu potilaat seurantaan, tekee röntgen pyynnöt, loppulausunnot ja postitukset. Vastuu- lääkärinä toimii erikoispolin ortopedi. Vuosi leikkauksesta vain fysioterapeutin tutkimus ja ohjaus - kirjaus Pegasos ja iCFM Oireettomat potilaat FRTGS - rtg-kuvaus määrävuosivälein - potilaalla mahdollisuus varata aika ft:lle Ortopedi kirjaa Pegasokseen Tarvittaessa Coxan konsultaatio tai Hasan ortopedin vastaanotto


Lataa ppt "HATANPÄÄN KANTASAIRAALA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google