Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa."— Esityksen transkriptio:

1 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa

2 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 2 Esityksen sisältö Katsaus perusperiaatteiden syntyyn ja historiaan Seitsemän perusperiaatetta

3 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 3 Perusperiaatteiden synty 1875 Sveitsiläinen juristi Gustave Moynier ehdotti, että Punainen Risti noudattaisi toiminnassaan neljää periaatetta: 1. Ennakointi = varautuminen ennalta 2. Yhteisvastuu = kansallisten yhdistysten keskinäiset yhteydet ja apu 3. Keskittäminen = vain yksi kansallinen yhdistys kussakin maassa 4. Vastavuoroisuus = eri osapuolten haavoittuneiden auttaminen kansallisuudesta riippumatta

4 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 4 Perusperiaatteiden synty 1921 Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n sääntöihin liitettiin neljä perusperiaatetta: tasapuolisuus poliittinen, uskonnollinen ja taloudellinen riippumattomuus liikkeen yleismaailmallisuus jäsenten tasa-arvo

5 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 5 Perusperiaatteiden synty 1946 Liigan hallitus vahvisti vuoden 1921 neljä periaatetta. Niitä täydensivät 13 muuta periaatetta ja 6 soveltamisohjetta. Nämä periaatteet tunnetaan Oxfordin periaatteina.

6 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 6 Perusperiaatteiden synty 1955 Humanitaariseen oikeuteen erikoistunut sveitsiläinen juristi Jean Pictet määritteli ja analysoi kaikki liikkeen toimintaa ohjaavat arvot. Hän kirjasi 17 periaatetta kahteen ryhmään: a)Perusperiaatteet, jotka ilmaisevat liikkeen olemassaolon syyn, innostavat toimimaan ja vaikuttavat kaikkeen toimintaan. b)Järjestöperiaatteet, jotka kuvaavat liikkeen rakennetta ja sitä miten se toimii.

7 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 7 Perusperiaatteiden synty 1965 Liikkeen nykyiset seitsemän perusperiaatetta hyväksyttiin yksimielisesti vuonna 1965, Punaisen Ristin 20. kansain- välisessä konferenssissa. Samalla päätettiin, että ne luetaan juhlallisesti jokaisen konferenssin avajaisissa.

8 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 8 Perusperiaatteiden synty 1986 Punaisen Ristin 25. kansainvälinen konferenssi Genevessä vahvisti edelleen periaatteiden tärkeyttä liittämällä ne liikkeen sääntöjen johdantoon. Samalla niiden muotoilua täsmennettiin seuraavanlaiseksi:

9 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 9 Seitsemän perusperiaatetta Inhimillisyys Punainen Risti on syntynyt halusta auttaa erotuksetta kaikkia sodassa haavoittuneita. Se pyrkii kaikissa olosuhteissa sekä kansainvälisesti että kansallisesti ehkäisemään ja lieventämään inhimillistä kärsimystä. Sen tarkoituksena on suojella elämää, terveyttä ja ihmisarvoa. Se haluaa edistää kaikkien kansojen kesken yhteis- ymmärrystä, ystävyyttä, yhteistyötä ja pysyvää rauhaa.

10 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 10 Seitsemän perusperiaatetta Tasapuolisuus Punainen Risti ei tee minkäänlaista erotusta kansallisuuden, rodun, uskonnon, yhteiskunnallisen aseman tai poliittisen mielipiteen perusteella. Sen pyrkimyksenä on torjua ja lievittää kärsimyksiä ja auttaa ensisijaisesti suurimmassa hädässä olevia. Puolueettomuus Säilyttääkseen kaikkien luottamuksen Punainen Risti pidättäytyy kannanotoista vihollisuuksien syntyessä eikä milloinkaan sekaannu poliittisiin, rodullisiin, uskonnollisiin tai aatteellisiin ristiriitoihin.

11 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 11 Seitsemän perusperiaatetta Riippumattomuus Punainen Risti on riippumaton. Vaikka kansalliset yhdistykset toimivatkin maansa lakien alaisina ja yhteistoiminnassa viranomaisten kanssa, niiden tulee aina säilyttää itsemääräämisoikeutensa ja toimia Punaisen Ristin periaatteiden mukaan.

12 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 12 Seitsemän perusperiaatetta Vapaaehtoisuus Punainen Risti on vapaaehtoista ja pyyteetöntä apua antava järjestö. Ykseys Kussakin maassa voi olla vain yksi Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistys. Sen tulee olla avoinna kaikille ja sen ihmisystävällisen toiminnan tulee ulottua koko maahan.

13 ILOA AUTTAMISESTA 2015, 13 Seitsemän perusperiaatetta Yleismaailmallisuus Punainen Risti ja Punainen Puolikuu on yleismaailmallinen järjestö, jossa kaikilla kansallisilla yhdistyksillä on yhteiset oikeudet ja velvollisuudet auttaa toinen toistaan.


Lataa ppt "ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google