Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ 22.10.2010 Mervi Palva.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ 22.10.2010 Mervi Palva."— Esityksen transkriptio:

1 OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ 22.10.2010 Mervi Palva

2  Susanna Lähteenoja: Uusien opiskelijoiden integroituminen yliopistoon. Sosiaalipsykologinen näkökulma (2010)  Ensimmäisen vuoden kokemukset muovaavat uuden opiskelijan koko tulevaa opiskeluprosessia (Lähteenoja 2010).  Akateemiseksi asiantuntijaksi ei voi kasvaa yksin, muista ihmisistä irrallaan, pelkästään kirjoja lukemalla, vaan siihen tarvitaan vuorovaikutusta niin asiantuntijoiden (opettajien) kuin vertaisryhmän (opiskelijoiden) kanssa (Lähteenoja 2010).

3  Erityisesti ensimmäisen vuoden aikana keskeyttäneillä heikko sitoutuminen oli tärkeä keskeyttämistä ennustava tekijä, positiivisten opiskelukokemusten puuttumisen rinnalla. Toisen tai kolmannen vuoden aikana keskeyttäneillä oli hieman eri syyt: ne liittyivät enemmän opetukseen ja ohjaukseen kuin ensimmäisen vuoden keskeyttäjillä (Lähteenoja 2010).  Sitoutuneiden teologian opiskelijoiden opinnot etenivät merkitsevästi nopeammin kuin sitoutumattomien tai itsensä toteuttajien (ero selvin kolmantena vuonna) (Litmanen, Hirsto & Lonka 2010).

4  Tuutoriryhmän tarkoitus on toimia vertaisryhmänä, jossa tuutori auttaa ryhmäläisiään niin opintoja koskevissa kuin opiskelijan arkipäivän käytännön kysymyksissäkin.  Kehittämisideana on, että jatkossa opiskelijat osallistuisivat ryhmäopetukseen ensimmäisenä opintovuonna omassa tuutoriryhmässään.  Vertaistuki edistäisi opiskelijoiden ryhmäytymistä ja sitoutumista opintojen suorittamiseen sekä integroitumista tiedekuntaan.  Alkuvaiheen opintojen opetusmenetelmiä muuttamalla voidaan edistää opiskelijoiden, tuutorien ja opettajien välistä kontaktiaktiivisuutta.

5  Sosiaalinen vuorovaikutus on oppimisen keskeinen komponentti  Kaikki sosiaalinen vuorovaikutus ei edistä oppimista, mutta parhaimmillaan yhteistoiminnallinen oppiminen aktivoi tehokkaasti oppijan ajatteluprosesseja. Yhteistoiminnallinen oppiminen on oppimisen kannalta tehokasta, mikäli ryhmän jäsenet toimivat aktiivisesti oppimistehtävän parissa esitellen omia ajatuksiaan, kommentoiden ja keskustellen ryhmän jäsenten esittämistä ajatuksista ja kehittäen uusia ratkaisuja oppimistehtävään yhdistellen ryhmän kaikkien jäsenten tietämystä. Näin pyritään edistämään ryhmän moninaisen tietämyksen avulla myös yksittäisen oppijan tiedollisia prosesseja (Hanna Salovaara, Oulun yliopisto)

6  Yhteistoiminnallisella oppimisella tarkoitetaan oppimista, jossa ryhmä oppilaita työskentelee yhdessä käyttäen hyväksi kaikkien ryhmän jäsenten tietämystä. Englanninkielisellä termillä cooperative learning viitataan yleensä pienryhmäoppimiseen, jossa oppilaat työskentelevät yhteisen päämäärän saavuttamiseksi, kun taas termi collaborative learning viittaa yleensä laajemman ryhmän (esimerkiksi koko luokan) yhteistoimintaan.

7  Voiko pienryhmätoimintaa hyödyntää laajemmin kaikissa perusopinnoissa?  Mikä ryhmäkoko soveltuu parhaiten?  Kuinka sitouttaa tuutorit toimintaan yhden lukuvuoden ajaksi (opintojen eteneminen)  Entä jos ryhmädynamiikka ei toimi?  Onko tutustuminen muihin opiskelijoihin liian kapea-alaista?  Opiskelijoiden erilaiset elämäntilanteet


Lataa ppt "OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ 22.10.2010 Mervi Palva."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google