Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Evoluutio, seksuaalisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Evoluutio, seksuaalisuus"— Esityksen transkriptio:

1 Evoluutio, seksuaalisuus
ja pariutumisen hinku

2 Seksuaalisuutta voidaan tarkastella
- biologisena viettitoimintana, evoluution tuottama - sukupuolielinten toimintana lisääntymisenä sekä lisääntymiseen liittyvänä käyttäytymisenä - olennaisena osa ihmisen persoonallisuutta, kaikkeen aistilliseen nautintoon ja mielihyvään liittyvänä - läheisyyden tarpeena ja sen tyydyttymisenä, energianlähteenä - tunneperäisenä kiintymyksenä toisiin ihmisiin - kokonaisuutena, jossa mukana biologinen, sosiaalinen, sosiokulttuurinen ja eettinen ulottuvuus - uutena ilmentymänä jännityksen, kiihottumisen ja voimakkaiden tunne-elämysten etsintänä Virtanen, J Kliininen seksologia. WSOY

3 EVOLUUTIO JA SEKSUAALISUUS
Luonnonvalinta - sopeutuminen ympäristöön eri tavoin - ympäristöönsä parhaiten sopeutuvat tuottavat eniten jälkeläisiä - sopeutuvat ominaisuudet karttuvat sukupolvien saatossa - sosiaaliset järjestelmät muuttuvat ja sopeutuvat - 7 miljoonan vuoden aikana ihmisen seksuaalinen fysiologia ja käyttäytyminen erkaantunut lähimmistä sukulaisistamme simpansseista - erot heijastanevat simpanssien ympäristön ja elintapojen erkaantumista Diamond, J Miksi seksi on hauskaa? WSOY.

4 Huomioon otettavaa: - Ihmiset ja muut eläimet ovat geenien luomia koneita. - Geeneillämme on tiettyjä ominaisuuksia, ja häikäilemätön itsekkyys on menestyvän geenin vallitseva ominaisuus - Geenin itsekkyys johtaa itsekkääseen käyttäytymiseen ja rajalliseen altruismiin yksittäisen eläimen tasolla - Biologiselta luonnolta ei voi odottaa suurtakaan apua epäitsekkyyteen ja yhteiseen hyvään pyrkimisessä - Opettakaamme altruismia ja epäitsekkyyttä, koska olemme syntyneet itsekkäiksi ja ymmärtäkäämme, mihin itsekkäät geenit pyrkivät, koska silloin on mahdollisuus puuttua tähän (Dawkins, Richard Geenin itsekkyys. Art House.) - Evoluutio on tuottanut moraalisuuden edellytykset: * taipumuksen kehittää sosiaalisia normeja ja pitää niitä yllä * empatian ja sympatian kyvyt * keskinäisen avunannon ja oikeudenmukaisuuden tajun * kiistojen selvittämisen mekanismit - Evoluutio on tuottanut lajiimme muuttumattomat tarpeet ja halut: lapsista huolenpidon tarpeen, korkean aseman halun, tarpeen kuulua ryhmään - Kyky välittää muista on moraalijärjestelmämme peruskallio (De Waal, Frans Hyväluontoinen. Oikean ja väärän alkuperä ihmisessä ja muissa eläimissä. Terra Cognita. - Vaikka tunnerakenteemme ovat kehittyneet evoluutiossa ja niistä on jäljet geeneissämme, emme ole geeniemme orjia. - Olemme tietoisia, älykkäitä, luovia, kulttuuriseen ympäristöön sijoittuvia olentoja (Damasio, Antonio Spinozaa etsimässä. Terra Cognita.)

5 SEKSIN HARRASTAMINEN JA EVOLUUTIO
- Useimmat eläimet pihtaavat parittelusta, koska siittiöiden tuotanto vaatii energiaa seksi vie aikaa ravinnon etsimiseltä saalistaja vahvoilla; voi yllättää lemmiskelijät urosten väliset taistelut naaraasta voivat olla kohtalokkaita taudit, kuolemanvaara (rukoilijasirkat) parisuhteen ulkopuolisista suhteista voi jäädä kiinni Diamond, J Miksi seksi on hauskaa? WSOY.

6 Ruumiinsignaalien evoluutio
* Signaali ilmaisee monimuotoisia biologisia ominaisuuksia: - sukukypsyys (väri, karvoitus…) - hajusignaalit, feromonit (naaraan kiima) - äänisignaali (reviirilaulut) - huippuyksilöt (ornamentit, kuten lintukoiraiden värit, pyrstösulat) * Signaali on tärkeä, sen tunnistaa nopeasti ja helposti * Signaali minimoi huijaamisen mahdollisuuden * Signaali tyypillinen lajin vastakkaisen sukupuolen houkuttamiseksi Seksuaaliset signaalit: - naaras valitsee pariutumiskumppaniksi / puolisoksi koiraan * jolla on hyvät geenit, jotka siirtyvät naaraan jälkeläisille * joka houkuttelee (ja saa) useita naaraita * jonka hyvät geenit siirtyvät myös koiraan koiras-jälkeläisille, jotka saavat useita parittelukumppaneita, joilla on hyvät geenit jotka siirtyvät ... = Fisherin riistäytyvä valintamalli, joka suorii koiraita, jolla houkutteleva ominaisuus on HUOMATTAVA * riikinkukon pyrstö, hirven sarvet, leijonan harja… * jopa haitaksi asti, mutta ilmaisee terveestä huippuyksilöstä Diamond, J Miksi seksi on hauskaa? WSOY.

7 Nykyihmisen puolisonvalintakriteerit
Naisen valinnassa: - miehen kehon ulkonäkö symmetrinen, kohtalaisen atleetti, vähän yli keskiarvomittainen, - kasvojen ulkonäkö: symmetrinen, maskuliininen leuka (viittaa normaaliin maskuliiniseen kehitykseen puberteetissa) - hyvä sosiaalinen status Miehen valinnassa: - naisen ulkonäössä painottuvat voimakkaammin seksuaalisesti puoleensavetävät ominaisuudet ja piirteet - n. 25 vuotias (hedelmällisyys) - symmetrisyys (vartalo, rinnat, kasvonpiirteet) - suhteellisen suuret rinnat verrattuna muihin nisäkkäisiin Geary, D.C Male, Female. The evolution of human sex differences. American psychological association. Whashington DC.

8 Fyysinen viehättävyys lantion ja vyötärän suhdelukuna
Eri ikäisten tyttöjen ja poikien käsitys sukupuolisesta viehättävyydestä lantion ja vyötärön ympärysmittojen suhdelukuna ilmaistuna miehen lantio:vyötärö -suhdeluku viehättävänä pidetty lantio : vyötärö-suhdeluku naisen lantio:vyötärö -suhdeluku Nuoremmat tytöt ja pojat pitivät viehättävimpänä sekä naista että miestä, jolla lantio : vyötärö oli lähes 1 (ei eroa lantion ja vyötärön mitoissa). Aikuisuutta lähestyttäessä miehen lantio : vyötärö-suhdeluku lähellä 1 kuvasi sukupuolisesti viehättävää miestä ja naisella vastaava suhdeluku oli läheni 0,7 (lantion mitta suurempi kuin vyötärön). lähde: Connoly, Jennifer M., Slaughter, Virginia, Mealey, Linda The Development of Preferences for Spesific Body Shape.- The Journal of Sex Research. Vol 41, Febr. 2004:5-15.

9 Geary, D.C. 1998. Male, Female. The evolution of human sex
differences. American psychological association. Whashington DC.

10 KUKA ON ÄÄRIMMÄINEN NAINEN, KAIKKEIN FEMINIINISIN?
KUKA ON ÄÄRIMMÄINEN MIES, KAIKKEIN MASKULIINISIN? ONKO MUITA? EVOLUUTION MUKAAN TAVOITTEENA ON JÄLKELÄISTEN TUOTTAMINEN ... MUUTTUUKO KÄSITYKSEMME ÄÄRIMMÄISESTÄ NAISESTA ... … JA MIEHESTÄ?


Lataa ppt "Evoluutio, seksuaalisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google