Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ASEPTINEN LÄÄKEVALMISTUS SAIRAALA-APTEEKISSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ASEPTINEN LÄÄKEVALMISTUS SAIRAALA-APTEEKISSA"— Esityksen transkriptio:

1 ASEPTINEN LÄÄKEVALMISTUS SAIRAALA-APTEEKISSA
Ercan Çelikkayalar

2 Sairaala-apteekissa valmistettujen lääkevalmisteiden on oltava;
turvallisia tehokkaita laatuvaatimukset täyttäviä

3 Lääkelaki ja asetus 13 §: lääkelaitokselle ennakkoilmoitus omista lääkevalmisteistaan 14 §: noudattaminen lääkkeiden hyviä tuotantotapoja 15 §: henkilökunta on riittävästi perehtynyt lääkkeiden valmistukseen ja että siihen tarvittavat tuotantotilat ja laitteet ovat asianmukaiset

4 Lääkelaitoksen ohjeet ja määräykset
Määräys 5/2001:Apteekkien lääkevalmistus Euroopan Unionin GMP-ohjeiston (Guide to Good Manufacturing Practice for Medicinal Products, lääkkeiden hyvät tuotantotavat) periaatteita sovelletaan kaikkeen laajamittaiseen lääkevalmistukseen.

5 Lääkelaitoksen ohjeet ja määräykset
Määräys 5/2002:Sairaala-apteekin ja lääkekeskuksen toiminta Lääkkeen käyttökuntoon saattaminen tulee, mikäli mahdollista, tehdä sairaala-apteekissa tai lääkekeskuksessa. Käytettävien tilojen ja olosuhteiden tulee olla asianmukaiset ja toimintaan sopivat.

6 Euroopan Farmakopea Euroopan farmakopea on lääkelaitoksen vahvistama, määräyskokoelma, joka luettelee käytössä olevat lääkeaineet sekä sisältää ohjeita ja määräyksiä lääkeaineiden ja lääkevalmisteiden ominaisuuksista, valmistuksesta, säilytyksestä ja välineistöstä.

7 Aseptinen Lääkevalmistus
Aseptisesti valmistettu lääke on steriili eli se ei sisällä eläviä mikrobeja, joten steriilivalmistuksen on tapahduttava aseptisessa laboratoriossa puhdastiloissa.

8 Aseptinen Lääkevalmistus
Aseptisesti valmistettavia lääkkeitä: injektiot silmälääkkeet Infuusionesteet (mm. sytostaattilaimennokset ja antibioottilaimennokset). Lääkevalmisteen antotapa ratkaisee sen, vaatiiko lääke aseptisen työskentelyn vai ei.

9 Aseptiset Laboratoriot
Puhdastila (Clean Room): Puhdastila on huone, jossa kontrolloidaan partikkelimääriä ja minimoidaan mikrobiologisen kontaminaatio riski. Myös lämpötilaa, kosteutta ja painetta valvotaan.

10 Aseptiset Laboratoriot
Puhdastilan ilma tulee suodatettua HEPA (High Efficiency Particulate Air) -suodattimen kautta, joka tehokkaasti suodattaa partikkeleita, jotka ovat suurempia kuin 0,5 μm. Puhdastilojen välillä on oltava paine-erot. Puhtaammassa tilassa tulee olla korkeampi paine.

11 Aseptiset Laboratoriot
Laminaarivirtauksessa ilman virtausnopeuden tulee olla työskentelytasolla 0,45 m/s ± 20 %. A- ja B-luokan huoneissa ilmankosteus tulee olla noin 40 ± 10 %. Puhdastiloissa lämpötila pidetään alle 25 ºC.

12 Aseptiset Laboratoriot
Steriilityössä suurin riski on itse työntekijä, koska ihmisestä irtoaa koko ajan eläviä ja elottomia partikkeleita. Mitä enemmän ihminen liikkuu, sitä enemmän irtoa partikkeleita. Tästä syystä valmistustiloissa on vältettävä tarpeetonta liikkumista.

13 Aseptiset Laboratoriot
Ovet avataan ja suljetaan rauhallisesti ja pidetään aina suljettuna. Sulkua käytetään materiaalien siirtoon. Samassa tilassa on oltava mahdollisimman vähän henkilöitä. Puhutaan mahdollisimman vähän. Kommunikoidaan sisäpuhelimilla tilasta toiseen.

14 Laadunvarmistus Sairaala-apteekissa sovelletaan GMP-ohjeita laadunvarmistukseen. Laatu voidaan varmistaa suorittamalla säännöllisiä kontrolleja ja dokumentoimalla niiden tuloksia. Laadun varmistukseen kuuluu pääasiallisesti GMP-ohjeiden mukaan suoritettavat aseptisen tilan puhtauskontrollit ja aseptisen työmenetelmän tarkistus.

15 Aseptisen tilan puhtauskontrollit
Suurin sallittu hiukkasmäärä / m3 Luokka levossa valmistuksen/ toiminnan aikana 0.5 µm 5 µm A 3 500 1 1(e) B 2 000 C 20 000 D *

16 Aseptisen tilan puhtauskontrollit
Mikrobiologinen valvonta eri luokissa EU:n GMP-ohjeistuksen mukaan Luokka Ilmanäyte *cfu/m3 Laskeumamaljat (halk. 90 mm), cfu/4 tuntia Pintanäytteet (halk. 55 mm), cfu/malja Sorminäytteet cfu/käsine A < 1 B 10 5 C 100 50 25 - D 200

17 Aseptisen työskentelyn validointi
Validointi on suunniteltu, testattu, dokumentoitu ja hyväksytty osoitus siitä, että prosessi, menetelmä, tila ja järjestelmä toimivat tasaisesti ja toistettavasti. Validointi mahdollistaa GMP:n mukaisen toiminnan ja varmistaa tuotannon sujuvuuden. GMP vaatii, että valmistusprosessin jokainen uusi vaihe tulee validoida.

18 Aseptisen työskentelyn validointi
Aseptisen työn laatu tarkistetaan työmenetelmätesteillä säännöllisin väliajoin. Aseptinen työmenetelmä tarkistetaan myös aina ennen kuin uusi työntekijä pääsee työskentelemään aseptisiin laboratorioihin.

19 Aseptisen työskentelyn validointi
Tarkistus tehdään jäljittelemällä aseptista valmistusta käyttäen mikrobiologisia elatusaineita. Työn jälkeen elatusaineet viljellään veriviljelypulloihin ja todetaan mahdollinen mikrobikasvu kliinisen mikrobiologian laboratoriossa.

20 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Solunsalpaaja-annosten apteekissa valmistamisessa on etuja; Apteekin henkilökunta on perehtynyt asianmukaisiin työskentelytapoihin. Altistumisriskit ovat vähäisimpiä. Osastojen henkilökunta pystyy keskittymään potilaan hoitoon enemmän.

21 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Solunsalpaaja-annosten tilauksessa oltavat tarpeelliset tiedot; Potilaan nimi ja henkilötunnus Lääkkeen nimi ja määrä Infuusionesteen laatu ja määrä Antotapa ja antoaika Lääkärin ja sairaanhoitajan nimikirjoitukset.

22 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Työturvallisuus Työskentelyaikana käytetään alapuolelta muovitettua imukykyistä steriiliä kertakäyttöliinaa, joka vaihdetaan vähintään 2 tunnin välein. Sytostaatin injektiopullosta ruiskuun siirtämisessä otetaan huomioon ali- ja ylipaineet.

23 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Työturvallisuus Sytostaattien laimentamisessa käytetään luer-lock tyyppisiä ruiskuja, joille neulat voidaan kiinnittää turvallisesti. Siirtämisessä voidaan käyttää suojakanyyleja liuoksen vuotamisen estämiseksi.

24 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Työturvallisuus Käytetään kaksia käsineitä päällekkäin ja vaihdetaan käsineet useita kertoja. Suojakäsineet on vaihdettava heti, jos rikkoutuvat tai sytostaatti-aine roiskuu käsineille.

25 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Lääkelisäysetiketit Sytostaattiaineen nimi ja määrä Infuusionesteen laatu ja määrä Potilaan nimi ja henkilötunnus Päivämäärä ja kelloaika Lääkelisäyksen tekijän nimi Säilyvyysaika Merkintä, jos viileässä säilytettävä.

26 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Vahingon sattuessa; Sytostaattilaboratoriossa tulee olla toimintaohjeet sytostaatti-työskentelyyn ja vahinkojen tapahtuessa altistumisen estämiseen liittyvistä asioista. Sytostaattilaboratorion tiloissa on oltava hätäsuihku. Vahingon sattuessa toimintaohjeita on noudatettava.

27 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Vahingon sattuessa; Vahingon tapahtuessa inaktivaattoreita voidaan käyttää. Inaktivaattorit hävittävät sytostaattiaineet työskentelypinnoilta kemiallisesti. Yleisiä inaktivaattoreita ovat 5 % natriumhypokloriitti ja natriumhydroksidi.

28 Solunsalpaaja-annosten valmistus
Solunsalpaajajätteet Solunsalpaajajätteet pitää käsitellä niin, että ne eivät aiheuta vaaraa ympäristölle eivätkä niitä käsitteleville henkilöille. Neulat ja muut terävät esineet tulee lajitella muusta jätteestä erilleen kestävässä muovisessa pakkauksessa. Sytostaattijätepakkauksessa on oltava selvä merkintä jätteen sisällöstä.

29 Sairaala-apteekin rooli sytostaattiterapiassa
Korkealaatuisen sytostaattihoidon edellytys farmaseuttisista palveluista on solunsalpaaja-annosten valmistelun ohella myös kaikkien lääketieteellisesti ja toksikologisesti tärkeiden tietojen käsittely sytostaattien suhteen ja näiden tietojen arviointi kliinisestä näkökulmasta ja dokumentointi.

30 Sairaala-apteekin rooli sytostaattiterapiassa
Onkologiafarmasia Nykyään farmaseutit nähdään onkologian osastotyössäkin. Iso-Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa on hyödynnetty farmaseuttista henkilökuntaa sytostaattihoidon arviointiin jo pitkän aikaa. Nykyään Iso-Britannian sairaaloissa työskentelee farmaseuttista henkilökuntaa enemmän kuin koko muun Euroopan sairaaloissa yhteensä.

31 Sytostaattiterapiassa osastofarmaseutin tärkeät tehtävät
saapuvan potilaan lääkityksen kartoitus solunsalpaaja-annosten valmistus annosten tarkistus yhteensopivuuden ja haittavaikutuksien arviointi ja dokumentointi kotiutettavan potilaan neuvonta kliinisen tutkimuksen suorittaminen koulutus

32 Farmaseuttiset onkologiapalvelut
Nykyään sairaala-apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta vaaditaankin aktiivisempaa ja vastuunalaisempaa roolia. Onkologisten potilaiden neuvontapalvelut ja kemoterapiajakson farmaseuttiset arvioinnit täydentävät sytostaattihoitoa ja antavat mahdollisuuden laatustandardien kehittämiseen.


Lataa ppt "ASEPTINEN LÄÄKEVALMISTUS SAIRAALA-APTEEKISSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google