Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS"— Esityksen transkriptio:

1 KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS 17.10.2006
Maahanmuuttajan kokemuksia DI Lili Carrión Peña

2 Lilin elämänkaari Minä olin töissä yliopistossa.
Koulutukseni on diplomi insinööri ja toimin opettajana. Olen myös ompelija. Olin tyytyväinen. Asuin ”kotona”. Minulla oli paljon ystäviä. Minulla oli paljon tekemisiä.

3 Elämää Perussa Perussa perheeseen kuuluvat vanhemmat, sisarukset ja heidän perheensä, isovanhemmat, sedät, tädit, serkut ja läheiset sukulaiset. - Kun vanhemmat ovat työssä, yleensä lapsia hoitavat sukulaiset, tai joku ”palvelija” tule kotiin ja asuu perheessä. Lapset kunnioittavat ja teitittelevät vanhempia, tuntemattomia ja aikuisia (opimme tämän pieninä) - Kohtelias mies yleensä: auttaa naisen istumaan ja auttaa takin päälle, avaa oven, maksaa laskun ravintolassa, tarjoaa naisille tulta, auttaa naista tavaroiden kantamisesta. (Nuoret voivat jakaa laskun, koska heillä ei ole tarpeeksi rahaa.) - Pitäisi aina pyyttä palvelua hyvällä tavalla kaikissa paikoissa ja tilanteissa.

4 Kulttuuriin sopeutuminen
Vieraaseen kulttuuriin muuttajalla on oman kulttuurinsa arvot, tavat, asenteet, ennakkoluulot ja päämäärät. Näiden erilaisten kulttuurien perusarvojen kohdatessa muunmaalainen kokeekin yleensä jonkinlaisen kulttuurisokin (Kulttuurisokilla tarkoitetaan stressi- ja jännitystilaa, joka syntyy tuttujen merkkien ja merkitysten kadotessa sosiaalisesta kanssakäymisestä.) Sekä kulttuurisokista että ympäristöeroista voi seurata mielen tasapainon järkkymistä ja epämiellyttäviä tuntemuksia, jotka ovat kuitenkin yksilöllisiä.

5 Kulttuurisen sopeutumisen käyrä

6 Huom.: Muilta suomalaisilta voisi saada neuvoja ja apua tässä kulttuurissa, mutta sopeutumista nopeuttaa se, mitä enemmän on tekemisissä paikallisen kulttuurin ja ihmisten kanssa.

7 Elämäni Suomessa Suomalaisten käytöksessä olen itse ihmetellyt monia asioita joita ovat erilaisia maassani, erityisesti perheeseen kuuluminen ja miesten kohteliaisuus. Olen oppinut tervehtimään, hyvästelemään, kiitämään (suomalaisen tavalla) ja olemaan korrekti, mutta olen itse joskus käyttänyt ilmaisuja väärin ja huomannut, etteivät ne sopineet tilanteeseen, mutta suomalaisten kohtelias käyttäytyminen on hyvää (joskus), ja he eivät koskaan sano mitään, vaikka silmissänsä on ”kysymysmerkki”. Minä en tiedä milloin minua on paheksuttu Suomessa, koska minulle suoraan ei ole sanottu mitään. Varmasti on paljon kerrottavaa!!!

8 Opin Suomessa : kutsuille mennään ajoissa.
Kylään mennessä viedään ”kahvipaketti tai kukkia”. Keskustelu aloitetaan ilmasta. Sopivia keskusteluaiheita ovat ”televisio-ohjelmat” Saunaan mennään (yleensä) lauantai-iltaisin ja vain ”vasta kainalossa”. Saunan jälkeen nautitaan olutta ja makkaraa (eikä punaviiniä ja juustoa. (VAIN) Sunnuntaiaamuisin on sopivaa nukkua pitkään. Odottamaan puhevuoroa. Puhumaan ”me” muodossa. ”Opin jo syömään jäätelöä kahvin kanssa ja talvella” ”Opin, että en voi näyttää kun olen itsevarma ja en koskaan ole liian ylpeä mistään”

9 Muunmaalaisen vaikutuksia suomalaisiin
Mielestäni, viime aikoina on muuttunut vähän/monia tapoja Suomessa. Esimerkiksi yliopistolla nykyään ihmiset ovat enemmän kohteliaita. Ihmiset ovat avoimia keskustelemaan ja kysymään. Kontakti on helpompaa.

10 Kiitos paljon! (¡Muchas gracias!)


Lataa ppt "KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google