Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen."— Esityksen transkriptio:

1 Identiteetinhallinnan uudet palvelumallit Sami Saarikoski, OKM Haka- ja Virtu -seminaari 17.1.2012

2 Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen ilmaisten tai halpojen palveluiden käyttö on lisääntynyt. (esim. Google Docs, Dropbox, SkyDrive jne.) Useaan verkostoon tai ns. virtuaaliorganisaatioon kuuluvat käyttäjät tarvitsevat useita käyttäjätunnuksia työtehtävien hoitoon. (Haka, Virtu, Google, Live ID jne.) IT:n kuluttajistuminen aiheuttaa organisaatioiden tietohallinnoille tietoturvahaasteita. Suuriakin tietomassoja saattaa huomaamatta tallentua henkilökohtaisten päätelaitteiden varmistusten muodossa pilveen. (esim. iCloud) Business kriittisen tietoaineiston suojaamiseen ei ole riittäviä mekanismeja

3 Eduuni ID OKM:n omistama ja CSC:n ylläpitämä Eduuni on sähköisen työskentelyn ja verkostoitumisen palveluympäristö, jonka tarpeisiin on luotu identiteetinhallintajärjestelmä Eduuni ID. Eduuni ID on hajautettu identiteetinhallintajärjestelmä, joka perustuu federoituihin identiteetteihin. Käyttäjän identiteetti syntyy hänen rekisteröidessä ja vahvistaessa työsähköpostiosoitteensa. Eduuni ID sisältää tiedon käyttäjästä ja hänen edustamastaan organisaatiosta. Kirjautumiseen tai autentikointiin käytettävät tunnukset käyttäjä valitsee itse luotettujen tunnistuslähteiden listalta. Luotettuja tunnistuslähteitä tällä hetkellä ovat Haka- ja Virtu-luottamusverkostot sekä Google, LiveID ja Yahoo. Käyttäjän valitsema kirjautumistapa liitetään rekisteröityyn työsähköpostiosoitteeseen, eli Eduuni ID:hen. Vahvaa tunnistusta varten luotettuihin tunnistuslähteisiin lisätään Vetuma, joka mahdollistaa pankkitunnistuksen ja jatkossa myös mobiilivarmenteet.

4 Eduuni ID jatkuu… Eduuni ID mahdollistaa toimialan sisäisten sekä sidosryhmien käyttäjien samanarvoisen identiteetinhallinnan ilman erillisratkaisuja. Kenellekään ei lähetetä erillisiä tunnuksia ja salasanoja, vaan kaikki käyttää omaa itse valitsemaansa tunnistustapaa. Tunnistustavasta riippumatta käyttäjät esiintyvät palveluissa kuitenkin omien organisaatioidensa edustajina. Tunnistustapaa ei näytetä Eduuni ID:tä hyödyntävissä palveluissa. Eduuni ID helpottaa myös käyttöoikeuksien hallintaa eri palveluissa, koska käyttöoikeudet voidaan kohdistaa sähköpostiosoitteeseen kenelle tahansa. Tämä sama pätee myös työnkulkuja tai tickettejä sisältäviin järjestelmiin, joissa henkilöitä voidaan osoittaa työsähköpostiosoitteella yli organisaatiorajojen.

5 Eduuni ID tulevaisuudessa
Virtuaaliorganisaatioiden käyttöoikeuksien hallinta Käyttöliittymä, jonka kautta hallittuja jäsenyyksiä, rooleja tms. voidaan välittää eri palveluihin. Omien palveluiden julkaisu toimialalle ja sidosryhmille Esim. korkeakoulu voi julkaista omia palveluita hyödyntäen Eduuni ID:tä. Julkisen pilven palveluiden käyttö Eduuni ID:n kautta Valmiiden SaaS palveluiden tai PaaS alustoille kehitettyjen sovellusten käyttö. Tietosisältöjen käyttöoikeuksien hallinta Eduuni ID:hen perustuen Tallennuspaikasta riippumattomaan tietosisältöjen käyttöoikeuksien hallintaan etsitään soveltuvaa tuotetta. Microsoftin Rights Management Servicen mahdollisuuksia selvitetään Office dokumenttien osalta.

6 Kiitos!


Lataa ppt "Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google