Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lukivaikeus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lukivaikeus."— Esityksen transkriptio:

1 Lukivaikeus

2 Mitä on lukivaikeus? voi ilmetä lukemisen, kirjoittamisen tai luetun ymmärtämisen alueella: yhdellä tai useammalla alueella lukeminen voi olla hidasta, mutta kirjoittaminen sujuu tai kirjoittaminen on työlästä ja kirjoitusvirheitä tulee, mutta lukemisessa ei ole ongelmaa ei ole tarkoita luku- tai kirjoitustaidottomuutta

3 Kirjoittamisessa Kaksoiskonsonantit vaikeita, esim. p vai pp.
Kirjaimia puuttuu tai ne vaihtavat paikkaa. b ja d, b ja p. t ja d, k ja g, i ja e tai nk ja ng voivat mennä sekaisin. Pitkän ja lyhyen vokaalin erottaminen voi olla vaikeaa, esim. a vai aa. Sanan loppu tai lyhyt sana voi jäädä pois sekä lukiessa että kirjoittaessa. Käsiala on vaikeasti luettavaa.

4 Lukemisessa Lukeminen voi olla hidasta.
Rivit ja kirjaimet saattavat hyppiä paperilla. Vaikea ehtiä lukea television tai elokuvien tekstejä. Ääneen lukeminen on vastenmielistä.

5 Lukemisessa Pitkien sanojen ymmärtäminen tai ääntäminen on hankalaa.
Jotkut sanat ääntyvät toistuvasti väärin. Itse luetun tekstin ymmärtäminen vaikeaa, toisten lukemana sama teksti on ymmärrettävää. On vaikea lukea yksinkertaistakin tekstiä, jos odotetaan nopeaa vastaamista.

6 Matematiikassa Numerot vaihtavat paikkaa, esim. 59 tai 95, 39 tai 93.
Yhteen- ja vähennyslaskuissa lukujen oikea järjestys saattaa vaihtua. Kertotaulu ei välttämättä automatisoidu. Matematiikan kaavat eivät automatisoidu, mutta laskeminen saattaa silti sujua.

7 Muuta oikea ja vasen saattavat sekaantua itä ja länsi sotkeutuvat
suunnissa ja kartan käytössä vaikeuksia vaikeuksia kuukausien luettelussa riimien ja sanaväännösten hahmottaminen on vaikeaa keskittyminen helposti häiriintyvää hitaus tai hätäisyys

8 Jos epäilet, että sinulla on lukivaikeus
Osallistu pikalukitestiin. Tee lukikartoitus. Mene lukitestiin. Mene neuropsykologiseen lukitestiin, jos saat lähetteen koululääkäriltä tai terveyskeskuslääkäriltä.

9 Miksi lukitestiin? Halutaan kartoittaa omaa oppimista ja vahvuuksia.
Halutaan saada selville mahdollinen syy oppimisen vaikeuteen. Tarvitaan todistus lukivaikeudesta esim. opiskelupaikkaan.


Lataa ppt "Lukivaikeus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google