Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä on kohtaaminen oikeasti? Miten me kohtaamme toisen ihmisen?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä on kohtaaminen oikeasti? Miten me kohtaamme toisen ihmisen?"— Esityksen transkriptio:

1 Mitä on kohtaaminen oikeasti? Miten me kohtaamme toisen ihmisen?
Markus Andersson Tampere

2 KOHTAAMINEN – PARASTA, MIKÄ IHMISELLE VOI TAPAHTUA
Kaikki ihmiset kaipaavat sitä, että joku kohtaisi meidät aidosti ja läsnä olevana. Haluamme tulla kuulluksi ja nähdyksi ainutkertaisina ja ainutlaatuisina ihmisinä. Kokemus omasta olemassaolostamme ja arvostamme rakentuu kohtaamisissa toisten ihmisten kanssa. Kohtaaminen, mitä se sinulle merkitsee?

3 "Kohtaaminen ilman kohtaamista ei ole kohtaaminen
"Kohtaaminen ilman kohtaamista ei ole kohtaaminen. Jäämme yksin lohdutusta vaille. Sinä et anna itsestäsi etkä minulle. Minä en itsestäni enkä sinulle. Koska emme ole totta, emme uskalla antaa toisen olla tosi. Pelkäämme sekoittavamme tanssiaskeleet." (Leena Lehtinen)

4 Miten me koemme toisen ihmisen kasvot?
KOHTAAMINEN - kasvot Ihminen on kasvot (ransk. visage) Kaipaamisen ja haluamisen kohde Koko ihmiskeho on ”kasvot” Kasvot ovat haavoittuvat ja alastomat Filosofi Emmanuel Levinans Miten me koemme toisen ihmisen kasvot?

5 KOHTAAMINEN – näkemistä ja kuulemista
Emmanuel Levinas ( ): Kasvojen kohtaaminen on suoraa näkemistä ja kuulemista, ei-välitettyä näkemistä. Toisen kasvot ovat portti toiseen ihmiseen. Toinen näyttäytyy kasvojen kautta minulle äärettömänä ylevyytenä, mutta samalla myös äärimmäisenä alastomuutena, haavoittuvuutena ja puolustuskyvyttömyytenä. Vain Toisen kasvojen kohtaamisen kautta minusta voi tulla eettinen, moraalinen ja vapaa olento, olento joka kykenee häpeään ja olemaan myös nöyrä. Vastuu toisesta lankeaa minulle heti kun toinen katsoo minua, minun edes ottamatta vastuuta hänestä. Levinasin mukaan olemiseni on olemista toista varten. En ole vastuussa toiselle vain aikomuksistani vaan myös tekojeni seurauksista.

6 KOHTAAMINEN ON VÄLITTÄMISTÄ
Kaikki kohtaamiset tai siis pikemminkin tapaamiset eivät ole todellisia kohtaamisia. Tapaamiset: vanhempamme, sisarukset, työtoverit, ystävät. Tällöin usein ei tapahdu varsinaista kohtaamista - ole edes välttämätöntä.   Kun kaksi ihmistä suostuu aidosti ja avoimesti olemaan oma itsensä (katsoa toistensa silmiin), tapahtuu kohtaamisen ihme.   Oikeaa kohtaamista ei voi tehdä ja suorittaa eikä sitä voi pakottaa esille eikä millään menetelmällä saada aikaan. Siinä ei ole kysymys tekniikasta. Kohtaaminen ei ole tieto-taito-tuote vaan nöyrtymisen ja suostumisen prosessi. Se on dialogi sanan syvimmässä ja varsinaisessa merkityksessä.

7 KOHTAAMINEN - rakastuminen
Kohtaamisen yleisin hyvä esimerkki on rakastuminen ja rakkaus. Rakkaus ei ole vain jokin positiivinen ja lämmin tunne toista ihmistä kohtaan. Se on oman minän avaamista kaikkine tunteineen toiselle ilman pelkoa mistään, ilman pelkoa tulla haavoitetuksi tai torjutuksi. Rakkaus - rakastuminen on aitoa kohtaamista - välitetään ja halutaan tulla välitetyksi. Rakastunut ihminen on onnellinen, säteilee hyvää mieltään ympäristölle. Kohtaaminen jättää siis jäljen! 

8 KOHTAAMINEN - läsnäolo
Kohtaamisessa läsnäolo tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sinä olet siinä hetkessä 100% läsnä, etkä missään muualla. Läsnäolo on suurelta osin sydämen asia. Kohtaamista ei tapahdu, ellei siihen anna omaa sisintään ja olemustaan ja antaudu siihen kokonaan. Toisen sisintä voi ymmärtää vain asettumalla oikeasti toisen rinnalle, ei ylä- tai alapuolelle. Papin kohtaama sielunhoitokeskustelu on tästä oiva esimerkki.

9 Kohtaamisen peruselementit
1. Sinun ajatuksesi ovat kohdistettu kohdattavaan ja hänen ajatuksiinsa. sinä ja toinen löydätte ajatusten tasolla toisenne. 2. Sinun katseesi näkee toisen kohdattavan juuri sellaisena kuin hän on. Katseesi näkee tai on valmiina myös näkemään toisen näkymättömän maailman. 3. Sinun korvasi eivät vain kuuntele vaan kuulevat toisen ihmisen viestin, sanat kertovat jotain ja sanojen välistä kuulet jotain. 4. Sinun kehosi reagoi niin, että sen kieli kertoo toiselle hyväksymisestä, läsnäolosta ja turvallisuudesta eikä torju toista. 5. Sinun tunteesi välittyvät ja aistivat toisen tunnetilan ja tukevat sitä.  

10 Merkityksettömiä kohtaamisia
ei ole olemassakaan.

11 ”Ainoastaan sydämellä näkee hyvin.
Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä” (Pikku Prinssi)

12 Koulu työpaikkana Kristilliset koulut Oppilaat – lapset, nuoret
Huoltajat Henkilökunta

13 Jeesus kohtasi ihmisen
Useita kohtaamisia Sykarin kaivon nainen Sakkeus: "Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin."

14 KOHTAAMINEN - minä ja sinä
Saamme sen mitä olemme toisilta ihmisiltä. Tommy Hellsten Yhteys on mahdollista vain siellä, missä välitetään, rakastetaan. Sinut ja minut on luotu rakastamaan, elämään rakkaudessa.

15 Rakkauden kokeminen on lähtöisin Jumalasta
Rakkauden kokeminen on lähtöisin Jumalasta. Kun koemme välittämistä aviopuolisoina, ystävien seurassa tai vaikkapa naapurin/kollegan iloisena tervehdyksenä aamuisin, on rakkautta. Rakkaudettomuudessa ei voi elää, siinä voi pelkästään selviytyä. Tommy Hellsten

16 Martin Buber: Minä ja sinä (1923)
Martin Buber ( ) oli yksi tärkeimmistä saksalais-juutalaisista ajattelijoista ja vaikuttajista. Hänen pää teoksensa Minä ja sinä (vuodelta 1923) Oikeaa kohtaamista, minä-sinä suhdetta ei voi tehdä ja suorittaa. Sitä ei voi pakottaa esille eikä millään menetelmällä saada aikaan. Ei ole kysymys tekniikasta. Kohtaaminen ei ole tieto-taito-tuote vaan nöyrtymisen ja suostumisen prosessi. Se on dialogi sanan syvimmässä ja varsinaisessa merkityksessä.

17 KERTOMUS, tapaus Mehe "Mitä minä odottaisin toiselta, kun käännyn epätoivoisena hänen puoleensa?" "Odottaisin sellaista läsnäoloa, joka kertoisi minulle, että elämässä sittenkin on mieltä.” (Buber)

18 Sinä olet Kristuksen kädet
Jumalalle ei nyt ole maailmassa muuta ruumista kuin sinun ruumiisi, ei muita käsiä kuin sinun kätesi, ei muita jakoja kuin sinun jalkasi. Sinun ovat ne silmät, joilla Jumala katsoo säälien tätä maailmaa; sinun ovat ne jalat, joilla Jumala kulkee tehden hyvää; sinun ovat ne kädet, joilla Jumala siunaa ihmisiä tänään. (Avilan Teresa)

19 ELÄMÄSTÄ ”Elämässä arvoa ei mitata menestyksellä, vaan sillä, kuinka saadut leiviskät on käytetty.” (tuntematon) ”Elääksesi vapaana ja onnellisena joudut uhraamaan ikävystymisen. Eikä se ole helppo uhri” (tuntematon)


Lataa ppt "Mitä on kohtaaminen oikeasti? Miten me kohtaamme toisen ihmisen?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google