Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet"— Esityksen transkriptio:

1 Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
ravitsemispäällikkö Elsi Lääveri ja ravitsemusterapeutti Mari Viiru

2 Kouluruoka Jokainen suomalainen esi- ja peruskoulun oppilas sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelija voi Suomessa nauttia maksuttoman kouluaterian. Suomessa on tarjottu maksuton ateria kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille vuodesta 1948 lähtien.

3 Ruokailu on olennainen osa lapsen hyvinvointia ja kasvua
Ruokailu on olennainen osa lapsen hyvinvointia ja kasvua. Kouluruokailussa lapsille ja nuorille opetetaan terveyttä, ruokailutapoja sekä suomalaista ruokakulttuuria Kouluruoka on pääsääntöisesti suomalaista perusruokaa. Hyvään kouluateriaan kuuluvat lämmin ruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, leipä, levite ja juoma. Lähde: Opetushallitus/ perusopetuslaki (628/1998)

4 Kouluaterian ravitsemuksellinen merkitys
Kouluruoan tulisi kattaa 1/3 koko päivän energiansaannista Toteutuessaan suositusten mukaisesti oppilaiden ravitsemukselliset tarpeet koulupäivän aikana tulevat täytetyksi Vaikutus kasvuun ja kehitykseen sekä työvireyteen Edistää terveellisten ruokatottumusten sisäistämistä

5 Mitä kouluruoan tulee sisältää (Kouluruokasuositus 2008)
Monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja Runsaskuituista leipää (mieluiten vähäsuolaista) Pehmeää kasvirasvalevitettä, kasviöljypohjaista salaattikastiketta Perunaa/riisiä/pastaa Vähärasvaista lihaa/leikkelettä Kalaa vähintään kerran, mieluiten kahdesti viikossa Rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita Vettä janojuomaksi

6 Kouluruokailua Heinolassa
Seuraavissa dioissa on kuvattu kaksi kouluateriakokonaisuutta. Aterioista on kuvattu malliannos ja se on ollut esillä kouluruokailun yhteydessä. Malliannoksen jälkeen on kuvia oppilaiden ottamista annoksista.

7 Malliannos Possukastike 150g, perunat 150g, lämmin kasvis 100g, salaatti 100g, näkkileipä, rasvaton maito 2dl Ateria on valmistettu pääosin kotimaisista raaka-aineista

8 Kuvia oppilaiden annoksista

9 Kuvia oppilaiden annoksista

10 Malliannos Ohrapuuro 300g, tuoremarjakeitto 120g, leikkele 30g, ruisleipä, rasvaton maito 2dl
Ateria on valmistettu kotimaisista raaka-aineista.

11 Kuvia oppilaiden annoksista

12 Kuvia oppilaiden annoksista

13 Kouluruoan väliin jäädessä
Iltapäivän vireystila laskee, keskittymiskyky heikkenee, väsyttää, päätä särkee Napostelu lisääntyy -> hammasterveys Alttius lihavuudelle lisääntyy, koska väliin jäänyt lounas lisää ruokamääriä muilla aterioilla sekä lisää napostelua Ravintoaineiden riittävä saanti on vaikeaa

14 Vanhempien vastuu Huolehtia, että lapsi oppii pienestä pitäen säännöllisen ateriarytmin Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala Tarjota lapselle terveellistä ja monipuolista ruokaa Vanhempi päättää mitä syödään, lapsi päättää kuinka paljon syö Pienemmille koululaisille välipalaa valmiiksi kotiin, suuremmat osaavat tehdä itse, jos on sopivat raaka-aineet

15 Heinolan ruokapalvelu
Toiminta-ajatus: Tuottaa asiakkaillemme maukkaita, terveellisiä aterioita sekä puhtaan ja turvallisen toimintaympäristön Asiakkainamme on arkipäivisin n kaupunkilaista. Valmistuskeittiöitä on 5 ja palvelukeittiöitä 13. Kaupungin ruokapalvelu työllistää noin 52 ammattilaista.

16 Kouluaterian keskimääräinen hinta on 2,80 €/ annos.
Elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaa. Kouluaterian keskimääräinen hinta on 2,80 €/ annos. Kustannukset jakautuvat seuraavasti: Elintarvikkeet 0,90 € Henkilöstömenot 1,30 € Vuokrat ja muut kulut 0,60 €

17 Kouluruoka keskustelu
Miten voisimme yhdessä vaikuttaa siihen, että oppilaat nauttisivat kouluruoan? Mitä hyvä kouluruoka on vanhempien mielestä?


Lataa ppt "Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google