Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opinnäytetyö: haahuilusta opintosuoritukseksi ja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opinnäytetyö: haahuilusta opintosuoritukseksi ja"— Esityksen transkriptio:

1 Opinnäytetyö: haahuilusta opintosuoritukseksi ja
asiantuntijan viestinnäksi Tuija Juntunen OAMK:n Tekniikan yksikkö lukuvuosi

2 Mikä opinnäytetyön tekemisessä yleensä tökkii?
aloittamisen ja työn jatkuva siirtäminen kärsimättömyys: aihe, eteneminen täydellisyyteen pyrkiminen liiallinen itsekritiikki epäonnistumisen pelko aikaisemmat kokemukset ankarasta kritiikistä/opettajasta yleinen haluttomuus tehdä kovaa työtä masennus työn etenemiseen liittyvät ongelmat kirjoittamiseen liittyvät ongelmat

3 Lisää tökkimistä… Opinnäytetyö tuntuu niin suurelta ja epämääräiseltä.
Kuinka se aloitetaan? Miten norsu syödään? Erityisesti työn tekemistä ja etenemistä on vaikea esitellä. Valmis tuote (”inssityö”) käsitetään ”esineenä”. Opiskelija ennakoi työnsä tekemistä valmiiden opinnäytteiden kautta. Etenemiseen sisältyy aina ennakoimattomuutta. Jopa nobelisteillakin osa ”ahaan” varassa – työ on aina yksilöllinen.

4 Miten se sitten onnistuu?
Päätä, että työ käynnistyy ja valmistuu, ja pysy päätöksessä. Tee realistinen suunnitelma (= projektisuunnitelma): järkevä aihe yhdistettynä toimivaan rajaukseen toimiva aikataulu toimiva työn organisointi johdonmukaisuus napakka raportointi itsenäisen ajattelun näkyminen  Muista: olet opinnäytetyöprojektisi projektipäällikkö.

5 Näinhän se on… Muista, että lopputulos on opinnäyte, tutkielma, ei elämäntehtävä. Opinnäyte on vain työtä: 400 työtuntia, 15 opintopistettä. Koska ojankaivuukin joskus päättyy, tulee opinnäytteelläkin olla loppu.  Lapio käteen. Vaatii oikean asenteen: Ei laajasti leviävä bestseller. Nobelia ei ehkä tule, mutta tietämyksesi nytkähtää eteenpäin. Suurin hyötyjä olet sinä itse (valmistuminen, tutkinto...). Osoitat osaamistasi myös työn tilaajayritykselle. ”Olennaisinta oli, että PÄÄTIN valmistua… Luulen, että se oli enemmän kiinni vankasta päätöksestä kuin käytettävissä olevasta ajasta.”

6 Teoriassa näin: aiheen valinta ja rajaus
ajoitus- ja resurssisuunnittelu kirjallisuuden etsintä lukeminen ja muistiinpanot tehtävän tarkennus aineiston hankinta tulokset, kokeilu tai testaus raportointi arviointi  käytännössä projekti, joka alkaa, jolla on välietapit ja joka päättyy

7 Alustava sisällysluettelo
Hyödyksi jo aivan alussa. Ajattelusi mutta ennen kaikkea alitajuntasi virittyy. Liiallinen ”järkevyys” alussa on pahasta. Anna ajatusten viilettää etenkin alussa! Suunnitelma rauhoittaa opinnäytteen tekijää antaa kuvan, että työllä on päätepiste ja se ylipäätään on hallittavissa.

8 Kirjoitustyö kannattaa aloittaa
mahdollisimman varhain, jolloin syntyy samalla vaikutelma, että työ valmistuukin joskus. Tyhjä tekstitiedosto tai suunnitelmapaperi on pahin. Muista, että teksti tuottaa tekstiä. Aseta sormesi rentoina näppäimille. Aloita mistä haluat: alusta, keskeltä, lopusta. Muista: kirjoittaminen on hiomista, tarkentamista.

9 Aloitteleva kirjoittaja vrt. asiantuntijakirjoittaja
Kirjoittajan ABC-kortti: Kirjoittamisprosessi aamiseen/

10 Lähteet Hakala, Juha T Mikä on iso G ja kuinka siitä selvitään. Powerpoint-diasarja. Luento OAMK:n tekniikan yksikössä opinnäytetyön, erityisesti pro gradun, tekemisen haasteista ja kokemuksia maisterihautomosta. Saatavissa: Hakupäivä Juntunen, Tuija Opinnäytetyön ohjaukset lukuvuosien aikana. Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu, tekniikan yksikkö.


Lataa ppt "Opinnäytetyö: haahuilusta opintosuoritukseksi ja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google