Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Keskustelun maksiimit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Keskustelun maksiimit"— Esityksen transkriptio:

1

2 Keskustelun maksiimit
Keskustelun yhteistoiminnan periaatteet

3 Keskustelun maksiimit (s. 31)
laadun maksiimi: sanottavalta vaaditaan laatua, mm. totuudessa pysymistä määrän maksiimi: riittävästi mutta ei liikaa sanottavaa olennaisuuden (relevanssin) maksiimi: sanottavan pitää liittyä tilanteeseen ja aiheeseen tavan maksiimi: huomio puhumisen tavassa (vältetään epäselviä, monitulkintaisia ja sekavia puheenvuoroja)

4 Laadun maksiimi pitäydy totuudessa
Milloin juna lähtee? Sinulla on jo tosi kiire.  juna on jo lähdössä. pitäydy totuudessa a. älä sano mitään minkä uskot epätodeksi b. älä sano mitään mihin sinulla ei ole riittävästi todisteita. Ei vielä. (Taustalla kuuluu pillin vihellys).  maksiimia rikottu

5 - Mitä pidit esityksestäni?
- Ihan kiva. Totuudesta voidaan tinkiä kohteliaisuuden nimissä. - Mitä tulee tenttiin? - Kaikki Aku Ankat.  ironia, jos maksiimia rikotaan tarpeeksi rajusti.  metafora, jos vaikuttaa valheelta: ruvetaan etsimään apua figuratiivisesta puheesta Hänen hymynsä valaisi koko huoneen.

6 Määrän maksiimi - Joitko kaiken maidon? - Join lasillisen.
 ei juonut kaikkea. - En/Join. Älä puhu enempää kuin on tarpeen, äläkä liian vähän: esitetään vahvin mahdollinen väite. Jotkut oppilaat tulivat juhliin. (Kaikki olisi liian vahva)

7 Olennaisuuden maksiimi
Työhakemuksesta: Hakijalla on kaunis käsiala.  työ vaatii/luonnetyyppi/parasta mitä voi sanoa hakijasta Pyritään löytämään asioiden välinen yhteen- kuuluvuus. Ole relevantti: pysy asiassa.   

8 Olennaisuuden maksiimin rikkomisia
Ystävä pistäytyy Marjan työpaikalla: Ystävä: Herranjumala mikä läjä töitä sinun työpöydälläsi! Marja: Lähdetääs kahville.  Marja ei voi juuri nyt vastata kysymykseen. Maija: Jonna soitti just. Teppo: No mitäs se halus? Maija: Soitti autosta. Haluis mennä Ståhlbergille kahville. Teppo: Annoitsä sille ajo-ohjeet?

9 Tavan maksiimi Pyri selkeyteen, johdonmukaisuuteen ja lyhyyteen.
vältä monitulkintaisuutta vältä epämääräisyyttä puhu lyhyesti pysy järjestyksessä (syy-seuraus) Pomo joutui epäsuosioon ja siirtyi muihin tehtäviin.

10 Maksiimien ongelmia Yleisluontoisia ja epämääräisiä
Usein vaikea päätellä, mitä maksiimia oikeastaan rikotaan.


Lataa ppt "Keskustelun maksiimit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google