Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VERKKOTUNNUKSET  Mikä on Domain eli verkkotunnus?  Domain eli verkkotunnus mahdollistaa henkilöasiakkaalle persoonallisen ja helposti muistettavan sähköposti-

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VERKKOTUNNUKSET  Mikä on Domain eli verkkotunnus?  Domain eli verkkotunnus mahdollistaa henkilöasiakkaalle persoonallisen ja helposti muistettavan sähköposti-"— Esityksen transkriptio:

1 VERKKOTUNNUKSET  Mikä on Domain eli verkkotunnus?  Domain eli verkkotunnus mahdollistaa henkilöasiakkaalle persoonallisen ja helposti muistettavan sähköposti- ja kotisivuosoitteen esimerkiksi mallidomain.fi tai mallidomain.com.  Sähköpostiosoitteessa domain näkyy @- merkin jälkeen, esim. matti.mallikas@mallidomain.fi. Kotisivujen osoitteessa domain näkyy seuraavasti: http://www.mallidomain.fi/

2 VERKKOTUNNUKSET  Domainin voit keksiä itse. Se voi olla esimerkiksi lempinimi, perheen sukunimi, harrastukseen liittyvä sana tai vaikkapa yhdistyksen nimi. Domain-nimen on oltava hyvän maun mukainen, eikä se saa loukata yritysten nimi- tai tavaramerkki- oikeuksia.

3 VERKKOTUNNUKSET  Fi-domain vapautui henkilöasiakkaille 1.3.2006.  Eu-domain vapautui henkilöasiakkaille ja yrityksille 7.4.2006

4 Fi- VERKKOTUNNUKSET  Verkkotunnuksia voi hakea yksityishenkilö, yritys tai yhteisö  Fi-verkkotunnus voi olla 2-63 merkkiä pitkä.  sallittuja merkkejä ovat kirjaimet a – z, numerot 0 - 9 ja väliviiva (-). Lisäksi sallittuja kansallisia merkkejä ovat kirjaimet å, ä ja ö sekä suomessa puhuttavan saamen kielen merkit.

5 Fi- VERKKOTUNNUKSET  Yksityishenkilö voi hakea etunimen ja sukunimen yhdistelmää verkkotunnukseksi vain, jos on itse samanniminen.  Verkkotunnus ei saa sisältää loukkaavia tai rikolliseen toimintaan kehottavia ilmaisuja, eikä verkkotunnuksia saa hakea varastoitavaksi jälleenluovutustarkoitukseen.  Yhteisömuodon tunnuksia (esim. oy, osakeyhtiö), sanaa tavaramerkki sekä maailmanlaajuisia ja maatunnuksia (esim. com, net, org, fi tai dk) ei voi hakea verkkotunnukseksi.

6 Eu-VERKKOTUNNUKSET  Eu-domain on Euroopan Unionin alueella toimiville yrityksille ja yksityishenkilöille rekisteröitävissä oleva domain, joka erottuu muista domaineista uuden eu- päätteensä osalta. Henkilöasiakkaat voivat rekisteröidä esimerkiksi domainin, joka on muotoa etunimisukunimi.eu.

7 VERKKOTUNNUKSET  Kaikki muut verkkotunnukset ovat ns. vapaata riistaa paitsi fi- tunnukset, joita valvoo ja myöntää viestintävirasto  Kaikki muut verkkotunnukset haetaan kuka ensin ehtii mentaliteetilla  Palvelun tarjoajia on useita netissä, joista voi hakea verkkotunnuksia

8 VERKKOTUNNUKSET  Imagoltaan vakuuttavin yritysmaailmassa Suomessa on fi-tunnukset ja globaalisesti com-verkkotunnukset.  Palvelun tarjoajat kokoavat yksityisen henkilön ja yrityksen vaatimusten mukaan www-sivut ja määrittävät sen mukaan hinnat.  Fi- verkkotunnuksen käytöstä viestintävirasto veloittaa 48 € / kolme vuotta.

9 Fi-VERKKOTUNNUKSET  Verkkotunnus ei saa alkaa väliviivalla eikä päättyä väliviivaan.  Verkkotunnuslain mukaan hakija vastaa siitä, että verkkotunnus ei oikeudettomasti perustu toisen suojattuun nimeen tai tavaramerkkiin.  Verkkotunnuslain mukaan hakija vastaa myös siitä, että verkkotunnus ei oikeudettomasti perustu luonnollisen henkilön nimeen.

10 Fi- VERKKOTUNNUKSET  Verkkotunnuksen ja rekisteröidyn nimen täytyy olla täsmälleen toisiaan vastaavia. Ainoa sallittu poikkeus on yksilöimättömän osan (esim. yhteisömuodon tunnus Oy) pois jättäminen. Näin ollen Matti Virtanen Oy voi hakea verkkotunnukseksi mattivirtanen.fi, mutta Kuljetusliike Matti Virtanen Oy ei. Nimen rekisterinumeroa kysytään hakemuslomakkeessa. Viestintävirasto tarkastaa annetut tiedot verkkotunnusta haettaessa.

11 Fi-TUNNUKSEN HAKUPROSESSI  Yhteys viestintävirastoon tai palveluntarjoajaan  Palvelun tarjoajan kanssa voi tehdä sopimuksen, jossa palvelun tarjoaja hoitaa koko prosessin alusta loppuun.  Palvelun tarjoajalta tarvitset vähintään kaksi nimipalvelinta, joihin haettava fi- verkkotunnus on määritelty, vaikka hakisit itsenäisesti viestintävirastosta tunnusta.

12 Fi- TUNNUKSET YKSITYISILLE HENKILÖILLE  1.3.2006 tuli mahdolliseksi yksityisen henkilön saada itselleen fi-verkkotunnus käyttöön  Fi-verkkotunnus on lähtökohtaisesti hakijan vapaasti valittavissa. Se voi olla mikä tahansa yleissana, esimerkiksi harrastukseen liittyvä yleissana, lempinimi tai omaan nimeen perustuva.

13 Fi- TUNNUKSET YKSITYISILLE HENKILÖILLE  Yksityishenkilö saa hakea etu- ja sukunimestä muodostuvaa, henkilönimeen perustuvaa verkkotunnusta vain omalla nimellään.  Fi-verkkotunnusta hakevan yksityishenkilön tulee olla 15 vuotta täyttänyt ja hänellä tulee olla suomalainen henkilötunnus sekä kotikunta Suomessa. Alle 15-vuotiaan lapsen vanhemmat eivät voi hakea fi-verkkotunnusta lapsensa puolesta.

14 Fi- TUNNUKSET YKSITYISILLE HENKILÖILLE  Fi-verkkotunnusta on mahdollista hakea Viestintäviraston verkkotunnuspalvelusta internetissä osoitteessa https://domain.ficora.fi/ tai internet- palveluntarjoajan kautta. https://domain.ficora.fi/  Haettaessa fi-verkkotunnusta verkkotunnuspalvelusta hakijan tulee olla rekisteröitynyt verkkotunnuspalvelun käyttäjäksi ennakkoon ja lisäksi hakijalla tulee olla käytettävissään vähintään kaksi nimipalvelinta, joihin haettava fi-verkkotunnus on määritelty.

15 Fi- TUNNUKSET YKSITYISILLE HENKILÖILLE  Haettaessa verkkotunnusta palveluntarjoajan kautta palveluntarjoaja pystyy järjestämään verkkotunnuksen hakijan puolesta tarvittavat nimipalvelimet sekä toimittamaan samalla palvelut, joissa fi-verkkotunnusta voi hyödyntää, kuten esimerkiksi kotisivutilan sekä sähköpostiosoitteen.  Verkkotunnus maksaa 48 euroa/kolme vuotta  Palvelun tarjoajat velottavat erikseen tietokoneen serveriohjelmista ja muista palveluista.

16 Fi- TUNNUKSET YKSITYISILLE HENKILÖILLE  Globalisoituneessa internetissä fi- verkkotunnus on luotettava valinta, koska fi-verkkotunnukset myöntää Viestintävirasto. Se pyrkii ehkäisemään fi- verkkotunnusten tietoturvauhat jo ennakolta ja pystyy tarvittaessa peruuttamaan väärin perustein haetut fi- verkkotunnukset. Lisätietoja fi- verkkotunnusten eduista löytyy yksityishenkilöille suunnatussa palvelussa, osoitteessa http://www.omafi.fi/. http://www.omafi.fi/

17 TUNNUKSET YKSITYISILLE HENKILÖILLE  Esimerkki tunnuksen tarjoajasta:  Elisa Kotidomain –palvelun avulla voit rekisteröidä fi, eu, com, net, org, biz, info ja name –päätteisiä domaineja. Palvelu sisältää rekisteröinti- ja kausimaksut edellä mainituille päätteille, paitsi fi- päätteelle. Fi -päätteen rekisteröinnin yhteydessä veloitetaan Viestintäviraston rekisteröinti- ja kausimaksu kolmelle vuodelle.


Lataa ppt "VERKKOTUNNUKSET  Mikä on Domain eli verkkotunnus?  Domain eli verkkotunnus mahdollistaa henkilöasiakkaalle persoonallisen ja helposti muistettavan sähköposti-"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google