Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne."— Esityksen transkriptio:

1 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne seudulla edellyttää? Hämeenlinna 2.11.2006 Erikoistutkija Liisa Heinämäki, Stakes, Jyväskylän alueyksikkö

2 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö2 Visio: Sosiaalialan kehittämisyksikkö on alansa kehittämisasiantuntija alueellaan. Sosiaalialan kehittämisyksiköt muodostavat kunnille tutkimus- ja kehittämistoiminnan pysyvän rakenteen. Kehittämisyksiköt ovat alansa osaavia asiakaspalveluyksiköitä, joiden henkilöstö on alan normien ja pätevyysvaatimusten mukaista. Kehittämisyksikön alueellisuuden / seudullisuuden määrittely voi vaihdella substanssiperustaisesti. Lähtökohtana on toiminnallisesti tarkoituksenmukainen kehittämisalue.

3 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö3 Visio: Sosiaalialan kehittämisyksikkö on alansa kehittämisasiantuntija alueellaan. 2/3 Kehittämisyksiköt ovat sosiaalialan asiakastyötä tekeviä, pitkäjänteisesti kehittäviä ja tutkivia, oppivia yhteisöjä. Yksiköihin liittyvän tutkimuksen muodostumista ohjaa vahva kytkentä käytännön asiakastyöhön. Kehittämisyksiköt lisäävät oman alueensa henkilöstön ammatillista osaamista ja mallintavat muille alueen yksiköille erilaisia tapoja kytkeä kehittämistoiminta yksikön perustehtävään.

4 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö4 Visio: Sosiaalialan kehittämisyksikkö on alansa kehittämisasiantuntija alueellaan. 3/3 Kehittämisyksiköt toimivat tiiviissä alueellisessa yhteistyössä. Keskeisiä toimijoita ovat alueen kunnat, alan järjestöt sekä oppi- ja tutkimuslaitokset. Kehittämisyksiköt ovat osa seudun kehittämisrakennetta (kytkentä osaamiskeskukseen vahva). Erityisen keskeistä on oppilaitosyhteistyö, joka toteutuu usealla tavalla, mm opinnäytetöinä, tutkimuksina, käytännön opetuksena, työelämävaihtona ja koulutusyhteistyönä.

5 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö5 Kehittämisyksikön tehtävät kehittää uusia ja parantaa olemassa olevia asiakastyön muotoja, palveluiden tuotantotapoja ja palvelurakenteita kokoaa alueella jo tehdyn kehittämistyön ja välittää sitä toimijoille. huolehtii alansa käytäntötutkimuksesta: tutkii, kehittää ja arvioi asiakkaiden tarpeista lähtevää palvelujen tuottamista ja sosiaalialan asiakastyön toimintatapoja tunnistaa ja kokoaa perus- ja täydennyskoulutuksen tarpeita ja välittää niitä koulutuksen tuottajille.

6 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö6 Rakenteelliset kriteerit 1.Kehittämisyksikön toimintarakenne on verkostoitunut 2.Yksikön toiminnan rakenteet mahdollistavat tutkimus- ja kehittämistoiminnan 3.Yksikön rahoitukseen on sitoutunut valtaosa seudun kunnista valtion rahoituksen ohella. 4.Yksikössä on kehittämistyön mahdollistava selkeä johtamistapa ja –rakenne.

7 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö7 Alueellisuuden / seudullisuuden kriteerit 5.Kehittämisyksikkö on alueen kuntien yhteistä toimintaa. Alueen keskeiset toimijat ovat mukana suunnittelussa. Yhteistyö on konkretisoitu. 6.Yksikkö välittää kehittämis- ja tutkimustietoa alueelle / seudulle suunnitemallisesti. 7.Yksikkö kehittää alueellisia / seudullisia asiakasprosesseja

8 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö8 Toiminnan kriteerit: Osaamisen jakaminen, kehittämistyö ja tutkimus 8.Yksikkö osallistuu omalla substanssialueellaan alueen tutkimus-, kehittämis- ja koulutustoimintaan. 9.Kehittämisyksiköt tunnistavat ja jakavat alueellaan kertynyttä kokemustietoa. 10.Yhteisöllä on kokemusta ja osaamista kehittämistyöstä ja kehittämisprosesseista. 11.Kehittäminen on suunnitelmallista ja kytkeytyy systemaattisesti substanssialueen strategiseen kehittämiseen. 12.Kehittämisyksikkö tukee eri tahojen tutkimusta, osallistuu tutkimusprosesseihin ja / tai toteuttaa itse käytäntöjen tutkimusta.

9 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö9 Kehittämisen edellytyksiä Kehittämisyksikössä ratkaistava miten kytketään kehittäminen perustehtävään -vai onko kehittäminen perustehtävään kuuluvaa? miten rakenteistetaan ja resursoidaan miten tunnistetaan ja mallinnetaan miten tuotokset dokumentoidaan ja jaetaan miten vuoropuhelu muiden yksiköiden kanssa järjestetään Kehittämisen tarpeet käytännön asiakastyöstä – kuinka saadaan esille?

10 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö10 Käytäntötutkimuksen toteuttaminen Tutkimusotteen kytkeminen kehittämiseen; käytännön ja tutkimuksen yhteys esim. palvelujärjestelmän, asiakastyön, kehittämistyön tutkimus työprosessien arviointi Toimiva opinnäyte- ja tutkimusyhteistyö alueen oppilaitosten kanssa kehittämisyksikkö pysyvänä rakenteena hyvä kumppani Osallistuminen valtakunnallisiin tutkimuksiin ja kehittämishankkeisiin ym.

11 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö11 Seudullinen kehittäminen Kehittämisyksikössä voidaan koota kentän kehittämisprosessit jaettavaksi ja näkyväksi aikaisemmat kehittämisprosessit ja tuotokset esiin hyvien käytäntöjen kehittäminen ja jakaminen Kehittämisyksikkö voi tarttua kehittämisideoihin ja – tarpeisiin alueen oman kehittämistyön ja –tarpeiden pohjalta Kehittämiselle vertaisprosesseja ’pienet’ kehittämiskohteet voivat jäädä esiin nousematta; kehittämisyksikkö voi koota kehittämistarpeen laajemmaksi prosessiksi

12 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö12 Alan vaikuttavuutta seudulla Kehittämisyksikkö alueellisena kokoajana mahdollistaa pitkäjänteisempää kehittämistä ja vaikuttavuutta esim. oppilaitosyhteistyön kautta ( perus- ja täydennyskoulutus) kunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamalla tutkimuksella perusteltuja muutostarpeita Kehittämisyksikkö edustaa alueellaan alansa asiantuntijaa

13 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö13 Henkilöstön verkostoiminen seudullisesti Henkilöstölle vertaisverkosto jatkuvan työssä oppimisen tukeminen työssä jaksamisen kysymykset kanava ajankohtaisen tiedon välitykseen mahdollisuus paneutua oman alan ja alueen ajankohtaisiin kysymyksiin Osaamisen tunnistaminen seudulla olemassa oleva osaaminen ja sen jakaminen tarvittava osaaminen ja sen kehittäminen

14 Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö14 Palvelujen kehittäminen Kehittämisyksiköiden tavoitteena palveluiden kehittäminen kuntalaisille hyvät palvelut asuinkunnasta riippumatta palvelujärjestelmän kehittäminen sisällöllisesti ja toiminnallisesti Edellyttää palvelutarpeen kokoamista ja seurantaa seudullista palvelustrategiaa


Lataa ppt "Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google