Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opasnet – väline tieteellisen tiedon jalkauttamiseen Jouni Tuomisto, Ympäristöterveyden osasto, THL, Kuopio.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opasnet – väline tieteellisen tiedon jalkauttamiseen Jouni Tuomisto, Ympäristöterveyden osasto, THL, Kuopio."— Esityksen transkriptio:

1 Opasnet – väline tieteellisen tiedon jalkauttamiseen Jouni Tuomisto, Ympäristöterveyden osasto, THL, Kuopio

2 THL:n strategia pähkinänkuoressa: Vaikuttavuus, vaikuttavuus, vaikuttavuus. Meiltä vaaditaan entistä enemmän näyttöä siitä, mitä parannuksia tuottamamme tieto on saanut aikaan yhteiskunnassa: –Terveyden parantumista –Eriarvoisuuden vähenemistä –Rahan säästöä –Kriisien välttämistä tai niistä kunnialla selviämistä. –  Jos tuottamamme tieto ei leviä yhteiskuntaan, sillä ei voi olla myöskään vaikutusta. Tieteellinen julkaiseminen ei riitä.

3 Vaikuttavampi tutkimus on kiinni kulttuurista ja toimintatavoista Vaikuttavuus on paljon kiinni tiedon jakamisesta ja toisaalta yhteiskunnallisten kysymysten kysymisestä. –Jakaminen ja keskustelu johtavat toisaalta yhteiskunnassa olevan ymmärryksen lisääntymiseen, toisaalta ne auttavat tutkijoita näkemään mikä heidän työssään on tärkeää. Sopivat työkalut helpottavat toimintatapojen muutosta. Opasnet on verkkotyötila tiedon jalostamiseen ja jakamiseen. Se on suunniteltu helpottamaan tietotyötä aiheesta riippumatta.

4 Hämeenkyrön jätteenpolttolaitos: yhteiskunnallista keskustelua tieteellisistä kysymyksistä Hämeenkyröön suunniteltiin 2006 jätteenpolttolaitosta. Hankkeella oli sekä kiivasta kannatusta että vastustusta. THL/YMTO tuotti asiasta tietosivun, teki alustavia laskelmia terveysvaikutuksista ja moderoi kansalaiskeskustelua. Työ tehtiin avoimesti Opasnetissä. http://fi.opasnet.org/fi/Hämeenkyrön_jätteenpolttolaitos http://fi.opasnet.org/fi/Keskustelu:Hämeenkyrön_jätteenpolttolaitos

5 Työkaluja ketjuun tutkimus  arviointi  keskustelu  päätöksenteko Opasnet. Opasnet on verkkotyötila tutkimuksen ja arviointien tekemiselle ja niistä tiedottamiselle. Sen työkalut kytkeytyvät saumattomasti yhteen.Opasnet Opasnet-wiki on käyttäjän rajapinta verkkotyökaluun. > 2000 sivua menetelmäkuvauksia, tietoa, arviointeja ja keskustelua arviointien osa-alueista.Opasnet –Opasnetissä on avoin ja suljettu osio. –Kuka tahansa voi lukea avoimen osion sisältöä ja myös kommentoida sitä. Sisällön muokkaamiseenkin voi osallistua kuka tahansa, mutta se vaatii rekisteröitymisen. –Keskustelusivut, joihin vedetään yhteen aiheista käytävää keskustelua. Opasnet-kanta on hyvin joustava tietokanta, johon voi tallentaa melkein mitä tahansa jonkin arvioinnin kannalta olennaista tietoa.Opasnet-kanta Opasnet-laskenta on mallitusalusta helpolle tai vaativalle matemaattiselle laskennalle R-tilasto-ohjelman avulla.Opasnet-laskenta Opasnet-tiedostonhallinta on järjestelmä, johon voidaan ladata tiedostoja (esimerkiksi taustaraportteja ja artikkeleita) ja josta ne voidaan kytkeä haluttuihin aiheisiin eli Opasnetin sivuihin.Opasnet-tiedostonhallinta

6 Esimerkkejä töistä ja toiminnallisuuksista Kansalaiskeskustelu ympäristöterveydellisestä aiheesta: HämeenkyröHämeenkyrö Tutkijoiden yhteenvetämä julkinen keskustelu: sikainfluenssarokote sikainfluenssarokote Tutkimuksen ja sen tulosten kuvaus: sarkoomatutkimus sarkoomatutkimus Terveysvaikutusten arviointi ja siihen liittyvä mallilaskenta: radon sisäilmassaradon sisäilmassa Sähköinen käyttäjäkysely ja tulosten analysointi: Joensuun kaupunkisuunnittelu Joensuun kaupunkisuunnittelu YTOKin näytteenhallintaanäytteenhallintaa

7 Toimintaperiaatteet tietotyön tekemisessä Opasnetissä Kaiken työn voi tehdä samassa paikassa. Muutamalla yleiskäyttöisellä perustyökalulla hoidetaan suurin osa työstä. Työ tehdään heti niin avoimesti kuin tieto sallii, jolloin julkaiseminen tapahtuu ”itsestään”. –Tiedon avaaminen myöhemmin pala kerrallaan tehdään myös helpoksi. Modulaarisuus: työ pilkotaan valmiiksi järkeviin palasiin, joita voi työstää itsenäisesti. Lainaaminen: Olemassa olevien tietojen lainaaminen tehdään mahdollisimman helpoksi niin THL:n sisällä kuin yhteiskunnassakin.

8 Opasnetin asiakaslupaus Tavoite on ollut, että mitä tahansa arviointityössä pitääkin tehdä, Opasnet tarjoaa siihen työkalut. Asiakaslupaus: Jos jonkin tietotyön tekeminen Opasnetissä on mahdotonta, käynnistämme kehitysprojektin sen toiminnallisuuden sisällyttämiseksi. –Käytännössä uuden kehittämistä tärkeämpää on ollut olemassa olevien toiminnallisuuksien opettaminen ja käyttöönotto. Tämä edistää samalla myös työtapojen harmonisointia.


Lataa ppt "Opasnet – väline tieteellisen tiedon jalkauttamiseen Jouni Tuomisto, Ympäristöterveyden osasto, THL, Kuopio."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google