Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ikääntyneet ja päihteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ikääntyneet ja päihteet"— Esityksen transkriptio:

1 Ikääntyneet ja päihteet

2 Yleistä Suomen päihdetilanteesta:
Kannabista kokeillut 17 % väestöstä (15–69-vuotiaat). Amfetamiineja on kokeillut n. 2 % ja opiaatteja 1 %. Lääkkeiden väärinkäyttöä 7 % koko väestöstä. Viihdekäyttäjiä on ns. ongelmakäyttäjiä paljon enemmän. Alkoholijuomien kokonaiskulutus vuonna 2013 oli 11,6 litraa 100-prosenttista alkoholia (773 keskikaljaa) jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. 8. ja 9 lk. (2013) kerran viikossa tai useammin juo 5 % 18v pojista juo viikoittain 40 %! Armeijapalveluksen lopettaneista 55 % on kokeillut huumeita. AMK ja yliopisto opiskelijoista 23 % on kokeillut jotain huumetta (sis. lääkkeet + alkoholi). Kokeilleista 40,5 % käyttänyt pilveä 5 krt tai enemmän Tietoa löytyy netistä: kouluterveystutkimus, Taskumatti, Sotkanet, Reitox ym.

3 Alkoholin vaikutuksia:
Yli 70 sairautta liittyy alkoholiin ja yli 60 sairauden (ICD-10 luokitus) yhteys on täysin selkeä. 80 % syövistä voitaisiin estää pidättäytymällä tupakoinnista ja alkoholin käytöstä. Alkoholi on työikäisten miesten ja naisten yleisin kuolinsyy. Julkisen sektorin kulut (2010): alkoholista 0,9–1,1 miljardia euroa, huumeet n. 250 miljoonaa euroa. Syöpien riskiä aivan erityisesti nostaa alkoholin ja tupakan yhteiskäyttö. On kuitenkin todettu, että jo hyvin pienikin alkoholi lisää syöpäriskiä.

4 Päihteet vaikuttavat kaikilla elämän osa-alueilla
Psykofyysinen + välttää vieroitusoireet + välitön hyväolo - Vastustuskyky laskee - Elämän merkityksettömyys - Masennus Fyysinen Psyykkinen + "terve olo" Henkinen - Aivot, maksa, keuhkot, verisuonet + ongelmat unohtuu - Elämän hallinta heikkenee + yhteys "suurempaan" Päihteiden käyttö vaikutta kaikilla elämän osa-alueilla, jolloin tukeakin/vaihtoehtoja on löydettävä kaikilla alueilla. Kokonaisvaltaista kohtaamista. Päihteiden käyttö palvelee aina käyttäjäänsä. (ei muuten käyttäisi….). - Tyhjyyden tunne Päihteiden käyttö Sosiaalisfyysinen Psykososiaalinen + paikka, mihin mennä (baari) - läheisten huoli Sosiaalinen - asioiden hoito heikkenee + uusi kaveriverkosto + käytön "hyödyt" - käytön haitat

5 Ikääntyneet ja päihteet
Ikääntyneiden määrä kasvaa: elinikä pitenee, väestörakenne muuttuu Kulttuurinen muutos: märkä sukupolvi eläköityy, raittiita naisia yhä vähemmän, alkoholi ei enää tabu / kielletty Tietoa vähän: mitä iäkkäämmistä puhutaan, tutkimukset ”loppuvat” Palvelujärjestelmä puutteellinen: ikäspesifi päihdetyö puutteellista, omia palveluita vielä vähän, yleispalveluissa ei oteta herkästi puheeksi Ikääntyneet käyttävät myös muita päihteitä 5. Esim. kannabista palvelutaloissa. Parantaahan se ruokahalua ja vähentää kipuja….

6 Ikääntyneet: Tiedetään: Osa yleistä päihdekulttuuriamme
Ongelmat kasaantuu (ikääntyneiden ja nuorten joukossa) Eivät ole yhteneväinen ryhmä Tutkittua tietoa vähän (erityisesti yli 70-vuotiaista), yhä hieman tabu aihe Tiedetään: Raittiiden määrä vähenee Kulutus kasvaa tasaisesti Ikääntyviä suurkuluttajia on n. 5 % Juovien naisten osuus kasvaa Ikääntynyt ei ole enää "vanhus”, vaan hyväkuntoinen toimija Ammattilaisten koulutus valmentaa huonosti ikääntyneiden päihdeongelman tunnistamiseen ja kohtaamiseen 2012 yli 65-> 1 miljoona, n. 1,49 miljoonaa Erityisesti raittiiden naisten määrä vähenee ikäihmisten ryhmässä. Ennen heitä oli huomattavasti enemmän.

7 Ikääntyneet: Ikääntyneistä alkoholiongelmaisista 2/3 on aloittanut nuorena tai työiässä, 1/3 aloittaa eläkeiässä Piiloteltua, piilossa olevaa, hävettyä (itse vai toinen?) Peruspalvelut tärkeitä, koska kohdennettuja on vähän Riskitekijöitä: läheisten kuolemat, yksinäisyys, sairaudet, kipu, toimintakyvyn heikkeneminen, turhuuden tunne, ajanviete, myönteinen suhtautuminen alkoon lisääntynyt, masennus ja mielenterveysongelmat Suojaa: läheiset perhesiteet, mahdollisuus toimintaan, osallisuus, päihteetön yhteisö, johon kuulua, mahdollisuus keskustella ja saada tietoa käytöstä, tarpeellisuuden tunne, harrastukset

8 Itsemääräämisoikeus? Työn lähtökohta = keskustella voi silti haitoista
Ei tarkoita, että seniori voi tehdä mitä haluaa Itsemääräämisen rajat? Esim. koti – palvelutalo, kenen ehdoilla eletään? Kauanko hoidetaan, kun asiakas mitätöi toiminnallaan hoidon tulokset? Vastuu päätöksistään, välitön vai koko elämää koskeva? Vastuu: ei tarvitse hakea absolutismia, vaan haitattomampaa käyttöä /riskit tunnistavaa käyttöä. Jos käyttöä on palvelutalossa, vaikuttaa muiden asukkaiden elämään ja heillä olisi halutessaan oikeus päihteettömään ympäristöön. SPR: herättely, kunnioitus, tietoisuuden lisääminen, tuki, kokonaisvaltaisuus… Ihmistä ei tuomita, vaikka toimintaa ei hyväksytä.

9 Alkoholin käytön riskirajat:
Riskirajat yleistyksiä, yksilölliset erot merkittäviä. Yli 65-vuotiaat 7 annosta/vko tai 2 annosta/kerta. (Päihdelinkissä yli 65 -vuotiaiden oma laskuri) Terveet, työikäiset: Miehet 24 annosta/vko tai 7 annosta/kerta. Naiset 16 annosta/vko tai 5 annosta/kerta. Riskiraja ei ole turvaraja! On todettu, että kaatumistapaturmien riski kasvaa, jos yli 65 vuotias käyttää alkoholia yli seitsemän annosta viikossa. Riskirajat ovat maakohtaiset ja ovat Suomessa useita muita maita korkeammat! Niiden laskemista suunnitellaan. Alkoholiannos = 12 g alkoholia =pullo keskiolutta (33 cl) =lasi mietoa puna- tai valkoviiniä (12 cl) =annos väkevää viiniä (8 cl) =annos viinaa (4 cl)

10 Humala? Humaltumiseen vaikuttaa määrä, vahvuus, juontinopeus, sukupuoli, hlön koko, ikä, hormonaaliset ja fysiologiset tekijät, ruokailu, lääkitys Toleranssi (käytön sietokyvyn nousu) vaikuttaa lähinnä humalan tuntemukseen ei sen määrään Naiset humaltuvat herkemmin, koska heidän kehossaan on enemmän rasvaa ja vähemmän vettä.

11 Iän tuomia muutoksia: solujen vesipitoisuus laskee, jolloin humaltuu herkemmin vieroitusoireet vaikeampia ja pidempikestoisia, koska keho palautuu / korjaa hitaammin fyysiset oireet näkyvät herkemmin tapaturma-alttius kasvaa sairaudet pahenevat tai saavat ”alkusykäyksen” edistää masennusta yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa yleisiä vaikuttaa herkemmin verenpaineeseen, sokeritasapainoon Alkoholi voi heikentää tai vahvistaa lääkkeiden vaikutusta. Esim. lisää verenpainelääkkeiden vaikutusta, jolloin paineet laskevat liian alas ja seurauksena on kaatuminen, jopa tajuttomuus. Esim. verenohennuslääkkeiden käytön seuraaminen lähes mahdotonta yhtäaikaisen alkoholin käytön ohessa

12 Alkoholin vaikutuksia:
Sydän ja verisuonitaudit: lisää äkkikuoleman riskiä rytmihäiriöt lisääntyy nostaa verenpainetta, mutta lisää verenpainelääkkeiden vaikutusta =>kaatumiset Vaikutuksia diabetekseen, syöpään, epilepsiaan, osteoporoosia, virtsavaivoihin, altistaa infektioille…. Uni: REM-uni vähenee krapulassa uni levotonta, heräilyä lisää kuorsausta, hengityskatkoja unilääkkeen vaikutus voimistuu ja pitenee keho tottuu alkoholin vaikutukseen ja hlö kokee, että rentoutuminen vaatii alkoholia…

13 Viitteitä alkoholin liikakäytöstä:
masennus, unettomuus vatsavaivat sydämen rytmihäiriöt, verenpaineen heittely hikoilu huono hygienia talouden laiminlyönti lisääntynyt tapaturma-alttius sokeritasapainon heittely lisääntynyt ärtyneisyys, salailu

14 Seka/yhteiskäytön riskit merkittäviä:
Tahallisia ja TAHATTOMIA Alkoholi potensoi tai heikentää lääkkeiden vaikutuksia Vaikutusten kesto muuttuu Entä kun lääkkeet unohtuu tai ne ottaa kaksi kertaa? "Järjesti dosetin uudelleen, kun tippui lattialle"

15 Puheeksiottaminen: Miksi se olisi vaikeata?
Ikääntyneet kertovat mielellään Rationaalista keskustelua, huomioita Odotus: luottamus ja turvallisuus, ei päihdetietoa Hyvä tapa voimaannuttaa Häpeä on aina osa päihdeongelmaa. Sitä ei pidä kuitenkaan ruokkia. SPR:n Varhaisen Puuttumisen koulutus antaa eväitä myös päihteitä käyttäviä senioreita kohtaaville, sisältää sopivia harjoituksia. Kurssit verkkosivuilla.

16 TARJOA TUKIPALVELUITA/ OHJAA NIIHIN, HAITTOJEN VÄHENTÄMINEN
HAVAITSE TARKISTA OTA PUHEEKSI TUE MOTIVOITUMISTA SPR:n VarPu-malli valmentaa myös ikääntyneiden kanssa käytäviin kunnioittaviin keskusteluihin. TARJOA VAIHTOEHTOJA TARJOA TUKIPALVELUITA/ OHJAA NIIHIN, HAITTOJEN VÄHENTÄMINEN "PÄÄTÖSVIESTI"

17 Lisätietoja / valmiuksia
Punaisen Ristin päihteiden käytön ehkäisyyn valmentava koulutus eli Varhaisen Puuttumisen –kurssi Te toja ikääntyneiden kanssa toimiville ja ikääntyneille Ikaantyneidenpaihdetyo.fi A-klinikka, THL, jne Suomen Punainen Risti / Päihdetyö Osastoissa terveystoiminnan yhteyshenkilöt Piirien päihdetyön yhdyshenkilöt Keskustoimisto suunnittelija: Te toihin on valmiita keskustelu / koulutuspohjia. Lähteitä: PDF-aineistoja:


Lataa ppt "Ikääntyneet ja päihteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google