Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Energiatehokkaan ja kosteusturvallisen rakentamisen laadunvarmistus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Energiatehokkaan ja kosteusturvallisen rakentamisen laadunvarmistus"— Esityksen transkriptio:

1 Energiatehokkaan ja kosteusturvallisen rakentamisen laadunvarmistus

2 Energian säästön pelikenttä
Rakennuttaja määrittää energiatehokkuuden ja laadun vaatimukset suunnittelijat kuvaavat viranomaisvaatimukset täyttävän ja laadukkaan lopputuloksen työnjohto luo edellytykset laadun tekemiselle. Työntekijät toteuttavat rakenteet ja detaljit suunnitelmien mukaan huolehtivat, että rakennusmateriaalit säilytetään sateelta ja kosteudelta suojassa käyttävät vain kunnollisia ja kuivia materiaaleja ja tarvikkeita valitsevat kunnolliset työkalut ja työmenetelmät pitävät mestan siistinä, huolehtivat sääsuojauksesta sekä sopivasta asennuslämpötilasta ja –kosteudesta ilmoittavat työnjohdolle työvirheistä eivätkä peitä toisen tekemää sutta. Lisäksi työntekijät korjaavat muidenkin tekemät virheet

3 Energia-tehokas rakenta-minen
Energiatehokkaan ja kosteusturvallisen rakentamisen laadun edellytykset Energia-tehokas rakenta-minen Suunnitelmat ja ohjeet Materiaalit ja elementit Urakoitsijat ja työntekijät Kalusto ja työkalut Mesta Edeltävät työvaiheet Olosuhteet Tehtävä Kerro esimerkkejä kuinka eri osa-alueet vaikuttavat energia- tehokkuuteen ja laatuun.

4 Keskustelu Kuinka rakennustyömailla varmistetaan
energiatehokkaan ja kosteusturvallisen rakentamisen onnistuminen? suunnitelmat ja valmistajien ohjeet luetaan huolella käytetään pitkäikäisiä materiaaleja ja tarvikkeita työjärjestykset suunnitellaan etukäteen kosteussulut, lämmöneristeet ja tuulensuojat asennetaan ilmatiiviisti, huolimatonta työtä ei peitetä pidetään lämmöneristeet ja muutkin paikat kuivana rakennekosteuden kuivuminen varmistetaan kaikki tekevät parhaansa tiiveyden ja laadun suhteen Eli työt tehdään ammattiylpeydellä! Valokuvaus??? Kuinka rakenteissa varmistetaan energiatehokkaan ja kosteusturvallisen rakentamisen onnistuminen? Esimerkkejä: Tiilimuuratuissa seinissä huolehditaan, ettei muurauslaasti tuki tiilimuurauksen takana olevaa tuuletusrakoa sekä varmistetaan, että kahdella alimmalla tiilirivillä joka kolmas pystysauma on auki. Kevyissä ulkoseinissä huolehditaan, että höyrysulku on tiivis. Mahdollisesti kastuneet rakennuslevyt korvataan uusilla. Tuulensuojavillalevyt asennetaan tiiviisti ja limitetään kerroksittain. Vesipellitysten kallistukset ja saumojen kittaukset huolella, jottei viistosade pääse tunkeutumaan rakenteisiin.

5 Tarkistuslista: Tuulensuojien ja ulkoverhouksen asennus
Tuulensuojien saumat sovitetaan runkorakenteiden kohdalle. Levyt kiinnitetään tiiviisti puskuun runkorakenteita vasten. Saumojen pitkäaikaiskestävyys varmistetaan tarvittaessa saumojen ulkopuolisella listoituksella. Tuulensuojan tulee olla hyvin lämpöä eristävä, jolloin puurunko säilyy lämpimässä ja kuivassa. Pelkkiä tuulensuojakalvoja ei tule käyttää. Ulkoverhouksen taakse jätetään avoin tuuletusrako alhaalta ylös asti. Ikkunoiden alle ja päälle jätetään myös tuuletusreitit. Sadevesikouruilla, syöksytorvilla, ikkuna-, kynnys-, myrskypelleillä sekä muilla peitelistoilla ja tippanokilla sadevedet ohjataan pois seinärakenteesta. Pellitysten nurkkien ja liitosten yksityiskohdat tehdään ajatuksen kanssa kestämään ”ajan hammasta”.

6 Tarkistuslista Pehmeiden lämmöneristeiden asennus
Eristeillä täytetään koko eristetila. Eriste asennetaan pieneen puristukseen sekä rakenteita että toisia eristeitä vasten. Erityisesti lattian ja kanavien alla olevien eristeiden tulee olla painautuneina pintoihin kiinni.

7 Tarkistuslista Höyrynsulkujen asennus
Höyrynsulkukalvot limitetään vähintään 150 mm Limityksen ilmapitävyys varmistetaan höyrynsulkuteipillä tai ruuvaamalla puristuslista limityksen päälle runkoa vasten Höyrynsulkumuovi ei saa roikkua pelkän niittauksen varassa. Kiinnipysyvyys varmistetaan rimoilla, koolauksella tai niittausten teippauksella Rakenteiden liitoskohdissa kalvoille jätetään liikkumavaraa (US-US, US-YP, US-AP, VP-US) Ennen levytystöitä pienet reiät teipataan höyrynsulkuteipillä

8 Tarkistuslista Muovilämmöneristeiden asennus
Eristelevyjen väliset ponttisaumat vaahdotetaan ja asennetaan puskuun. Saumojen leveys rakenteita vasten jätetään mm levyiseksi Saumausalustojen on oltava kuivia ja puhtaita Sahatut eristereunat puhdistetaan esim. paineilmalla Syvät saumat vaahdotetaan 2-vaiheisesti Saumauksessa käytetään vaahdotuspistoolia ja elastista saumavaahtoa Viimeisiä tippoja vaahdotuspullosta ei käytetä eli sihahduksen jälkeen pullon vaihto

9 Tarkistuslista Puhallusvillaeristykset
Eristeen painumavara on huomioitava yläpohjissa erityisesti diagonaalien ja kanavien alla. Levymäiset mineraalivillaeristeet vasojen väleissä vähentävät painumaa. Julkisivun ja vesikatteen tuuletusrakoa ei saa tukkia puhallusvillalla. Tuulenohjaimet tarkistetaan ennen puhallusta. Puhallusvillan alla ei saa olla liian joustava alusta. Muovikalvon yhteydessä koolauksen enimmäisväli on 300 mm. Voidaan käyttää myös 3mm kovalevyä muovin ja koolauksen välissä. Ulkoseinissä esimerkiksi läpimenojen, kalustetukien ja sähkörasioiden alapuolet on puhallettava huolellisesti täyteen

10 Tarkistuslista Ikkuna-asennus
Betonirunkoisissa taloissa sementtiliima hiotaan pois karmin vastaisista kohdista ja pinta imuroidaan. Sauman ilmatiiveyden tulee kasvaa sisäpintaa kohti Höyrynsulun tiiveys varmistetaan kääntämällä höyrynsulku ikkunan kehäpuun ja uretaanivaahdotuksen väliin. Saumaamisessa käytetään vaahdotuspistoolia ja elastista saumavaahtoa. Tiivistys voidaan tehdä myös teippaamalla höyrynsulku ikkunan karmiin höyrynsulkuteipillä. Ikkunan ala- ja yläpuolinen tuuletusrako huomioidaan listoituksissa.

11 Tarkistuslista Talotekniikan asennukset
Vältetään kanavareiteissä turhia kulmia ja läpimenoja. Pyritään sijoittamaan kanavat, putket ja sähköasennukset höyrysulun sisäpuolelle. Kanavien ja putkien lämpö- ja kondenssieristykset tehdään tiiviiksi ja kestäviksi. Anturit ja termostaatit sijoitetaan siten, että niihin ei osu ilmanvaihdon suoraa puhallusta, lämpökuormia eikä kylmyyttä. Venttiileitä liikaa kuristamalla ei turhaan lisätä ilmanvaihdon painehäviöitä. Käyttöönottovaiheessa tarkastetaan pumppujen ja puhallinten pyörimissuunnat sekä lämmitysveden oikea kiertosuunta pattereissa ja muissa lämmönvaihtimissa sekä ilmavirran suunta kanavissa ja laitteissa. Lämmityksen ja jäähdytyksen yhtäaikaisen toiminnan esto testaan. Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeessa esitetään käyttäjille energiatehokkaan käytön ja huollon peruspilarit. Sisäilman lämpötilaa, laatua ja energian kulutusta seurataan. Maankäyttö- ja rakennusasetus 66 § 1 momentti Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje on laadittava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, rakennusta varten, jota käytetään pysyvään asumiseen tai työskentelyyn. Sama koskee tällaisen rakennuksen sellaista korjaus- ja muutostyötä, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, ja soveltuvin osin korjaus- ja muutostyötä, joka muutoin edellyttää rakennuslupaa. 2 momentti Käyttö- ja huolto-ohje sisältää rakennuksen käyttötarkoitus ja rakennuksen ominaisuudet sekä rakennuksen ja sen rakennusosien ja laitteiden suunniteltu käyttöikä huomioon ottaen tarvittavat tiedot rakennuksen asianmukaista käyttöä ja kunnossapitovelvollisuudesta huolehtimista varten.

12 Tarkistuslista Läpimenojen asennus
Suositaan teollisesti valmistettuja läpimenokauluksia. Kaulukset kiinnitetään höyrynsulkukalvoihin höyrynsulkuteipillä. Asennuksiin jätetään liikkumavaraa rakenteiden lämpö- ja kosteuselämiselle sekä vaihtelevan kuormituksen aiheuttamille taipumille. Muovilämmöneristeissä läpimenot tiivistetään PU- vaahdotuksella. Kanavissa ja putkissa on huomioitava myös kondenssiriskit. Ne on tehtävä ehdottoman tiiviiksi. Läpimenoissa on varmistettava myös tiiveyden pitkäaikaiskestävyys

13 Pohdinta: Mitkä on eristepaksuuden kasvun keskeisimmät vaikutukset laatuun?
Rakennuksen lämpövuoto pienenee, jolloin rakenteiden ulko-osat viilenevät, rakenteiden kuivuminen hidastuu ja niiden vikasietoisuus heikkenee. Siksi kosteudelle arat rakenteet tulee suojata lämpöä eristävillä tuulensuojilla ja rakennuksen vaipan höyrynsulku sekä tuulensuojat on asennettava erityisen tiiviisti jotta mikrobit eivät ala kasvamaan rakenteissa ja jotta sisäilma olisi terveellistä.

14 Lämpökuvaus - Vaipan tiiveys
Energian kulutus Lämpökuvaus - Vaipan tiiveys Kylmänä vuodenaikana vaipan tiiveys on helppo tarkastaa lämpökuvauksella. Kesällä voidaan käyttää merkkisavuja. Kuvaamisella voidaan ennaltaehkäistä tiiveyskokeissa ilmeneviä vuotoja ja muita laatuongelmia.

15 Lämpökuvaus – Vaipan tiiveys
Tiiveyden kannalta kriittisiä kohtia ovat ylimmän holvin saumat lattian ja sokkelin liitos yläpohjan ja ulkoseinän liitos välipohjien ja ulkoseinien liitokset pesu- ja löylyhuoneiden liitokset ikkuna- ja oviaukot talotekniikan läpiviennit hormielementit höyrynsulkujen liitokset Ks. Hanna Aho ja Minna Korpi (toim.): Ilmanpitävien rakenteiden ja liitosten toteutus asuinrakennuksissa. Tampereen teknillinen yliopisto 2009.

16 Tarkistuslista Rakennekosteus ja työmaan olosuhteet
Muista Rakenteiden pitää olla sisältä tiiviitä ja tuulensuojan ulkopuolelta tuulettuvia. Ulkopuolen tuulettumista tehostaa, jos julkisivun saumaukset tehdään vasta ensimmäisen lämmityskauden jälkeen. Tuuletusraot ja –reiät on tarkistettava elementeistä ja niiden laatua on vaadittava toimittajilta. Lämmitys ja noin 50 %:in sisäilman suhteellinen kosteus tehostavat kuivumista. Betonirakenteiden kosteus on aina mitattava ja riittävä kuivuminen varmistettava ennen niiden pinnoittamista. Työn laatu vaikuttaa vuosikymmeniä - älä hätäile. 16

17 Laadunvarmistuksen menetelmiä
Kosteusmittaukset Lämpökuvaus Tiiveysmittaus Tarkistuslistat Päiväkirjat Mittapöytäkirjat Vesieristeiden näytekappaleet

18 Ammattiylpeys Energiatehokkaan rakentamisen osaamisen tarpeita selvitettäessä ovat seuraavat taidot nousseet esille: vuorovaikutustaidot ja yhteistyö asiakkaiden, suunnittelijoiden ja rakentajien kesken ongelmanratkaisukyky, koska kaikkea ei voi suunnitella etukäteen huolellinen työ, laadun aikaansaaminen ja ammattiylpeys Paripörinä: Mitä on ammattiylpeys? Paripörinä : Mikä lisää ammattiylpeyttä ja mikä heikentää sitä? Paripörinä : Kuinka ammattiylpeyttä lisääviä tekijöitä voisi vahvistaa ja heikentäviä tekijöitä poistaa? Pyydetään listaamaan 3 plus- ja miinuskohtaa. Annetaan 3 minuuttia aikaa ja yhdessä keskustellen kysellään niin kauan, kun uusia näkökulmia löytyy. Lisäkysymyksellä ”Mitä itse voitte tehdä” voi keskustelua ohjata hedelmällisempään suuntaan.

19 Loppukeskustelu Asenne ratkaisee Mitä opit?
Kerro esimerkkejä energian tuhlaamisesta rakennuksissa ja kuinka tuhlaaminen voitaisiin välttää. Mitä opit? Asenne ratkaisee

20 Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä
Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa Euroopan unionin mielipidettä. EASME ja Euroopan komissio eivät ole vastuussa siitä, miten siinä olevaa tietoa käytetään. BUILD UP SKILLS Finland -hanke on pääosin Älykäs energiahuolto Euroopassa -ohjelman rahoittama. Oppimateriaaliin on sisällytetty energiatehokkaaseen rakentamiseen tarvittavia hyviä käytäntöjä ja periaatteita. Kirjoittajat eivät vastaa niiden sopivuudesta yksittäisiin rakennuskohteisiin sellaisinaan. Yksittäisten rakennuskohteiden toteutus tulee tehdä kyseisten kohteiden toteutussuunnitelmien mukaisesti.


Lataa ppt "Energiatehokkaan ja kosteusturvallisen rakentamisen laadunvarmistus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google